i9 9900K ısınma sorunu

kayback

Centipat
Merhaba,

Yaklaşık 3 ay önce Monster Tulpar T7 v18.2.1 modelini aldım. i9 9900K işlemci, RTX 2070 ekran kartı ve 32 GB RAM mevcut. Sorunum şöyle normal şartlarda performans ile ilgili bir sorun yaşamamam gerekirken oyunlarda ve çeşitli yazılımlar ile çalışmalarımda işlemci kullanımı %20-30 civarlarında olmasına rağmen fanlar en yüksek hızdayken işlemci sıcaklığı 95-100 dereceye kadar çıkıyor. Ekran kartı %100 kullanımda bile 75-80 derece civarlarında seyrediyor. i9 9900K işlemcisinin ısınma konusunda meşhur olduğunu biliyorum ancak bu kadar fazla ısınmasının normal olduğunu düşünmüyorum. Çeşitli oyunlarda ve yazılımlarda işlemci sıcaklığı çok arttığından takılmalar oluyor. Notebook soğutucusu da kullandım ancak herhangi bir faydası olmadı.

Ayrıca işlemci boşta çalışırken 4.60-4.70 GHz civarlarında çalışıyor. Oyunlarda veya yazılımlarda da aynı seviyede. İşlemci kullanımı %100 iken bile 5GHz hızını göremedim. İşlemci yük altındayken işlemci gerilimi biraz fazla dalgalanıyor.

Çözüm olarak undervolt yapmayı düşündüm ancak Intel xtu yazılımından kontrol ettiğim kadarıyla cihaza zaten -0.50 Volt undervolt yapılmış durumda. Daha fazla değeri düşürüp hem performanstan kaybetmek hem de başka sorunlar yol açmak istemedim. Driver'ların hepsi güncel. Açıkçası sorunu bir türlü çözemedim. Clevo forumlarında gördüğüm kadarıyla bu sorunu yaşayanlar genellikle dizüstü soğutma bloğunu sıvı soğutma boruları ile değiştirerek çözüm sağlamışlar. Bunu yapmak hem aşırı maliyetli hem de daha 3 ay önce almış olduğum bir bilgisayara böyle bir modifikasyon yapmanın mantıklı olmayacağını düşünüyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayarınızı aşırı ısınma şikayetiyle servise gönderin. Soğutmadaki bakır borularda çatlak olabilir. Garantisi devam eden bir sisteme elle müdahale etmeyin.
Konuyla ilgili Monster ile görüştüm işlemcinin 100dereceye ulaşması ve power throttling yapmasının normal olduğunu bu sıcaklığın bir sorun teşkil etmeyeceğini belirttiler. Açıkçası bu açıklama biraz komik geldi😂. Cihazın servise gidip gelmesinin uzun süreceğini düşünüyorum ayrıca bana bu açıklamayı yapan firmanın ısı borularındaki çatlağı kontrol edeceğini de düşünmüyorum. Yine de son çare olarak servise göndereceğim gibi gözüküyor.

Konuyla ilgili Monster ile görüştüm işlemcinin 100dereceye ulaşması ve power throttling yapmasının normal olduğunu bu sıcaklığın bir sorun teşkil etmeyeceğini belirttiler. Açıkçası bu açıklama biraz komik geldi😂. Cihazın servise gidip gelmesinin uzun süreceğini düşünüyorum ayrıca bana bu açıklamayı yapan firmanın ısı borularındaki çatlağı kontrol edeceğini de düşünmüyorum. Yine de son çare olarak servise göndereceğim gibi gözüküyor.
O bilgisayarın forumlarını biraz araştırın. İşlemci sıcaklığı için yasal garanti sınırlarından bahsediyorlardır. 100 derece işlemci sıcaklığına normal diyen eleman zaten bilgisayara dokunmamalı. Tüketici hakem heyetine iade başvurusunda bulunabilirsiniz.

O bilgisayarın forumlarını biraz araştırın. İşlemci sıcaklığı için yasal garanti sınırlarından bahsediyorlardır. 100 derece işlemci sıcaklığına normal diyen eleman zaten bilgisayara dokunmamalı. Tüketici hakem heyetine iade başvurusunda bulunabilirsiniz.
100 derece zaten İntel'in belirlediği maksimum sıcaklık ki normal şartlarda bu seviyeye çıkmaması lazım. Clevo forumlarından araştırdığım kadarıyla bu seviyeye çıkmaması gerekiyor. Forumlardaki kullanıcılar soğutma bloğunu sıvı soğutma ile değişerek daha yüksek performans elde ediyorlar. Monster ile görüşmeye devam edeceğim. Sonucu burada paylaşırım.
Monster ile görüşmelerimde cihazı teknik servise göndermem gerektiğini uzaktan müdahale yada yönlendirme yapamadıklarını belirttiler. Şu ara bilgisayar ile işlerim olduğu için gönderme imkanım yok bundan dolayı kendim farklı çözüm arayışlarına girdim.

Araştırma yaparken Clevo ürünlerinin Monster gibi farklı bir satıcısı olan Obsidian-Pc firmasının yazılımlarına denk geldim. Obsidian-Pc'nin web sistesi üzerinden Monster Tulpar T7 v18.2.1 ürününün de içinde olduğu Clevo modelleri için uygun olan "Control Station" yazılımını yükledim. Obsidian-Pc Control Station yazılımında "Cpu Tunning" sekmesinden önerilen ayarları uyguladım ve bir kaç test yaptım.

Öncelikle yazılım kesinlikle T7 v18.2'nin içinde gelen "Control Center 2.0" yazılımından daha iyi ve daha stabil çalışıyor. Farklı ayarlamalar yapmaya imkan tanıyor. Isınma sorununu kesinlikle çözdüğünü söyleyebilirim. Normalde 95-100 derece arası çalışan CPU 80 dereceyi geçmiyor.

Bundaki en büyük etken aslında yazılımın işlemciye undervolt uygulaması. Bu denli fark yaratan bir undervolt işleminde performans kaybının fazla olması beklenirken sadece ufak miktarda CPU performans kaybı ile bunu sağlayabiliyor. Ayarlar tam olarak bilgisayarı uygun hale getiriyor.

Oyun testlerimde, Monster ile gelen "Control Center 2.0" yazılımında, performans modunda aldığım FPS değerlerinden çok daha yüksek ve stabil FPS değerleri alabiliyorum. Daha önce yaşadığım takılmaları yaşamadım.

Geekbench 5 ile hem default Monster ayarları, hem de Obsidian-Pc default ayarları için test gerçekleştirip HWMonitor ile sonuçları kaydettim. Bu görselleri kaynak olması açısından aşağıya ekliyorum.

Öncelikle Monster default ayarlarında yaptığım test ve HWMonitor değerleri(Control Center'da güç modu performans durumunda, Windows güç ayarları ise yüksek performans modunda):
monster.png

HWMonitor değerleri:
monsHW.png

Obsidian-PC Control Station yazılımı ile yaptığım ayar sonucundaki test sonuçları(Control Station yazılımında "Recommend" ayarlarda. Windows yüksek performans modunda):
Obsi.png

HWMonitor sonuçları:
ObsiHW.png

Görüldüğü üzere sıcaklık konusunda net bir avantaj sağlandı. Bunun dışında test sonuçlarına baktığımızda tek çekirdek performansında artış sağlanmasına karşın çok çekirdek performansında düşüş yaşandı. Genel olarak performans düşüşü görünse de aslında Monster'ın default ayarlarındaki yüksek performans CPU sıcaklığı 95-100 derecelerde gezdiği için pek bir işe yaramıyordu. Obsidian-PC bu durumu düşünmüş olacak ki CPU için -85mv undervolt önermiş ve gerçekten işlemcinin stabil çalışabildiği bir değere ulaşılmış. Oyun testlerimde şu an için ekran görüntüsü almadım. Oyunlar için uzun soluklu bir test yapıp sonuçları ayrı bir konu olarak paylaşmayı düşünüyorum.

Genel düşünceme göre Monster'ın yeterince iyi yapamadığı yazılım işini, Obsidian-Pc firması yapmış gibi görünüyor. Her ne kadar ısınma sorunuma bir nebze çözüm üretmiş olsam özellikle yüksek performans için aldığım bilgisayarın default ayarlarda bu kadar yüksek hızlarda çalışmasına anlam veremiyorum. Bu çözüm performans kaybı yaşatacağı için bana göre geçici fakat etkili bir çözümdür. Müsait olan en kısa zamanda cihazımı Monster teknik servise gönderip gelen sonuçları burada paylaşmak istediğimden şu an için konuyu kapatmıyorum. Daha farklı çözümler elde edersem burda paylaşmaya devam edeceğim.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı