i9 11900K işlemciyi 90-100 derece arası kullanmak işlemciye zarar verir mi?

• Konuyu başlatan KroX
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 18
  • Görüntüleme 1.840
Sıcaklık ile zarar vermenin hiçbir alakası yok. Zaten belli bir sıcaklığa geldiği zaman sistem kendini kapatır. Silikonun zarar görmesi için işlemcinin 130-140 derecede çalışması gerekiyor hatta bazı işlemcilerde b daha yüksek. Yüksek voltaj verirsen zarar vermiş olursun, yüksek sıcaklıkların hiçbir zararı yok işlemciye.

Hocam işlemciye zararı yoksa pahalı-kaliteli bir sıvı soğutma neden alıyoruz ki?

Hocam işlemciye zararı yoksa pahalı-kaliteli bir sıvı soğutma neden alıyoruz ki?
Daha yüksek frekansalara çıkabilmek için. İşlemci throttle olduğunda frekansını kısar. Örnek olarak 5GHz'da çalışıp 100 derece oluyorsa sen daha iyi bir soğutucu alırsan 5.4GHz'da çalışıp 100 derece olacak gibi düşünebilirsin.

Veya Intel'in TVB teknolojisini düşünebilirsin. İşlemci sıcaklığı 70 derecenin altındaysan tekli çekirdekte 6.2 GHz bile çalıştırabilirsin 13900KS'te. Ama 70 derecenin üstüne çıkarsa o frekansa çıkamaz.

Veya gene PBO mantığını düşünebilirsin. İşlemci ne kadar soğuk çalışırsa PBO o kadar yüksek frekansa çıkmana izin verir.

Daha yüksek frekansalara çıkabilmek için. İşlemci throttle olduğunda frekansını kısar. Örnek olarak 5GHz'da çalışıp 100 derece oluyorsa sen daha iyi bir soğutucu alırsan 5.4GHz'da çalışıp 100 derece olacak gibi düşünebilirsin.

Veya Intel'in tvb teknolojisini düşünebilirsin. İşlemci sıcaklığı 70 derecenin altındaysan tekli çekirdekte 6.2 GHz bile çalıştırabilirsin 13900Ks'te. Ama 70 derecenin üstüne çıkarsa o frekansa çıkamaz.

Yani tam verimini alamazsın diyorsunuz herhangi bir ömür kısalması vesairede olmaz o zaman doğru mu?
Ayrıtten anakarta bir zararı olabilir mi?

Yani tam verimini alamazsın diyorsunuz herhangi bir ömür kısalması vesairede olmaz o zaman doğru mu?
Ayrıtten anakarta bir zararı olabilir mi?
Anakart ile ilgili bir sey diyemem VRM sicakliklarini paylasmadigin surece.

İçinin rahat etmesi için bu videoyu izleyebilirsin. 2 sene boyunca Ryzen 5xxx serisi işlemcileri 7/24 %100 yükte ve 90 derece sıcaklıkta test ediyorlar ve sonucunda hiçbir şey değişmiyor hala aynı performansı veriyorlar.

Ryzen 5xxx serisinin tJMAX'ı 95 derece bu arada senin işlemcinin 100 derece aklında bulunsun.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sıcaklık ile zarar vermenin hiçbir alakası yok. Zaten belli bir sıcaklığa geldiği zaman sistem kendini kapatır. Silikonun zarar görmesi için işlemcinin 130-140 derecede çalışması gerekiyor hatta bazı işlemcilerde b daha yüksek. Yüksek voltaj verirsen zarar vermiş olursun, yüksek sıcaklıkların hiçbir zararı yok işlemciye

Biraz araştırdım.

PCGAMER: 80-90°C: Potential for throttling to occur, and about as far as we’d ever want to push a CPU
Over 90°C: Almost certainly throttling, and combined with high voltages could kill a CPU within months to a year or so.

MAKEUSOF: Above 81 degrees C (178 degrees F) is too hot and could cause damage to your computer if you run it for a sustained period.

TOMSHARDWARE: If it stays below its max temperature its fine for now. That said the hotter it runs it does eventually reduce its lifespan (eventual performance drops before full out crashes). Also the closer to its max temp it gets it can tend to throttle before it hits thermal protection.

HARDWARE-CORNER: In general, temperatures above 80 degrees Celsius or 176 degrees Fahrenheit can be dangerous for your CPU. If the temperature reaches 90 degrees Celsius (194 Fahrenheit) or higher, it could lead to permanent damage and render the CPU useless.

Tek işlemci test videosu hariç elinizde herhangi bir makale ya da konu var mı acaba? Bir işlemcinin dayanıklı olması genelini kapsamayacağını düşünüyorum.

Ben dış kaynakların yalancısıyım. Yaptığım aramalarda bu dediğinizi destekleyen, hele ki 130-140 derecelerde dahi zarar görmeyeceğini söyleyen bir kaynak bulamadım. Varsa ayrıntılı bir şekilde okumak isterim.

Biraz araştırdım.

PCGAMER: 80-90°C: Potential for throttling to occur, and about as far as we’d ever want to push a CPU
Over 90°C: Almost certainly throttling, and combined with high voltages could kill a CPU within months to a year or so.

MAKEUSOF: Above 81 degrees C (178 degrees F) is too hot and could cause damage to your computer if you run it for a sustained period.

TOMSHARDWARE: If it stays below its max temperature its fine for now. That said the hotter it runs it does eventually reduce its lifespan (eventual performance drops before full out crashes). Also the closer to its max temp it gets it can tend to throttle before it hits thermal protection.

HARDWARE-CORNER: In general, temperatures above 80 degrees Celsius or 176 degrees Fahrenheit can be dangerous for your CPU. If the temperature reaches 90 degrees Celsius (194 Fahrenheit) or higher, it could lead to permanent damage and render the CPU useless.

Tek işlemci test videosu hariç elinizde herhangi bir makale ya da konu var mı acaba? Bir işlemcinin dayanıklı olması genelini kapsamayacağını düşünüyorum.

Ben dış kaynakların yalancısıyım. Yaptığım aramalarda bu dediğinizi destekleyen, hele ki 130-140 derecelerde dahi zarar görmeyeceğini söyleyen bir kaynak bulamadım. Varsa ayrıntılı bir şekilde okumak isterim.
Arandur selamlar,

Attığın kaynaklar farklı mimarileri içeriyor olabilir. Örneğin SOI çipler için 80 derece üstü tehlikeli sınır olarak adlandırılıyor. SOI çiplerden kastım AMD FX serisi.

Ayrıca yukarıya attığım videoyu izlemedin galiba. Derbauer 4000 saat boyunca 5600X ve 5800X'i 1.45V ile test ediyor(İşlemciler 90 derece civarında calısıyor). 1.45V çok fazla Ryzen 5xxx serisi için bu arada biliyorsundur umarım. 4000 saat sonrasında işlemcileri tekrar test ettiğinde hiçbir fark olmuyor neredeyse.

Ayrıca AMD'nin resmi açıklaması bu şekilde :) Zen4 mimarisi için.

1681647905882.png

Ayrıca bu videoyuda izleyebilirsin. Intel'in mühendisi ile röportaj yapıyorlar.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Dediğim gibi AMD bile doğruluyorsa daha bir şey açıklamama gerek yok. İyi sosyaller!

İşlemciler öyle kolay bozulan, arıza veren parçalar değiller ama ben zarar verse de vermese de yüksek sıcaklıklarda kullanmayı istemem. Her ne olursa olsun yüksek sıcaklıklarda kullanmak saatli bombayı kurmak gibi geliyor bana, daha makul seviyelerde kullanmak varken 90-100 arası sıcaklıklarda kullanman pek mantıklı değil. Hem performans hemde her ne kadar sağlığını kısa vade de etkilemese de sıcaklık PC donanımlarının bir numaralı düşmanı bana göre.

@deadfellow

Bence 90 ile 100 derece aynı değil. Attığınız konular ve örnekler 90 ve 95 seviyesi ile ilgili. Konuyu açan arkadaş 100 dereceden bahsetmiş.

Ben 5900x kullanıyorum ve saatlerce video edit ve render kasıyorum. İşlemci ilk taktığımda 90 dereceyi görüyordu. Tüm fanları değiştirdim, kasayı modifiye ettim ve 80e çektim.

90 dediğiniz gibi öldürmez ama 100 derecenin zarar vermemesi zor. Kısa ya da uzun vadede aleti eskiteceğini düşünüyorum.

Siz yazınızda 130 140 derecelerde bahsettiniz ama ben bu derecelerde zarar görmeyeceğini gösteren bir kaynak yada bir yazıya rastlamadım.

Yine dediğim gibi konuyu açan arkadaş 100 dereceden bahsediyorsa ben araştırdım kaynaklara göre zarar vereceğini düşünüyorum.

@deadfellow

Bence 90 ile 100 derece aynı değil. Attığınız konular ve örnekler 90 ve 95 seviyesi ile ilgili. Konuyu açan arkadaş 100 dereceden bahsetmiş.

Ben 5900x kullanıyorum ve saatlerce video edit ve render kasıyorum. İşlemci ilk taktığımda 90 dereceyi görüyordu. Tüm fanları değiştirdim, kasayı modifiye ettim ve 80e çektim.

90 dediğiniz gibi öldürmez ama 100 derecenin zarar vermemesi zor. Kısa ya da uzun vadede aleti eskiteceğini düşünüyorum.

Siz yazınızda 130 140 derecelerde bahsettiniz ama ben bu derecelerde zarar görmeyeceğini gösteren bir kaynak yada bir yazıya rastlamadım.

Yine dediğim gibi konuyu açan arkadaş 100 dereceden bahsediyorsa ben araştırdım kaynaklara göre zarar vereceğini düşünüyorum.
Dostum anlamadığın şey şu. Ryzen serisinin tJMAX'ı 95 derece, Intel'in 100 derece.

Attığım videoyu izlersen Intel mühendisi ile ilgili olanı orada cevabını bulursun.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı