Çözüldü i9-14900KF ile daha fazla sanal bilgisayar açmak mümkün mü?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kasmas59

Picopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, sorum sanal bilgisayarlarla ilgili. Ben çok fazla sanal bilgisayar açarak bir iş yapıyorum ve i7-12700KF kullanıyorum (12C/20T). her sanala 1'er çekirdek verdiğimde aşağı yukarı 18 tane açtığımda %100 işlemci kullanımı oluyor ve bilgisayar artık kasmaya başlıyor. Sizce 18 sanal bilgisayarı i9-14900KF'ye çıkardığımda 30'a kadar çıkarabilir miyim? Ve performansı çok olumlu yönde etkiler mi? Ayrıca işlemci sürekli %100 kullanım + 80°c'de 7/24 durursa (sıvı soğutma takılı) ortalama ömrü ne olur sizce?

Çözüm
O zaman JEDEC standardında 5600 MHz'de kalıyorsunuz. Doğru gördüysem 4 slot var 4 RAM takabiliyorsunuz 128GB'a kadar. Elinizdeki RAM'ler birlikte çalışır voltaj farkı ufak dediğim gibi BIOS uyumlu seviyeye çeker. 4800'e düşme gibi bir ihtimali yok zaten anakart destekliyor. Gönül rahatlığıyla takabilirsiniz. SSD dolma meselesi zaten Windows RAM yetmeyince pagefile olarak SSD'yi kullanır (sanalbellek olarak). Ondan dolayı VM açtıkça SSD dolduğunu görüyorsunuz. Bu kalıcı değil reset atınca geçer ama SSD'nin ömründen yer. RAM yükseltmesi mantıklı. Oyunlarda FPS düşüşünden de bahsetmişsiniz o konuya da gelelim,, oyunlarda RAM frekansı FPS'yi etkiler evet. 4800'den 5600'e fark hissedersiniz ama 5-10 FPS kadar değil %3-4 civarı. VM için MHz değil RAM'in yeterli olması önemli.

Özet geçeyim, 4800 yolu gözükmüyor :D 5600'de çalışacak RAM'ler. 48GB şuan eh, 64 GB yaparsanız güzel olur. SSD'nin şişmesi normal zaten demiştim, RAM yükseltmesiyle sorun kalmaz. VM için MHz önemli değil kapasitesi önemli.
Kasma normal, i9 14900KF'ye geçerseniz 30'a kadar açarsınız, thread sayısı daha fazla. Ama RAM ve disk hızınız da önemli hocam. VM’ler CPU’dan bağısmız RAM ve depolama da kullandığından bu yüzden yeterli değilse yine kasabilir.
İşlemciyi sürekli %100 + 80 derecedd çalıştırmak uzun vadede ömrü kısaltır diye düşünüyorum yaklaşık 3-4 sene dayanır. Soğutma daha iyi olursa ve VM’leri biraz yayarsanız daha faydalı olur.

Kasma normal, i9 14900KF'ye geçerseniz 30'a kadar açarsınız, thread sayısı daha fazla. Ama RAM ve disk hızınız da önemli hocam. Vm'ler CPU'dan bağısmız RAM ve depolama da kullandığından bu yüzden yeterli değilse yine kasabilir.
İşlemciyi sürekli %100 + 80 derecedd çalıştırmak uzun vadede ömrü kısaltır diye düşünüyorum yaklaşık 3-4 sene dayanır. Soğutma daha iyi olursa ve Vm'leri biraz yayarsanız daha faydalı olur.

Çok teşekkürler cevap için bu konularda hiç istediğim cevabı bulamadim sizi bulmuşken birkaç soru daha yöneltmek isterim; 1.si RAM'i 64 GB'a cikaracağım hız şu an 5600 MHz idi sizce kaç olmali i9 14900KF yi ve sanallari hizlica beslemesi için? 2. sanallarda Core mi yoksa thread mi önemli ( 18 tane açtırdığına göre thread gibi ) 3.olarak da tekli çekirdek performansı yani tek cekirdek verdiğimde sanallarin hiz kalitesinden tutunda bilgisayarin genel hizina kadar çok farki olur mu i9'un diğer islemcime kiyasla? Ayrıca baska tavsiyeniz veya demek istediğiniz birşey varsa dinlerim teşekkürler :)

Çok teşekkürler cevap için bu konularda hiç istediğim cevabı bulamadim sizi bulmuşken birkaç soru daha yöneltmek isterim; 1.si RAM'i 64 GB'a cikaracağım hız şu an 5600 MHz idi sizce kaç olmali i9 14900KF yi ve sanallari hizlica beslemesi için? 2. sanallarda Core mi yoksa thread mi önemli ( 18 tane açtırdığına göre thread gibi ) 3.olarak da tekli çekirdek performansı yani tek cekirdek verdiğimde sanallarin hiz kalitesinden tutunda bilgisayarin genel hizina kadar çok farki olur mu i9'un diğer islemcime kiyasla? Ayrıca baska tavsiyeniz veya demek istediğiniz birşey varsa dinlerim teşekkürler :)
Rica ederim hocam :) 5600 MHz 64 GB RAM gayet yeterli, sanallar için rahat diyebiliriz. İleriye dönük olsun istiyorsanız 6000-6400 MHz arası bir DDR5 RAM de güzel olur ancak şu an yeterli. Sanallarda thread sayısı kritik, 18 açıyorsanız her VM 1 core - thread kullanacak. i9 14900KF zaten 32 thread civarı olduğundan 30 VM'ye kadar thread problemi yaşamadan çalıştırabilirsiniz diye düşünüyorum, onun dışında core sayısı önemli ancak hyper-threading ile bir core 2 thread'e kadar çıkabiliyor, thread sayısı genelde sınır belirleyici. Tek çekirdek performansı önemli her VM'e tek core veriyorsanız onun hızı VM'nin performansını etkiler. İ9 olanın tek çekirdek performansı i7 olana göre çok daha yüksek. Genel bilgisayar hızı da tek çekirdek performansından etkilenir elbette, bazı oyunlar, uygulamalar, vs. daha hızlı olur. Ek verebileceğim tavsiye NVMe SSD kullanmanız. Sanalların I/O hızı kritik çünkü. Mümkünse sanalları da farklı depolama alanlarına yayın. I/O darboğazı az olur. Son olarak işlemci sürekli yükteyse termal yönetim iyi olsun fan/pump profilini doğru ayarlayın.

Rica ederim hocam :) 5600 MHz 64 GB RAM gayet yeterli, sanallar için rahat diyebiliriz. İleriye dönük olsun istiyorsanız 6000-6400 MHz arası bir DDR5 RAM de güzel olur ancak şu an yeterli. Sanallarda thread sayısı kritik, 18 açıyorsanız her VM 1 Core - thread kullanacak. i9 14900KF zaten 32 thread civarı olduğundan 30 VM'ye kadar thread problemi yaşamadan çalıştırabilirsiniz diye düşünüyorum, onun dışında Core sayısı önemli ancak Hyper-threading ile bir Core 2 Thread'e kadar çıkabiliyor, thread sayısı genelde sınır belirleyici. Tek çekirdek performansı önemli her VM'e tek Core veriyorsanız onun hızı VM'nin performansını etkiler. İ9 olanın tek çekirdek performansı i7 olana göre çok daha yüksek. Genel bilgisayar hızı da tek çekirdek performansından etkilenir elbette, bazı oyunlar, uygulamalar, vs. daha hızlı olur. Ek verebileceğim tavsiye NVMe SSD kullanmanız. Sanalların I/O hızı kritik çünkü. Mümkünse sanalları da farklı depolama alanlarına yayın. I/O darboğazı az olur. Son olarak işlemci sürekli yükteyse termal yönetim iyi olsun fan/pump profilini doğru ayarlayın.

Tekrardan çok çok teşekkürler. SS alıp not aldım :) Yaymadan kasıt şu mudur; anakarta 2 tane SSD takılı ikisi de NVMe, ikisine mi yaymalıyım? Ayrica RAM'le ilgili kafama takılan soruyu da iletmek isterim; şu an 5600 MHz mushkin redline 36 CL 16x2 Total'de ise 36 GB RAM mevcut fakat piyasadan kalkmış acaba farklı marka ama aynı CL MHz alsam performans kaybı yaşamadan sorunsuz kullanabilir miyim? ( 2 tane daha alıp toplamda 16x4 olacak )

Tekrardan çok çok teşekkürler. SS alıp not aldım :) Yaymadan kasıt şu mudur; anakarta 2 tane SSD takılı ikisi de NVMe, ikisine mi yaymalıyım? Ayrica RAM'le ilgili kafama takılan soruyu da iletmek isterim; şu an 5600 MHz mushkin redline 36 CL 16x2 Total'de ise 36 GB RAM mevcut fakat piyasadan kalkmış acaba farklı marka ama aynı CL MHz alsam performans kaybı yaşamadan sorunsuz kullanabilir miyim?
Rica ederim. Evet yaymadan kasıt o. Mesela 30 VM var, 15'i birine diğer 15'i birine. Aynı CL ve aynı MHz alırsanız fark etmez, ben de o şekilde kullanıyorum. RAM voltajo ve subtimings uyumlu olsun yeter.

Rica ederim. Evet yaymadan kasıt o. Mesela 30 VM var, 15'i birine diğer 15'i birine. Aynı CL ve aynı MHz alırsanız fark etmez, ben de o şekilde kullanıyorum. RAM voltajo ve subtimings uyumlu olsun yeter.
Çok teşekkürler hocam bu konularda biraz yeniyim ve sorularım oluyor fakat her zaman bilgili birine denk gelemiyorum sağolun var olun. Tekrar aklıma takılırsa bir soru ve konu kapanmazsa size tekrar cevap vererek soruyu iletirim müsait olursanız cevaplarsiniz uygun olursa sizin için de.

Çok teşekkürler hocam bu konularda biraz yeniyim ve sorularım oluyor fakat her zaman bilgili birine denk gelemiyorum sağolun var olun. Tekrar aklıma takılırsa bir soru ve konu kapanmazsa size tekrar cevap vererek soruyu iletirim müsait olursanız cevaplarsiniz uygun olursa sizin için de.
Rica ederim başka konu açmanızı sonra beni etiketlemenizi öneririm aynı konu hakkında değilse. Umarım forum hakkında da olumlu etkiler bırakmışımdır 😃

Rica ederim başka konu açmanızı sonra beni etiketlemenizi öneririm aynı konu hakkında değilse. Umarım forum hakkında da olumlu etkiler bırakmışımdır 😃
Her anlamda olumlu etki bıraktınız, tabii baska konu acabilirim , fakat bugün kayıt oldum buraya o yüzden ne yapmam gerektiğini bilmiyorum size de destek olmak için, eğer söylerseniz elimden geleni de yapabilirim (takip etmek veya birşeyleri beğenmek size destek oluyorsa yapabilirim)

Ha hocam bu arada RAM'lere bakarken çok pahalı olduğunu gördüm. Suanlik 16 GB RAM alsam farkli marka aynı özellikte, acaba Dual olan RAM'lerimi bozup (5600 MHz'den bir de düşürebilir sanki anakartin açıklamalarını okuduğumda 2'li Dual'ı bozunca MHz desteği dusuyordu diye hatırlıyorum) 48 GB yaptığımda performans kaybı gözle görülür olur mu?

Son düzenleme:
Her anlamda olumlu etki bıraktınız, tabii baska konu acabilirim , fakat bugün kayıt oldum buraya o yüzden ne yapmam gerektiğini bilmiyorum size de destek olmak için, eğer söylerseniz elimden geleni de yapabilirim (takip etmek veya birşeyleri beğenmek size destek oluyorsa yapabilirim)
Çözüm işaretlemeniz yeterli olacaktır 🙃
Ha hocam bu arada RAM'lere bakarken çok pahalı olduğunu gördüm. Suanlik 16 GB RAM alsam farkli marka aynı özellikte, acaba Dual olan RAM'lerimi bozup (5600 MHz'den bir de düşürebilir sanki anakartin açıklamalarını okuduğumda 2'li Dual'ı bozunca MHz desteği dusuyordu diye hatırlıyorum) 48 GB yaptığımda performans kaybı gözle görülür olur mu?
16 ekleyip 48 yapmak mantıklı aslında VM için kapasite biraz daha önemli. Farklı marka takarsan hızı (MHz) en düşük olan RAM’in değerine iner, Dual Channel kısmen bozulmuş olur. Performans kaybı ufak olur ancak RAM yetmemesi durumunda yaşayacağınız kasmadan çok daha iyi. Onun dışında uzun vadede tamamen aynı marka/model RAM almak daha sağlıklı olur ama şimdilik 16 ekleyip 48 yapmak VM’lerde çok daha faydalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı