Çözüldü i9-14900KF ile daha fazla sanal bilgisayar açmak mümkün mü?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kasmas59

Picopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, sorum sanal bilgisayarlarla ilgili. Ben çok fazla sanal bilgisayar açarak bir iş yapıyorum ve i7-12700KF kullanıyorum (12C/20T). her sanala 1'er çekirdek verdiğimde aşağı yukarı 18 tane açtığımda %100 işlemci kullanımı oluyor ve bilgisayar artık kasmaya başlıyor. Sizce 18 sanal bilgisayarı i9-14900KF'ye çıkardığımda 30'a kadar çıkarabilir miyim? Ve performansı çok olumlu yönde etkiler mi? Ayrıca işlemci sürekli %100 kullanım + 80°c'de 7/24 durursa (sıvı soğutma takılı) ortalama ömrü ne olur sizce?

Çözüm
O zaman JEDEC standardında 5600 MHz'de kalıyorsunuz. Doğru gördüysem 4 slot var 4 RAM takabiliyorsunuz 128GB'a kadar. Elinizdeki RAM'ler birlikte çalışır voltaj farkı ufak dediğim gibi BIOS uyumlu seviyeye çeker. 4800'e düşme gibi bir ihtimali yok zaten anakart destekliyor. Gönül rahatlığıyla takabilirsiniz. SSD dolma meselesi zaten Windows RAM yetmeyince pagefile olarak SSD'yi kullanır (sanalbellek olarak). Ondan dolayı VM açtıkça SSD dolduğunu görüyorsunuz. Bu kalıcı değil reset atınca geçer ama SSD'nin ömründen yer. RAM yükseltmesi mantıklı. Oyunlarda FPS düşüşünden de bahsetmişsiniz o konuya da gelelim,, oyunlarda RAM frekansı FPS'yi etkiler evet. 4800'den 5600'e fark hissedersiniz ama 5-10 FPS kadar değil %3-4 civarı. VM için MHz değil RAM'in yeterli olması önemli.

Özet geçeyim, 4800 yolu gözükmüyor :D 5600'de çalışacak RAM'ler. 48GB şuan eh, 64 GB yaparsanız güzel olur. SSD'nin şişmesi normal zaten demiştim, RAM yükseltmesiyle sorun kalmaz. VM için MHz önemli değil kapasitesi önemli.
Çözüm işaretlemeniz yeterli olacaktır 🙃

16 ekleyip 48 yapmak mantıklı aslında VM için kapasite biraz daha önemli. Farklı marka takarsan hızı (MHz) en düşük olan RAM'in değerine iner, Dual Channel kısmen bozulmuş olur. Performans kaybı ufak olur ancak RAM yetmemesi durumunda yaşayacağınız kasmadan çok daha iyi. Onun dışında uzun vadede tamamen aynı marka/model RAM almak daha sağlıklı olur ama şimdilik 16 ekleyip 48 yapmak VM'lerde çok daha faydalı.

Az önce bir bilgi aldım ve Dünyam başıma yıkıldı sanal bilgisayarları 1300 MB veriyordum fakat bu yetmediği için sanırım SSD'nin ömründen yiyormuş ve geçici olarak SSD'yi şişiriyor yer azaltıyormuş ama bu sanırım bilgisayari resetleyince yani aç kapa yapınca tekrardan yer açılıyormuş SSD'de ama RAM'in her yetmediği yerde SSD şişiyormuş bu bilgiler doğru herhalde 64 GB almam şart oldu piyasada tek hali 2000 Dual hali 4900'e satılıyor tekliden 2 tane almam mı Dual haliyle almam mı daha mantıklı?

Siz VM’lere 1300 MB veriyorsunuz ama bu yetmediğinde sistem pagefile dediğimiz yönteme başvuruyor.
Az önce bir bilgi aldım ve Dünyam başıma yıkıldı sanal bilgisayarları 1300 MB veriyordum fakat bu yetmediği için sanırım SSD'nin ömründen yiyormuş ve geçici olarak SSD'yi şişiriyor yer azaltıyormuş ama bu sanırım bilgisayari resetleyince yani aç kapa yapınca tekrardan yer açılıyormuş SSD'de ama RAM'in her yetmediği yerde SSD şişiyormuş bu bilgiler doğru herhalde 64 GB almam şart oldu piyasada tek hali 2000 Dual hali 4900'e satılıyor tekliden 2 tane almam mı Dual haliyle almam mı daha mantıklı?
Yani RAM dolunca Windows / hypervisor eksik kısmı SSD'ye yazıyor. Bilgi doğru evet. SSD RAM kadar hızlı olmadığından okuma-yazma işlemleri onu yoruyor. Tekli 2 tane almanız daha ucuz, istediğiniz gibi alabilirsiniz. Dual kit olanlar aynı üretim hattından çıkan garantili RAMler. Alırken aynı CL, MHz olmasına dikkat edin yeterli.

Siz VM'lere 1300 MB veriyorsunuz ama bu yetmediğinde sistem pagefile dediğimiz yönteme başvuruyor.

Yani RAM dolunca Windows / hypervisor eksik kısmı SSD'ye yazıyor. Bilgi doğru evet. SSD RAM kadar hızlı olmadığından okuma-yazma işlemleri onu yoruyor. Tekli 2 tane almanız daha ucuz, istediğiniz gibi alabilirsiniz. Dual kit olanlar aynı üretim hattından çıkan garantili RAM'ler. Alırken aynı CL, MHz olmasına dikkat edin yeterli.

Hocam sitede voltaj farkli olursa çökmeler sıkıntılar oluşabilir diyor benimki 1.2 voltaj değerinde fakat bu voltajda bir RAM bulamadim biliyorsunuz sanal bayağı bir RAM'i aktif kullandığı için farkli voltajda RAM alirsam sorun olma ihtimali var mi? Çünkü bu voltajda RAM bulamiyorum

Hocam voltaj farkı biraz sorun yaratabilir ancak BIOS genelde uyumlu hale getirir. CL ve MHz sizinkilyle aynı olursa çoğu zaman problem olmaz. Sanal yük yüksek olacağı için stabiliteyi test edebilirsin MemTest86 ile. Mümkünse anakartın önerilen RAM listesine bakın. BIOS’tan voltajı manuel ayarlayabilirsiniz ayrıca.

Hocam voltaj farkı biraz sorun yaratabilir ancak BIOS genelde uyumlu hale getirir. CL ve MHz sizinkilyle aynı olursa çoğu zaman problem olmaz. Sanal yük yüksek olacağı için stabiliteyi test edebilirsin MemTest86 ile. Mümkünse anakartın önerilen RAM listesine bakın. BIOS’tan voltajı manuel ayarlayabilirsiniz ayrıca.
Yani özetle şöyle yapsam sorunsuz hallolur mu herşey ; sadece cl si aynı rami alsam ve mhz zaten otomatik dusuk olaninkinden çalışır voltajda sistem otomatik halledip sorunsuz çalışır fakat elle ikisinide ayarlayabiliyorsun şeklinde mi anliyim. Yani sistem çökmez ve problem olmaz mı çünkü sanal çökünce bazen komple o sanal yuklenmiyor silip tekrar kuruyorum

Yani özetle şöyle yapsam sorunsuz hallolur mu herşey ; sadece cl si aynı rami alsam ve mhz zaten otomatik dusuk olaninkinden çalışır voltajda sistem otomatik halledip sorunsuz çalışır fakat elle ikisinide ayarlayabiliyorsun şeklinde mi anliyim. Yani sistem çökmez ve problem olmaz mı çünkü sanal çökünce bazen komple o sanal yuklenmiyor silip tekrar kuruyorum
Evet hocam. Bir tavsiye vereyim sanal yük çok yüksekse, ilk açılışta test etmek ve birkaç VM ile denemek iyi olur.

Evet hocam. Bir tavsiye vereyim sanal yük çok yüksekse, ilk açılışta test etmek ve birkaç VM ile denemek iyi olur.

Allah razı olsun sizden :) bir de RAM'lar yetmediğinde SSD'ye ( sanal bellege ) yazıyor muhabbeti belli bir yere kadar mi yoksa 20 gün açık kaldi bir baktim SSD dolmus tasmis sonsuza kadar mı yazıp sisiriyor SSD'yi, yoksa belli bir miktar alip ona mi yazıyor

Allah razı olsun sizden :) bir de RAM'lar yetmediğinde SSD'ye ( sanal bellege ) yazıyor muhabbeti belli bir yere kadar mi yoksa 20 gün açık kaldi bir baktim SSD dolmus tasmis sonsuza kadar mı yazıp sisiriyor SSD'yi, yoksa belli bir miktar alip ona mi yazıyor
SSD'ye yazma RAM yetersizliğinde geçici bir çözüm hocam. Yani sürekli artan bir şey değil. RAM sonsuza kadar dolmaz, RAM yetmezse geçici olarak kullanılır. 20 gün boyunca açık kalsa dahi SSD taşmış gibi görünse de, RAM boşalınca alan geri gelir yani.

SSD'ye yazma RAM yetersizliğinde geçici bir çözüm hocam. Yani sürekli artan bir şey değil. RAM sonsuza kadar dolmaz, RAM yetmezse geçici olarak kullanılır. 20 gün boyunca açık kalsa dahi SSD taşmış gibi görünse de, RAM boşalınca alan geri gelir yani.
Hocam sizi yerim, sizin gibilerin sayısı artsın hocam. Çok çok teşekkür ediyorum bir de yeni konu açtığımda '@glikojen' yazmam yetiyor mu kodunuz var mi?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı