i9-13900K anlık 50 derece yükseliyor

Selam kardeşim, BIOS'tan underwolt yapabilirsin eğer bilmiyorsan da kullandığın anakartın uygulamasından Gaming mode ayarı yap. Ben MSI Center'de açıyorum 45-50 dereceleri geçmiyor.

Hocam 13900k gibi bir işlemciye neden underwolt yapayım. Neden gücünü düşürüyüm? Madem gücünü düşürceksem neden 13900k aldım o zaman 13700 veya 13600 alırdım. Bana cok mantıksız geliyor bu durum. Yukarıda yapılan işlem underwolt değilse yapmak isterim zaten. Oda underwolt sa onu da yapmayacağım.

İlk olarak, bu sıcaklık değişimlerinin gerçekten 1 saniye içinde olup olmadığını doğrulamak için farklı sıcaklık izleme araçları kullanmanızı öneririm. Farklı araçlarla elde ettiğiniz veriler arasında tutarsızlık varsa, bu durum bir sensör veya yazılım sorununu işaret edebilir.
Sıcaklık izleme yazılımları, donanım sensörlerinden gelen verileri okur ve bazen bu verilerde hızlı değişimler veya yanlış okumalar olabilir. Başka bir sıcaklık izleme programı kullanarak bu durumu doğrulamak iyi bir fikir olabilir.
Bununla birlikte, anakart sensörlerinde hızlı değişimler normalde beklenmeyen bir durumdur. İşlemcinin ısınma sorunlarına gelince, 95 derece çok yüksek bir sıcaklık ve bu, işlemcinin performansını olumsuz etkileyebilir. Bu durumda, birkaç olası çözümü göz önünde bulundurabilirsiniz:
  1. termal macun kontrolü: işlemci ve soğutucu arasındaki termal macunun doğru bir şekilde uygulandığından emin olun. Gerektiğinde temizleyip yeniden uygulayabilirsiniz.
  2. soğutucu performansı: kullandığınız soğutucunun performansını kontrol edin. Fan hızları ve hava akışı ayarlarını kontrol ederek soğutucunun daha etkili olmasını sağlayabilirsiniz.
  3. kasa içi hava akışı: kasa içinde iyi bir hava akışı sağlamak önemlidir. Ekstra kasa fanları ekleyerek veya var olanları düzenleyerek iç sıcaklıkları düşürebilirsiniz.
  4. biyos güncellemeleri: anakart ve işlemci için en son BIOS güncellemelerini kontrol edin. Bu güncellemeler, donanım uyumluluğunu ve performansını artırabilir.
Eğer bu adımları denemenize rağmen sorun devam ediyorsa, anakartın sensörlerinde bir sorun olabilir. Bu durumda, anakartı üreticiye veya satıcıya iade etmek veya garanti hizmeti almak bir seçenek olabilir.

13700k kullanıcısı olarak söyleyebilirimki çok normal.

Hocam 13900k gibi bir işlemciye neden underwolt yapayım. Neden gücünü düşürüyüm? Madem gücünü düşürceksem neden 13900k aldım o zaman 13700 veya 13600 alırdım. Bana cok mantıksız geliyor bu durum. Yukarıda yapılan işlem underwolt değilse yapmak isterim zaten. Oda underwolt sa onu da yapmayacağım.

Undervoltu iyi yaparsan mevcut işelmcin daha fazla performans verir. Örneğin işlemci 100 dereceye çıkıp thermal throttling yüzüden performansını kısarken, undervoltta işlemci daha az ısınacağı için yüksek hızlarda daha uzun süre çalışacak ve daha fazla performans verecektir.
Sizin söylediğiniz durum sadece işlemciyi muazzam şekilde soğutmak kaydı ile geçerli olur. Şöyle düşünün çok iyi bir arabanız var 100 km/s ye 1 saniyede çıkıyor ve 5 saniye 100 km/s gidiyor ama sonrasında hızı 90'a düşürüyor çünkü motor çok ısınmış durumda, Halbuki 100 km/s ye 2 saniyede çıksa ama bu hızı 15 saniye sürse nasıl olurdu.

Son düzenleme:
13700k kullanıcısı olarak söyleyebilirimki çok normal.

Undervoltu iyi yaparsan mevcut işelmcin daha fazla performans verir. Örneğin işlemci 100 dereceye çıkıp thermal throttling yüzüden performansını kısarken, undervoltta işlemci daha az ısınacağı için yüksek hızlarda daha uzun süre çalışacak ve daha fazla performans verecektir.
Sizin söylediğiniz durum sadece işlemciyi muazzam şekilde soğutmak kaydı ile geçerli olur. Şöyle düşünün çok iyi bir arabanız var 100 km/s ye 1 saniyede çıkıyor ve 5 saniye 100 km/s gidiyor ama sonrasında hızı 90'a düşürüyor çünkü motor çok ısınmış durumda, halbuki 100 km/s ye 2 saniyede çıksa ama bu hızı 15 saniye sürse nasıl olurdu.

Nasıl yapacağım hocam onu işte. Hiçbir ayar bilmiyorum. Hiç hazır video da yok. Genelleme olarak söylüyorum herkes cok güzel nasihat veriyor ama kimse veri paylaşmıyor.

Nasıl yapacağım hocam onu işte. Hiçbir ayar bilmiyorum. Hiç hazır video da yok. Genelleme olarak söylüyorum herkes cok güzel nasihat veriyor ama kimse veri paylaşmıyor.

Öğrenmek için biraz zaman harcayacaksınız. Mesut Çevik in bir videosu var Mesut Çevik undervolt yazarsan bulursun YouTube'da onu izleyebilirsin aklında bir fikir oluşur onun dışında İngilizce keywordler ile Google da arama yaparsan karşına tonla kaynak çıkacaktır.

Durumu çözdüm. Undervolt yaptığımda sistem sürekli hata verdi. BIOS'ta CPU Core ratio ve e Core'ların oranlarını 55 ve 22 yaptım şu an performansta sıcaklıkta süper. 65C geçmiyor.

Link atıyorum 13:32'den itibaren vatamdaşın yaptıklarını uygulayın sonuç muazzam.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam kullandığınız anakart nedir? Ben bu ayarları ASUS da bulamadım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı