Sıcaklık ile zarar vermenin hiçbir alakası yok. Zaten belli bir sıcaklığa geldiği zaman sistem kendini kapatır. Silikonun zarar görmesi için işlemcinin 130-140 derecede çalışması gerekiyor hatta bazı işlemcilerde b daha yüksek. Yüksek voltaj verirsen zarar vermiş olursun, yüksek sıcaklıkların hiçbir zararı yok işlemciye.
Daha yüksek frekansalara çıkabilmek için. İşlemci throttle olduğunda frekansını kısar. Örnek olarak 5GHz'da çalışıp 100 derece oluyorsa sen daha iyi bir soğutucu alırsan 5.4GHz'da çalışıp 100 derece olacak gibi düşünebilirsin.Hocam işlemciye zararı yoksa pahalı-kaliteli bir sıvı soğutma neden alıyoruz ki?
Daha yüksek frekansalara çıkabilmek için. İşlemci throttle olduğunda frekansını kısar. Örnek olarak 5GHz'da çalışıp 100 derece oluyorsa sen daha iyi bir soğutucu alırsan 5.4GHz'da çalışıp 100 derece olacak gibi düşünebilirsin.
Veya Intel'in tvb teknolojisini düşünebilirsin. İşlemci sıcaklığı 70 derecenin altındaysan tekli çekirdekte 6.2 GHz bile çalıştırabilirsin 13900Ks'te. Ama 70 derecenin üstüne çıkarsa o frekansa çıkamaz.
Anakart ile ilgili bir sey diyemem VRM sicakliklarini paylasmadigin surece.Yani tam verimini alamazsın diyorsunuz herhangi bir ömür kısalması vesairede olmaz o zaman doğru mu?
Ayrıtten anakarta bir zararı olabilir mi?
Sıcaklık ile zarar vermenin hiçbir alakası yok. Zaten belli bir sıcaklığa geldiği zaman sistem kendini kapatır. Silikonun zarar görmesi için işlemcinin 130-140 derecede çalışması gerekiyor hatta bazı işlemcilerde b daha yüksek. Yüksek voltaj verirsen zarar vermiş olursun, yüksek sıcaklıkların hiçbir zararı yok işlemciye
Arandur selamlar,Biraz araştırdım.
PCGAMER: 80-90°C: Potential for throttling to occur, and about as far as we’d ever want to push a CPU
Over 90°C: Almost certainly throttling, and combined with high voltages could kill a CPU within months to a year or so.
MAKEUSOF: Above 81 degrees C (178 degrees F) is too hot and could cause damage to your computer if you run it for a sustained period.PC Operating Temperatures: How Hot Is Too Hot?
Excessive heat can damage your computer's performance and lifespan. But at what point is it overheating? How hot is too hot?www.makeuseof.com
TOMSHARDWARE: If it stays below its max temperature its fine for now. That said the hotter it runs it does eventually reduce its lifespan (eventual performance drops before full out crashes). Also the closer to its max temp it gets it can tend to throttle before it hits thermal protection.does heat will damage CPU?
Does heat will damage CPU? like lower it performance permanently or reduce lifespan?? if it does, for example a processor max operating temperature at 90 C, then if it stay at 80 C to 85 C or something without overclocking is it safe??forums.tomshardware.com
HARDWARE-CORNER: In general, temperatures above 80 degrees Celsius or 176 degrees Fahrenheit can be dangerous for your CPU. If the temperature reaches 90 degrees Celsius (194 Fahrenheit) or higher, it could lead to permanent damage and render the CPU useless.Dangerous CPU temp: Intel and AMD safe zones compared
Find out what are your CPUs safe and danger temp zones and what CPU temp is too high.www.hardware-corner.net
Tek işlemci test videosu hariç elinizde herhangi bir makale ya da konu var mı acaba? Bir işlemcinin dayanıklı olması genelini kapsamayacağını düşünüyorum.
Ben dış kaynakların yalancısıyım. Yaptığım aramalarda bu dediğinizi destekleyen, hele ki 130-140 derecelerde dahi zarar görmeyeceğini söyleyen bir kaynak bulamadım. Varsa ayrıntılı bir şekilde okumak isterim.
Dostum anlamadığın şey şu. Ryzen serisinin tJMAX'ı 95 derece, Intel'in 100 derece.@deadfellow
Bence 90 ile 100 derece aynı değil. Attığınız konular ve örnekler 90 ve 95 seviyesi ile ilgili. Konuyu açan arkadaş 100 dereceden bahsetmiş.
Ben 5900x kullanıyorum ve saatlerce video edit ve render kasıyorum. İşlemci ilk taktığımda 90 dereceyi görüyordu. Tüm fanları değiştirdim, kasayı modifiye ettim ve 80e çektim.
90 dediğiniz gibi öldürmez ama 100 derecenin zarar vermemesi zor. Kısa ya da uzun vadede aleti eskiteceğini düşünüyorum.
Siz yazınızda 130 140 derecelerde bahsettiniz ama ben bu derecelerde zarar görmeyeceğini gösteren bir kaynak yada bir yazıya rastlamadım.
Yine dediğim gibi konuyu açan arkadaş 100 dereceden bahsediyorsa ben araştırdım kaynaklara göre zarar vereceğini düşünüyorum.