i7 7700K ve MSI Z270 Isınma ve FPS Sorunu

Reiz

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. Yaklaşık 1 hafta önce eski anakartım çalışmadığı için eski sisteme para yatırıp 4. nesil kullanmak yerine biraz daha para ekleyerek sistemi yenileme kararı aldım ki yenilemez olaydım... Elimde olan eski parçaları kullanarak, anakart, işlemci ve RAM değiştirmek suretiyle aşağıdaki kasayı topladım.
  • i7 7700K işlemci
  • MSI Z270 Gaming M5 Anakart,
  • Ripjaws 16 GB ram (8x2)
  • Samsung Evo 240GB SSD
  • Gigabyte GTX 970 Ekran kartı
  • Hyper Evo 212 Soğutucu
Böyle bir sistemin boş sıcaklığı 40-45 derece. Yükte ise 60-70 derece arası seyrediyor. Herhangi bir hız aşırtma yapmadan aldığım değerler bunlar. İlk olarak bu konuda benim yapmam gereken nedir? Forumları araştırdım biraz ve genel olarak bu sorunun yaşandığını okudum. Acaba benim bu sorunu yaşamamda ki sorun soğutucu mu? Yoksa bu değerler normal de ben bugüne kadar karşılaşmadığım için mi anormal geliyor?

İkinci sorum ise; eski 4. nesil işlemcim ve anakartım ile CSGO oyununda sorunsuz oyun oynayabiliyor iken yeni sistemde FPS eskisine göre hem düşük hem de drop yaşıyorum. Eski sistemimde 300 sabit düşme ya da drop olmadan oynayabiliyordum ancak yeni sistemimde 280-300 arası sürekli bir hareketlilik var. Sabit 300 alamıyorum. Ve anlık olarak da 100-150 FPS civarına düşüş yaşıyorum ki bu bana oyun oynatmıyor. Bu konuda ne yapmalıyım? Format attım, ekran kartı sürücüsünü güncelledim ama bunların hiç birisi çözüm olmadı.

Sonuç olarak, eski sistemimi mumla arar oldum. Bu sorunları nasıl çözebilirim? İzlemem gereken yol nedir? Masraf etmekten kaçınmıyorum, yeter ki sorunumu çözeyim. Memurum ve iş stresini atmak için eve geldiğimde oynadığım oyunlarda bu şekilde sorun yaşamak istemiyorum. Çözüm önerilerinizi merakla bekliyorum, teşekkürler.

Aslında bende sizin gibi düşünerek ilk etapta sadece kısa devre yapan anakartımı değiştirmek istedim. Fakat, piyasada ucuz marka ürünler haricinde güvenilir bir Z97 anakart bulamadım. Bulduğum ürünler de ya teşhir üründü ya da bir kez denenmişti. Bu yüzden almadım. Bir üst segmentte olanlar ise 1250-1500TL arasındaydı. Bu yüzden 1150 pin yerine 1151 pin ile yola devam etmenin mantıklı olacağını, ileride ekran kartı takviyesi yaparak sisteme fazladan bir ekleme yapmadan yenilemekti amacım. Elimde kalan işlemci sorunsuz, aynı şekilde ram'lerde sorunsuz. Bunları satarak neredeyse maliyet olarak aynı seviyelere geleceğini düşündüğüm için böyle bir şey yaptım ki, keşke hiç yapmasaydım...

Oyunlarda 60-70, boşta 45-55 arası geziniyor hala. OC yapmadan aldığım sonuçların bu seviyede bir işlemci için bana şaşırtıcı geliyor. Verdiğim para, aldığım hizmet, sonrasındaki memnuniyet arasında inanılmaz bir uçurum var. İşin ilginç olanı bu konuda bir den çok kişinin sorun yaşaması. İşlemci alırken daha önceki intel işlemcide sorun yaşamadığım için i7 7700k tercih ettim, lakin şu aşamadan sonra bu kararımın çok ama çok hatalı olduğunu düşünüyorum.

Sonuç olarak sıvı soğutucunun soruna çözüm olacağını bilsem, şimdi gidip alıp deneyeceğim. Ama bu konuda da bir netlik yok. Eski bilgisayar bileşenine ek olarak sadece 3 parça ekledim. Anakart, işlemci ve ram. Bu ısınma sorunu daha önceki sistemde yoktu, bu sistemi aldıktan sonra başıma müptela oldu. Açıkçası ne yapmak gerekiyor hala karar veremedim. Bir an düzeliyor, mutlu oluyorum. Sorun çözüldü diyorum, ertesi gün bir bakıyorum başladığım noktanın daha da gerisine gitmişiz. Yaşasın 7700k!

Intel'in çekirdek ile metal plaka arasında kalan kısma sürdüğü termal macun kalitesiz bunu delid yaparak çözebilirsiniz fakat garanti dışı bırakıyor bu işlem. Yapacağınız şey kaliteli bir macun sürüp bir nebze daha sıcaklıklıkları düşürmek. Şu anki sıcaklıklar normal fazla takmanıza gerek yok.

Bizzat aynı sorunları yaşayıp, bulduğum çözümü aktaracağım.

Dostum windows güç planından uyku modundaki her şeyi kapattım. Ek olarak işlemci güç yönetiminden en yüksek işlemci durumunu %90 a aldım problem düzeldi bende.

(Unuttuğum bi kısım daha oldu düzenleyerek ekliyorum) Msi After Burner programı ile Ayarlar seçeneğinden uyumluluk ayarları kısmında mod seçeneği var onu kernel modu yaptım. Kernel power hatası alıp donma ve resetlenme durumu yaşamıyorum artık. Yine aynı şekilde orada bulunan "voltaj kontrolü aç, voltaj takibini aç ve sürekli seçilen voltaja" zorla seçeneklerini uyguladım. Sorun tamamen çözüldü denemeni tavsiye ederim

Teşekkür ederim. Bahsettiğiniz çözüm önerilerinizi şimdi bende uygulayacağım. Peki voltaj ayarlarını nasıl yaptınız? OC Voltage, PLL Voltage ve diğer ayarlarınızı da paylaşabilir misiniz? @İlyas Kaya

Yaptığım işlem attığım görseldeki gibidir. Sayısal bir değişiklik yapmadım.

Açık olarak belirteyim hataların sebebi tamamen Windows10'dan kaynaklıdır.
Güç planında bir dengesizlik var. Windows Olay görüntüleyiciden problemleri takip edebilirsiniz.

Dosya Ekleri

• cevap.png
    cevap.png
    4,3 KB · Görüntüleme: 227
Fps drop olayını çözdüm. Nasıl yaptığım konusunda bir fikrim yok ama ayarları kurcalarken bu sorunu hallettim. Fakat sıkıntı fps biraz düştü, sanırım bu voltajları düşürdüğüm için oldu. Sıcaklıklar yükte azaldı, boşta yükseldi. Spike sorunu hala devam ediyor. Sıvı soğutucu alıp almama konusunda hala kararsızım. Bir şeyler ters ama hangisi olduğunda kararsızım. Acaba sistemde bir gariplik mi var? Ya da uyumsuzluk?
Bu sistemde bu değerleri alıyorum. Garip ya da yanlış olan bir parça var mı? İlla ki sıvı soğutucu almalı mıyım?

Fps drop olayını çözdüm. Nasıl yaptığım konusunda bir fikrim yok ama ayarları kurcalarken bu sorunu hallettim. Fakat sıkıntı fps biraz düştü, sanırım bu voltajları düşürdüğüm için oldu. Sıcaklıklar yükte azaldı, boşta yükseldi. Spike sorunu hala devam ediyor. Sıvı soğutucu alıp almama konusunda hala kararsızım. Bir şeyler ters ama hangisi olduğunda kararsızım. Acaba sistemde bir gariplik mi var? Ya da uyumsuzluk?
Bu sistemde bu değerleri alıyorum. Garip ya da yanlış olan bir parça var mı? İlla ki sıvı soğutucu almalı mıyım?
Bilemiyorum sistemde bir sorun var gibi Hyper Evo süper bir soğutucu.

Soğutucuyu sök, termal macunu sil, yeniden sür, sonra yeniden tak soğutucuyu. Ama düzgün oturduğuna emin ol. Boştakı derecelere her şey kapalı ve bütün çekirdekler 0% durumundayken bakdınız değil mi? Core Temp kullanabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı