İbrahim meselesi

McSoren

Decapat
Daha fazla  
Merhaba, bugün bayağıdır kafama takılan bir konuyu buraya sunma kararı aldım. O da İbrahim hikayesi.
İbrahim'in hikayesini bilmeyen azdır diye tahmin ediyorum. Yine de özetleyeyim.
Tanrı İbrahim'e oğlu Ishak'ı moriah bölgesindeki yehova-jireh dağında kurban etmesini emreder. İbrahim, Ishak'ı bir sunağa bağladıktan sonra itaat etmeye başladığında, rab'bin meleği tarafından durdurulur; İbrahim'in oğlunu insan kurbanı olarak sunması, Tanrı'nın İbrahim'in dindar itaatini takdir etmesi üzerine, bir koç ortaya çıkar ve Ishak'ın yerine kesilir.
Bu incilde anlatılan versiyon. Diğer versiyonlarda pek farklı değil. Ama benim kafama oturmayan noktalar var.
1: İbrahim'in kabulü
İbrahim, Tanrı'nın isteği üzerine oğlunu kurban etmek için dağa götürür. Burada bir çelişki olduğunu düşünüyorum. İbrahim bu isteğin Tanrı'dan geldiğini nasıl anladı? Tamam bu pek zor değil Tanrı ona kendisinin söylediğini bir şekilde gösterdi ama İbrahim nasıl kabul etti? Sonuçta Tanrı iyidir. Tanrı böyle bir şey istemez diyerek reddedebilir di çünkü burada Tanrı'nın istediği şey kötü ama Tanrı böyle bir şey istemez. Bence İbrahim reddetseydi gine sınavdan geçerdi.
2: Bir şey Tanrı söylediği için mi iyidir, yoksa zaten iyi olduğu için mi Tanrı onu söyler?
Burada 2.seçeneği ekleyebiliriz çünkü eğer Tanrı iyi olanı söylüyorsa iyi olana göre hareket ediyor demektir, ama Tanrı en üstün olduğu için bir şeye göre hareket etmez. 1. şeçenekte ise biraz kavramlar bulanıklaşıyor. Bursa'da etik nihilizme doğru kayıyor. Burada en mantıklı cevap bence Tanrı neyin iyi olacağını biliyor ve onu istiyor. Söyleyeceklerim bu kadardı. 2. maddeyi biraz kendim cevaplamiş gibi olsam da yoruma yapabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı