i9-9900KF overclock ayarları nasıl olmalı?

Cellat006

Hectopat
Selamlar herkese,
İşlemciyi 5 GHz olarak sabitlemek istiyorum fakat OCCT testinde 3400 MHz değere kadar düşüyor yükte. Bilenlerin yönlendirmesine ihtiyacım var. Yaptığım işlemleri sıralıyorum;
BIOS üzerinden ASUS multicore enhancement kısmını enable yaptım.
CPU Core ratio ayarını Sync all cores olarak seçip 50 değerini girdim.
BCLK aware adaptive voltage ayarını disable yaptım.
CPU Core voltage ayarını 1.400 olarak girdim.
Intel SpeedStep disable yaptım.
Intel speedshift disable yaptım.
C-state kısımlarını disable yaptım.
Anakart: ASUS ROG STRIX Z390-E Gaming.
Sıvı soğutucu: ASUS ROG STRIX lc 240.
RAM: Thermaltake 2x8GB 4000 MHz CL 19.
PSU: Corsair RM850.

1630838729204.png

1630838961589.png

Core voltage değeriniz yüksek. 5.0GHZ all core seçmiş olabilirsiniz ancak soğutma performansınız yeterli olmadığı için CPU frekansı düşürüyor.
O zaman durum,voltaj değerlerindeki değişkenleerden ziyade sıvı soğutma olarak bunu kullandığım sürece istediğim performansı sağlayamayacak olmam mıdır? İkinci bir sorum ise termal macunu yenilemek fayda sağlar mı?

Öncelikle OC için 5 Ghz değil de 1.33V ile 4.8Ghz deneyin. Sıcaklık değerlerin nasıl bir bakalım bu şekilde...
Hocam aslında 4.8GHz için sadece ASUS multicore enhancement kısmını enable yapmam yeterli oluyor. Diğer hiçbir işlemi yapmadan zaten yük altında bu değer görülüyor. Core ratio da auto kısmında bu arada.

Sıcakslık olarak ise OCCT ve Prime95 testlerinde yine 95-100 aralığındayken oyun olarak BF V'te yaklaşık bir saatlik testte ortalama 73 maksimum 86 görüldü HWinfo'da

O zaman durum, voltaj değerlerindeki değişkenleerden ziyade sıvı soğutma olarak bunu kullandığım sürece istediğim performansı sağlayamayacak olmam mıdır? İkinci bir sorum ise termal macunu yenilemek fayda sağlar mı?

Hocam O.C hadisesinde voltaj düşürmek yahut asgari voltaj değerlerini bulup, en yüksek frekansta çalıştırmak zor bir iş. Frekans arttırmak için verdiğiniz yüksek değerler sıvı nitrojensiz verimli olmaz :) Standart kullanımda optimum değerler çok daha önemli. Karşılaştığınız durum gibi; 5.0GHz 100C dereceleri görüp 3.6GHz'lere çakılmak yerine 4.7GHz 65C gibi dereceleri sağlamak daha mühim.

Hocam aslında 4.8GHz için sadece ASUS multicore enhancement kısmını enable yapmam yeterli oluyor. Diğer hiçbir işlemi yapmadan zaten yük altında bu değer görülüyor. Core ratio da auto kısmında bu arada.

Sorunu anlamamız için yaptığın aynı OC işlemleri gibi 4.8Ghz uyarlamalısın. Voltaj 1.33 yap ama...Çünkü sorunun Cpu Throttling. Yani kısacası sıcaklıktan dolayı işlemci frekans drop yiyiyor.

Hocam O.C hadisesinde voltaj düşürmek yahut asgari voltaj değerlerini bulup, en yüksek frekansta çalıştırmak zor bir iş. Frekans arttırmak için verdiğiniz yüksek değerler sıvı nitrojensiz verimli olmaz :) Standart kullanımda optimum değerler çok daha önemli. Karşılaştığınız durum gibi; 5.0GHz 100C dereceleri görüp 3.6GHz'lere çakılmak yerine 4.7GHz 65C gibi dereceleri sağlamak daha mühim.
Anladım hocam,anladığım kadarıyla söylediğiniz elimdekiyle yetinmem ve ötesini zorlamamam yönünde. Demin dediğim gibi sadece ASUS multicore enhancement kısmını enable yapmam halinde zaten 4.8GHz görülüyor ve oyunlar kısmında da ortalama 73 derece ortalamada kalıyor zaten,söylediğiniz ötesini zorlamamak yönünde yanılmıyorsam.
Sorunu anlamamız için yaptığın aynı OC işlemleri gibi 4.8Ghz uyarlamalısın. Voltaj 1.33 yap ama...Çünkü sorunun Cpu Throttling. Yani kısacası sıcaklıktan dolayı işlemci frekans drop yiyiyor.
1.33GHz de ortalama 2.dakikada mavi ekrana düşüyor ama.

Son düzenleme:
Anladım hocam,anladığım kadarıyla söylediğiniz elimdekiyle yetinmem ve ötesini zorlamamam yönünde. Demin dediğim gibi sadece ASUS multicore enhancement kısmını enable yapmam halinde zaten 4.8GHz görülüyor ve oyunlar kısmında da ortalama 73 derece ortalamada kalıyor zaten,söylediğiniz ötesini zorlamamak yönünde yanılmıyorsam.

Yani bence de. Her aynı model işlemci her anakart da orta seviye bir soğutucu ile kolayca 5Ghz olmuyor. Slikon iyi olmalı, bu da biraz şans işi. Ama illa ki 5Ghz ve üzeri istiyorsan işlemciye Delid uygulaması yapabilirsin. Ama çok riskli bir uygulamadır. Fakat düzgün uygulandığı zaman performans canavara dönüşüyor. Basit bir soğutucu ile bile güzel OC seviyelerine ulaşma imkanı sağlıyor.

1.33GHz de ortalam 2.dakikada mavi ekrana düşüyor ama.

O zaman yavaş yavaş voltajı arttırmayı dene 4.8Ghz için. Ama diğer arkadaşın dediği gibi 4.7Ghz iyidir bence. Aralarında performans farkı pek olmaz. Senin bileceğin iş.

Yani bence de. Her aynı model işlemci her anakart da orta seviye bir soğutucu ile kolayca 5Ghz olmuyor. Slikon iyi olmalı, bu da biraz şans işi. Ama illa ki 5Ghz ve üzeri istiyorsan işlemciye Delid uygulaması yapabilirsin. Ama çok riskli bir uygulamadır. Fakat düzgün uygulandığı zaman performans canavara dönüşüyor. Basit bir soğutucu ile bile güzel OC seviyelerine ulaşma imkanı sağlıyor.

O zaman yavaş yavaş voltajı arttırmayı dene 4.8Ghz için. Ama diğer arkadaşın dediği gibi 4.7Ghz iyidir bence. Aralarında performans farkı pek olmaz. Senin bileceğin iş.
Anladım,teşekkürler cevaplar için. Genel olarak iki kullanıcıda da kanı,vazgeç bu sevdadan yönünde. O zaman en kötü ihtimalle 4.8 e razı olacağım gibi görülüyor. Ama yine de yaptıklarımdan farklı bir destek alamadım farklı olarak şunu yap,şu ayarı değiştir şeklinde. Bu doğrultuda iyi bileşenlere sahip olduğum takdirde doğru ve yeterli adımları ilerlettiğimi anlıyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı