MrIronstone
Megapat
Daha fazla
- Meslek
- Bilgisayar Mühendisi
Yakın zamanda ikinci el olarak i7 7700k, Z270 Gaming m7 ve h115i Hydro 280mm sıvı soğutucu aldım ve alırken test ettik hiçbir sorun yoktu. Eve geldikten sonra montajlarını yaptım ve kullanmaya başladım. Stok hızlarda kullanıyordum. Bazen BF1 ultrada CPU sıcaklığı maksimum 60-65 civarında dolanırken. Bazen - bu bazenden kastettiğim şey ertesi gün açtığımda- boştayken 50-60 derecelerde geziyor herhangi bir oyuna girince 100 dereceyi vuruyor. Araştırdım araştırdım ve en sonunda sıvı soğutucunun pompasının arızalı olabileceğine kanaat getirdim çünkü sıvı soğutucunun işlemciye motanjlanan parçasından çıkan iki borunun biri aşırı ısınıyor ve diğeri soğuk kalıyor, radyatörün üzerindeki metal kısım aşırı ısınıyor ama radyatörden sıcak hava üflenmiyor. Sanki içinde bazen bilemediğim sebeplerden dolayı sıvı sirkülasyonu duruyor gibime geldi. iCue yazılımı üzerinden pompanın hızını değiştiriyorum fakat hiçbir ses farkı oluşmuyor bu yüzden fiziksel olarak çalışıp çalışmadığını anlayamıyorum. Fakat kendimce şöyle minik deneycik yaptım.
H115i model sıvı soğutcunun pompası gücünü sata power üzerinden alıyor. Sistem çalışır durumdayken bu sata power kablosunu söktüm ve iCue yazılımında fanların RPM değerinin 0 olduğunu gözlemlerken pompa hızının hala 3000 civarında devam ettiğini gördüm ve 20 saniye sonra sistem kapandı. Gücü kestikten sonra pompanın hala sıvı pompalayamayacığını düşünerekten sorunun kaynağının pompada olduğunu düşündüm. Ürünün hala 1 ay garantisi var. Termal macun Cooler Master'ındı. Yeni ve düzgün sürdüğüm için onda da sorun olduğunu düşünmüyorum. Ki zaten sorun olsa hep sistem bu şekilde çalışırdı ama daha önce belirttiğim gibi kafasına göre bazen sistem soğuk çalışıyor.
H115i model sıvı soğutcunun pompası gücünü sata power üzerinden alıyor. Sistem çalışır durumdayken bu sata power kablosunu söktüm ve iCue yazılımında fanların RPM değerinin 0 olduğunu gözlemlerken pompa hızının hala 3000 civarında devam ettiğini gördüm ve 20 saniye sonra sistem kapandı. Gücü kestikten sonra pompanın hala sıvı pompalayamayacığını düşünerekten sorunun kaynağının pompada olduğunu düşündüm. Ürünün hala 1 ay garantisi var. Termal macun Cooler Master'ındı. Yeni ve düzgün sürdüğüm için onda da sorun olduğunu düşünmüyorum. Ki zaten sorun olsa hep sistem bu şekilde çalışırdı ama daha önce belirttiğim gibi kafasına göre bazen sistem soğuk çalışıyor.