- Makaleler
- 1
Peki ev sahibi evi satarsa süreç nasıl oluyor?Kirasını ödediği eve kimseyi sokmak zorunda değil. İsterse ev sahibinin kendisi gelsin kira ödendiği sürece o ev arkadaşınıza ait.
Peki ev sahibi evi satarsa süreç nasıl oluyor?Kirasını ödediği eve kimseyi sokmak zorunda değil. İsterse ev sahibinin kendisi gelsin kira ödendiği sürece o ev arkadaşınıza ait.
Eski ev sahibiyle yapılan sözleşme yeni sahibiyle de devam ediyor. Lakin karşı taraf yeni sözleşme yapmak isteyebilir, kira arttırımı yapabilir. Kendim oturacağım, oğlum oturacak vs. şeklinde ihtarname çektirip mahkemeye başvurabilir lakin süreç en azından 5-6 ay sürer.Peki ev sahibi evi satarsa süreç nasıl oluyor?
Burayı tam anlayamadım senelik sözleşme yapsan dahi ev sahibi kiracıyı çıkartamıyor mu? Bu durumda kiracı istediği müddetçe o evde oturabiliyor mu? Ev sahibine epey haksızlık olmuyor mu bu durumda? Atıyorum adam 3 sene oturdu. sözleşme de 3 senelikti. Ev sahibi noterden ihbarname çektirdi ve sözleşmeyi uzatmayacağını belirtti. Ona rağmen çıkartamıyor mu?Bende aynı durumu yaşıyorum. Ev sahibi çıkartmak istiyor çıkmıyorum bir yıldır çıkartmaya çalışıyor. Şunu bil ki sebepsiz yere ben bu yıl yenilemek istemiyorum diyerek önceden ihbarname çekerek çıkartamaz. Sebebini yazması gerek ben oturacam veya ev satıldı yeni sahibi çıkmanı istiyor gibi. Senin sözleşmen 10 yıllık. Benim ev sahibide daha yüksek paradan kiraya verecem çık diyor bir yıldır çıkartmaya uğraşıyor.
İsterde sözleşme yenileme tarihinden bir sene önce ihbarname göndersin çıkartamaz. Arkadaşın nakliye parasını + yeni taşınacağı evin kirasi ile şimdi oturduğu evin arasındaki kira farkını belli bir ay boyunca alabilir.
Bu söylediklerimi talep etsin ev sahibinden, çıkmıyorum avukata ver desin. Bence ev satılmadı çünkü ihbarnamede buna dair bir bilgi yok.
Burayı tam anlayamadım senelik sözleşme yapsan dahi ev sahibi kiracıyı çıkartamıyor mu? Bu durumda kiracı istediği müddetçe o evde oturabiliyor mu? Ev sahibine epey haksızlık olmuyor mu bu durumda? Atıyorum adam 3 sene oturdu. sözleşme de 3 senelikti. Ev sahibi noterden ihbarname çektirdi ve sözleşmeyi uzatmayacağını belirtti. Ona rağmen çıkartamıyor mu?
Düzenleme: Biraz baktım da, 10 sene dolmadan ev sahibi hiçbir şekilde sebep göstermeden kiracıyı evden çıkartamıyormuş. Sözleşme bitim tarihinin etkisi yokmuş yani. Bu durumda aslında kiracı kendi isteği haricinde 10 sene geçmeden evin satılması durumu haricinde veya kirayı aksatma gibi durumlar yoksa evden çıkmak zorunda değilmiş. Buna ek olarak sanırım bir de ev sahibi kendi oturmak isterse kiracıyı evden çıkartabiliyor ancak kiracı çıktıktan sonra ev sahibi eğer kendi oturmayıp da evi tekrardan kiraya verirse bu durumda cezası da epey ağır oluyor.
Sözleşmede 3 yıl yazıyorsa ev sahibi 3 yıl dolduktan sonra çıkartabilir. Bir sebep göstermesine gerek yok, ben belirsiz süreli sözleşme imzalayanlar için söyledim 10 yıl geçerlidir diye.
konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinin bildirim yoluyla sona ermesi 6098 sayılı.
Türk borçlar Kanunu'nun 347. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddenin birinci fıkrası,
Belirli süreli konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinin sona ermesine ilişkindir. Bu hükme.
Göre, belirli süreli konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinde, sözleşme süresinin.
Bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunarak kiracı, sözleşmeyi sona erdirebilir;
Kiraya veren ise sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Başka.
Bir deyişle belirli süreli konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerini bildirim yoluyla sona.
Erdirme hakkı, kural olarak yalnızca kiracıya aittir. Tbk md. 347 F. 1 C. 3'e göre, “ancak,
On yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının.
Bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep.
Göstermeksizin sözleşmeye son verebilir”. Bu düzenleme 6570 sayılı gayrimenkul kiraları.
Hakkında Kanun'da karşılığı bulunmayan yeni bir düzenlemedir. Tbk md. 347 F. 1 C. 3'te.
Geçen on yıllık uzama süresi ifadesinden ne anlaşılması gerektiği doktrinde tartışmalı.
Olduğu gibi, yargıtay'ın farklı daireleri arasında da görüş birliği bulunmamaktadır.
O madde güncellenmiş. Belirli süreli sözleşmelerde de yalnızca kiracılar sözleşmeyi feshedebiliyor. Ev sahibi yine feshedemiyor. Belli ki devlet her türlü kiracıyı haklı görüyor. Gerçi yargıtay daireleri arasında da görüş farklılığı varmış ancak sonuçta yasa maddesine girmiş.
Aynen hocam kesinlikle evden çıkartamıyor. Sebep sunsa dahi bu sebepler de kısıtlı. Örneğin ya kendi oturması lazım, ya evi satması lazım, ya da kiracının komşularla çok kötü geçiniyor olması lazım gibi ekstrem durumlar oluşması gerekiyor.Hocam bu paylaşamınıza göre ev sahibi hiçbir sebep sunmadığı için arkadaşımı evden çıkaramıyor. Doğru anlamış mıyım? Sözleşme belirsiz süreli ve 2021 Mart ayında yapıldı.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.