iGPU nedir?

İnternette biraz baktım ama anlayacağım düzeyde bulamadım. Konu hakkında bilgisi olan bilgilendirecek var ise bilgiye açığım. Şöyle anlatayım YouTube da bir videoya denk geldim, işlemcilerini içinde dahili olan bir GPU olduğunu biliyordum ancak bunun bu kadar güçlü olduğunu bilmiyordum veya ben yanlış anladım. Videoda i7 10700K ve Ryzen 4700G'nin ekran kartı olmadan kendi dahili GPU'su ile oyunlarda verdiği FPS değerlerini gösteriyor değil mi? Eğer öyle ise nasıl bu kadar yüksek FPS değerlerine ulaşıyor? Yanlışım varsa düzeltin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

• iGPU = Integrated Graphics Processing Unit
  • Türkçesi: Dahili Grafik İşleme Birimi
iGPU, dahili GPU'yu ifade eder. Bazı BIOS'larda dahili GPU'yu devre dışı bırakma/etkinleştirme ve bu GPU'ya ayrılan bellek miktarını ayarlama olanağı sunulur.
Intel + NVIDIA/AMD laptoplarda harici ekrana görüntüyü genelde iGPU, yani işlemciye dahil olan GPU verir.
Bazı masaüstü bilgisayarlarda da iGPU ile harici GPU'nun aynı anda kullanılabilmesini mümkün kılan teknolojiler vardır.

Büyük ihtimal işlemci karşılaştırması bu. Çünkü onboard GPU'ların bu FPS değerlerine bu ayarlar üzerinde ulaşması imkansız. Sistem olarak RTX 2080 kullandığını belirtiyor altta. Onun dışında günümüzde onboard GPU'lar tüm oyunları olmasa da düzgün bir sistem ile çoğu oyunu düşük ayarda rahatlıkla oynatabiliyor. Onboard GPU'ların performansını etkileyen iki şey mevcut. RAM hızı ve çift kanal bellek teknolojisi.

iGPU'nun şöyle bir faydası var. Az performans sergiler ve çok az elektrik tüketir. Masaüstünde gezerken ya da tarayıcıda gezerken iGPU çalışır.
Onun dışında pek bir faydasını görmedim. Kapatıp benchmark testi yaptığımda puanım değişmedi.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı