i7 7700K ısınma sorunu

O zaman değişim yapayım ben. Görünen yol bu. Birde kasamın PSU'sunun sıkıntı olma durumu varmıdır sizce? Bu CPU voltajı ile alakalı olarak.
Hayır işlemci fanını değiştirmene gerek yok i7 7700K için stok değerlerde yük altında 80-90 dereceye çıkartacak bir işlemci fanı asla değil. Teknik özellikleri yüksek bir termal macun kullanın ve işlemci fanının sokete tam olarak oturduğundan emin olun. Fanın yükte kaç RPM ile çalıştığını kontrol edin. Xigmatek Janus ile o işlemciye overclock bile yapabilirsiniz emin olun. Mutlaka yanlış yaptığınız bir yer vardır. Güç kaynağı 12v kanalından dalgalı güç beslemesi yapıyor olabilir. Deneyerek ve kontrol ederek bulacaksınız problemi.

Skylake serisi ile beraber LGA işlemciler delid işlemine daha fazla ihtiyaç duymaya başladı. Sıfır bir Skylake/Kaby Lake bir işlemci alıp ısınma sorunu yaşanların sayısı önceki mimarilere göre daha fazla. Bunu delid yaparak çözen kişi sayısı çok fazla. Tabi bu en son ihtimallerden birisi.

Son düzenleme:
Hayır işlemci fanını değiştirmene gerek yok i7 7700K için stok değerlerde yük altında 80-90 dereceye çıkartacak bir işlemci fanı asla değil. Teknik özellikleri yüksek bir termal macun kullanın ve işlemci fanının sokete tam olarak oturduğundan emin olun. Fanın yükte kaç RPM ile çalıştığını kontrol edin. Xigmatek Janus ile o işlemciye overclock bile yapabilirsiniz emin olun. Mutlaka yanlış yaptığınız bir yer vardır. Güç kaynağı 12v kanalından dalgalı güç beslemesi yapıyor olabilir. Deneyerek ve kontrol ederek bulacaksınız problemi.
Önerebileceğiniz yüksek değerde termal macun varmı?

Arctic MX-4 öneririm. Sürekli kullandığım bir termal macundur. Diğer termal macunların çoğunu denedim daha yüksek termal çözüm ürünleri de var fakat fiyat performans olarak MX-4 kadar etkili değil. Fazla para vermeye gerek kalmadan isteneni fazlasıyla yapan bir ürün.

Arctic MX-4 8.5W/m·K 4g Termal Macun - Nanokatalog
Bir deneyip sonucunu buraya yazayım. Teşekkür ederim.

Bir deneyip sonucunu buraya yazayım. Teşekkür ederim.
Öbür konuda da bahsettiğim gibi gerçekten burada bir termal macun sıkıntısı varsa deneyeceğim. Bunu yorumlayabilir miyiz öncelikle? Saygılar :)
boştayken.png
yük altında.png

i7 4770K ile gerçekleştirilen benchmar test sonuçları. Sorununun işlemci fanında olmadığını görsel kanıtlar durumda. İhtimalleri sana tek tek sayayım.

- Güç kaynağın +12v kanalı dalgalı güç veriyor olabilir.
- Teknik özellikleri yüksek bir termal macun kullanmamış olabilirsin. Termal macun uygulamasını doğru şekilde yapmalısın.
- Kasa içi hava akışın kötü olabilir. Fanların yönünün doğru olduğundan ve içerdeki havanın serin olduğundan emin ol.
- İşlemci fanının işlemciye ve anakarta tam olarak oturduğundan emin olmalısın.
- Son ihtimal ise işlemcin delid istiyor olabilir. Bu biraz uzak ihtimal fakat yine de ihtimaller dahilinde. Sorunun kaynağı delid kapısını çalarsa işlemcini garantiye gönderirsin.

janus_test1.jpg

Son düzenleme:
i7 4770K ile gerçekleştirilen benchmar test sonuçları. Sorununun işlemci fanında olmadığını görsel kanıtlar durumda. İhtimalleri sana tek tek sayayım.

- Teknik özellikleri yüksek bir termal macun kullanmamış olabilirsin. Termal macun uygulamasını doğru şekilde yapmalısın.
- Kasa içi hava akışın kötü olabilir. Fanların yönünün doğru olduğundan ve içerdeki havanın serin olduğundan emin ol.
- Son ihtimal ise işlemcin delid istiyor olabilir. Bu biraz uzak ihtimal fakat yine de ihtimaller dahilinde. Sorunun kaynağı delid kapısını çalarsa işlemcini garantiye gönderirsin.

Eki Görüntüle 273393

hocam dikkatimi çeken bir nokta var.İşlemci 100 derecelere ulaşmış ancak cpu fanı 1650 rpm dönüş sağlıyor.Benim işlemci fanını anakart programından test ettiğimde 4500 rpm üzerine çıkıyor.İşlemci 100 dereceleri bulmuşken fanın 1650 de dönmesi bana fazla düşük geldi.

@Safa Eldek

hocam dikkatimi çeken bir nokta var.İşlemci 100 derecelere ulaşmış ancak cpu fanı 1650 rpm dönüş sağlıyor.Benim işlemci fanını anakart programından test ettiğimde 4500 rpm üzerine çıkıyor.İşlemci 100 dereceleri bulmuşken fanın 1650 de dönmesi bana fazla düşük geldi.

@Safa Eldek
Hız düşük değil maximum 2000 RPM hıza çıkıyor fan. Ayrıca işlemci fanı dual fan ve genel olarak bu fanlar silent modda çalışıyor. Sizin fanınız gibi 4500 RPM hızına çıkamaz.

Benim ki Hyper 212 Evo Led olduğu için 1600 çıkıyor önceden %50 ayarlamıştım kafama 4 tane akasa viper taktım indirme yaparken %30 ayarlıyorum oyun oynarken bazen %40 çok nadir alıyorum eğer fan tuning yapıp kendi ayarında bırakırsan sistemin ısınır kendin ayarlayacaksın.

Benim ki gibi ayarlayabilirsin sistem boşta mesela sıfır ses. Oyunlarda saten ses olduğu için fan sesi gelmiyor bile.

1.png

Eki Görüntüle 273393
Öncelikle incelemeniz için teşekkür ederim.

-Güç kaynağımız Thermaltake Versa N26 ile beraber gelen 650W bir güce sahip. Yalnız herhangi bir dalgalı voltaj veriyor mu bilemiyorum şuanda. Kasanın özelliklerine baktığımda PSU ile ilgili ayrıntılı bir bilgi pek verilmemiş ama direk üzerinde birşeyler yazıyorsa bakabilirim. Bu maddeye üzülerek katılabilirim thermaltake "sağlam yapmıştır" diye kasa ile beraber aldım PSU'yu lakin hata yapmış olabilirim.

-Montaj sırasında Xigmatek Janus'un içerisinden çıkan tek kullanımlık termal macunu kullandım. Üzerinde herhangi bir iletkenlik değeri yazdığını hatırlamıyorum. İhtiyacım olur diye Vatan Computer'dan Rampage'in Termal İletkenliği > 1.63 W/m-k olan macunu aldım lakin daha hiç kullanmadım onu. Sizin önerdiğiniz macunun özelliklerinde 8.5 W/m-k yazıyor. Açıkcası bu aldığım macunu da kullanmak konusunda kararsız kaldım çünkü "büyüktür" ibaresi kullanmak ucu açık bir kelime oluyor. Termal macunu işlemcinin tam ortasına sıktım lakin dağıtmadan fanı oturttuğumu hatırlıyorum. Tam olarak yayılmaması ile beraber orada da bir hata yapmış olabilirim.

-Kasa içerisinde bir adet Thermaltake'in kasa fanı bulunuyor. Kasanın üst kısmında ızgaralı bir havalandırma var fan takılabilecek yerler ama ben daha takmadım. Birde ön tarafında var aynı şekilde lakin oralarda boş. Kısaca bir tane kasa fanı ve işlemci fanı bulunuyor. Aklıma burada birşey takıldı. İşlemci fanını aldığımda montaj videosuna bakarken youtube da montajını yapan arkadaş 120mm'lik (büyük olan) fanı ters bağladı. Yani şuanda benim büyük fan anakarta doğru üflüyor. Lakin videodaki arkadaş onu emiş fanı gibi kullandı sanırım çünkü arkada da bir tane küçük fan var radyatöre doğru üfleme yapan. Acaba radyatörlere ben iki fanı da üflettirince mi tam bir soğutma alamıyorum onuda düşünmüyor değilim.

-İşlemci fanım işlemciye ve anakarta tam oturduğundan eminim lakin yukarıda bahsettiğim termal macunu yanlış uygulama olabilir.

-İşlemciyi daha yeni aldım 3 ay civarında oldu. İncelediğim konularda bu işlemcinin problemli olduğunu söyleyen çok insan var. Delid konusunu da inceledim baya. Zor bir işlem ben asla yapamam ve kalkışmam o işe. Garantiye gönderebilirim lakin tam olarak kanıtladıktan sonra. Sorunun kaynağının delid kapısını çaldığını da nasıl kesinleştiririz bilemiyorum. Sanırım ilk başta üstteki adımları uygulayacağız.

Benim ki Hyper 212 Evo Led olduğu için 1600 çıkıyor önceden %50 ayarlamıştım kafama 4 tane akasa viper taktım indirme yaparken %30 ayarlıyorum oyun oynarken bazen %40 çok nadir alıyorum eğer fan tuning yapıp kendi ayarında bırakırsan sistemin ısınır kendin ayarlayacaksın.

Benim ki gibi ayarlayabilirsin sistem boşta mesela sıfır ses. Oyunlarda saten ses olduğu için fan sesi gelmiyor bile.

Eki Görüntüle 273498
Merhaba. Cevabın için teşekkür ederim.

Genellikle Fan Tuning yaptıktan sonra çıkan sonuçlara göre kendi grafikler oluşturuyor. Bende genellikle webte gezinirken silent yada standart moduna alıyorum. Senin grafiklere çok uzak grafikler değil diye düşünüyorum ama 2.ayar noktalarımız farklı bunu da denerim tabikide. Tabi bende 4 tane kasa fanı yok oradan kaybediyorum sanırım birazda :)

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı