i7 9.nesil laptop işlemci sıcaklığı 90 derece

rdvvs

Centipat
Merhaba arkadaslar 2 gün önce yeni bir dizüstü bilgisayar aldim fakat oyun oynarken CPU sicakligi 90-100 arasina cikiyor. Isiyi nasil düsürebilirim? Ve bana ne gibi sikintilar yasatir? Simdiden tesekkürler.

Sistem özellikleri
i7 9.nesil
16 GB DDR4 RAM
RTX 2060 6 GB
1TB HDD
128 GB SSD

Son düzenleyen: Moderatör:
Önce kavramları düzgün yazın ve anlamlarını tam bilin. Ek olarak insanların endişelenme sebebi daha yeni laptopun 90 dereceyi görmesi. 6 ay sonra içi tozlandığında ve bu adam max işlemci ve ekran kartı gerektiren işler yaptığında ne olacak? Bunun yazı var ek olarak. Ve ayrıca atladığınız bir nokta var. Isınan işlemcinin performansı düşer.
Isınan işlemcinin performansı düşmez.
Saat hızı düşer bilde gel önce.
İntel 100 derece yazmış.

Önce kavramları düzgün yazın ve anlamlarını tam bilin. Ek olarak insanların endişelenme sebebi daha yeni laptopun 90 dereceyi görmesi. 6 ay sonra içi tozlandığında ve bu adam Max işlemci ve ekran kartı gerektiren işler yaptığında ne olacak? Bunun yazı var ek olarak. Ve ayrıca atladığınız bir nokta var. Isınan işlemcinin performansı düşer.
Haklilik payiniz yuksek oyuncu laptopu kullanicisiyim. Arkadas asagi kanallari kapattigindan dolayi o sicaklik degerlerini gormesi muhtemel altini yuksek bir sekil tutarsa bu sicaklik degerlerini gormeyecegini dusunuyorum. Alt kisimdan aliyor hava laptoplar hava surkulesi olmadigindan isiniyordur oda frekans dusurur ya da oda sicakligi cok yuksektir tabii bunlar yoksa o dereceler normal sayilmaz.

İ5 4210H işlemcili, GTX 960M ekran kartlı Acer bilgisayara sahibim. Bu işlemcinin turbo frekansı 3.50 Ghz. Stres testinde en fazla 98 derece olduğunu gördüm. Bu bilgisayar ince olması sebebiyle iç alanın dar olmasından dolayı çok çabuk ısınması'nın sebebiydi.
Öncelikle;
1) laptobun daha rahat hava alması için altını biraz havaya kaldırdım. Altına kalın bir parça koydum, bu hava akışını rahatlatması için.
2) Notebook Fan Controller isimli uygulamayı indirip, bu uygulamadan fan hızını en full ayara çekip stress testi yaptım. CPU 5 dakika sonra en fazla 80 dereceyi gördü.
Şimdi ise BF1 gibi işlemci katili oyunlarda 80 dereceyi zor görüyor. Ekran kartı 78 derecede çalışır oldu.
Sizin olayda büyük ihtimal fanlar tam hızda dönmediği için ısınıyor olabilir.
Ayrıca BIOS güncel mi? Kontrol edin. En son güncelleme 27 Kasım 2019'da indirmeye sunulmuş.
Isınan işlemcinin performansı düşmez.
Saat hızı düşer bilde gel önce.
İntel 100 derece yazmış.
Saat hızının düşmesi performansa etki etmez mi?

Son düzenleme:
İ5 4210H işlemcili, GTX 960M ekran kartlı acer bilgisayara sahibim. Bu işlemcinin turbo frekansı 3.50 Ghz. Stres testinde en fazla 98 derece olduğunu gördüm. Bu bilgisayar ince olması sebebiyle iç alanın dar olmasından dolayı çok çabuk ısınması'nın sebebiydi.
Öncelikle;
1) laptobun daha rahat hava alması için altını biraz havaya kaldırdım. Altına kalın bir parça koydum, bu hava akışını rahatlatması için.
2) Notebook Fan Controller isimli uygulamayı indirip, bu uygulamadan fan hızını en full ayara çekip stress testi yaptım. CPU 5 dakika sonra en fazla 80 dereceyi gördü.
Şimdi ise BF1 gibi işlemci katili oyunlarda 80 dereceyi zor görüyor. Ekran kartı 78 derecede çalışır oldu.
Sizin olayda büyük ihtimal fanlar tam hızda dönmediği için ısınıyor olabilir.

Saat hızının düşmesi performansa etki etmez mi?
Sizin mantığınıza göre i7 alınan pc 6 ay sonra ısından dolayı i5 oluyor.

Merhaba, işlemci fazla ısınmadan dolayı saat hızını düşürüp kendini dengelemeye çalışır. Saat hızı düşürdüğü için performansda kayıp yaşayabilirsiniz. 90 derece i7 9.nesil için normal bir ısı. Asusun Strix modelleri 95 derecelerde çalışıyor.

Sizin mantığınıza göre i7 alınan PC 6 ay sonra ısından dolayı i5 oluyor.
Bence bu olay yasanmiyor sadece su var. Frekans kisma oda arkadasin dedigi gibi dar alan hava alicak yer bitakilmadigi icin alti yukari kaldrildiginda isi dususu kesin yasaniyor problemli montaj soz konusu degilse ki laptop termal macun surulmemis fan temizligi yapilmamis.

Ayrıca bazı firmaların neden bir tuş yardımı ile fanlar uçak motoru gibi ses çıkarıp ısınmadığını size şöyle anlatayım. Üreticiler fan kontrolcü'de kısıtlama uyguluyor. Bu işlem ile işlemci çok fazla ısındığında fan tam devirde devreye girip işlemciyi koruyor. Ben bu kısıtlamayı Notebook Fan Controller isimli uygulama ile çözdüm. Sorunun termal macundan kaynaklı olduğunu düşünmüyorum.
Ayrıca DELL bu sorun için Alienware OC Controls isimli uygulamayı indirmeye sunmuş, buradan indirip fan kontrolü yapılabildiği Dell Forum sayfalarında yazıyor. Konu linki

İade edebiliyorsanız edin. Isınma sorunu olan bir laptoptan başım çok ağrıdı. İşlemci sürekli frekans düşürür, oyunlarda FPS düşmesi girer, sıkıntılıdır. Benimki eskidikçe kullanılamaz bir hal aldı, termal macun değiştirmeme rağmen.

İade edebiliyorsanız edin. Isınma sorunu olan bir laptoptan başım çok ağrıdı. İşlemci sürekli frekans düşürür, oyunlarda FPS düşmesi girer, sıkıntılıdır. Benimki eskidikçe kullanılamaz bir hal aldı, termal macun değiştirmeme rağmen.
Firma savundugumdan falan degil ama laptop bu Slim kasa bir de tercih ediyoruz hafif olsun diye isinmama sansi cok az dedigim gibi dikkatli kullanmak mevzu dikkatli derken hava kannalarina dikkat etmek yuksek fanda calistirmak havalar aicakken ya da oda sicakligi yuksekken mevzular bunlar bundan dolayi isiniyor kucuk alet hava akisi soz konusu degil bilesenler cok yakin ayni degerleri aliyoruz. Genelde oyuncu laptoplari ayni degerleri aliyor ben 5 6 tanekullandim denedim. Test ettim ayni he bunun onune nasil gecilir turbobost devre disibirakilarak oda nasil yapilir pilden guc sekmesinden islemci guc seceneklerinden degeri 100'den 99'a cekerek ya da 95 99 arasi degere cekerek turbobosttu devre disi birakip islemci temel frekans degerine cekerseniz isi degerlsri 80 lerde seyreder. Mantikli olur misal 2.5GHz islemci temel Turbo ile 3.5'a cikiyorsa kisitlamis olursunuz ki o videolarda gordugunuz 80 dereceler anca boyle mumkun yoksa aldatici tabii. Bu da FPS performansda kismen kayip ama daha stabillik az sicak degerleri saglar konu bu sekilde isler grafiksel oyunlara gectikcede mecburi FPS dususleri yasamamak icin de Turbo aciliyor maalesef.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı