İleride Din Olacak mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu soruyu din ilk çıktığında da soruyorlardı. Bence korkular, inanışlar, düşünceler ve en önemlisi felsefe her daim bunların geneli dogmatik kavramların sürekliliğini sağlayacaktır. Ta ki siyah ekrana dek ya da mavi ekran veyahut kafes kırılır kuş hürriyetine de kavuşabilir. Kim bilir?

Bence din algısı gitgide azalacak. Fakat din fanatikleri direnmeye başlayacak bu sefer. Yani terazi tersine dönecek diyebiliriz biraz. Azınlıklar dindarlar olacak. Tamamen kalkar mı dersen bilemiyorum belki yeni dinler bile çıkabilir. Ama dindarlık azalacağı kesin.

@bitwise Anlatmaya çalıştığım şey herhangi bir şey. İnanmak için bir din veya bir varlığa ihtiyaç yok. Sadece bir dürtü.

Günümüzde dini anlatırken hassas olan kişi sayısı ve aslında dini yaşadığını sananların fazlalığı dinin azalmasında etkili olabilir ama bu bence inanç dürtüsünü yok etmez.

Bir ülkenin gelişmişliği, teknolojisi, ekonomisi, ahlakı, eğitim seviyesi ve buna benzer değerlendirmeye yönelik kavramları o ülke halkının dini inancıyla doğru orantılı mıdır peki? Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, din inancının varlığı bana göre devam edecektir. Azalır ya da artar, çarpıklaşır ya da olması gerektiği gibi yaşanır orasını bilemem.

Ülke toplumu olarak artık "çarşaflılar çoğalacak", "her yer imam hatip olacak", "çocuklar takkeyle dolaşıyor" gibi söylemleri bırakmaya ve birilerinin bizim yerimize belirlediği odak noktasından sıyrılmaya ihtiyacımız var.

Peki neden bundan bahsetme gereği duydum? Çünkü dini olan bir devletten ve dini ile iç içe yaşayan bir toplumdan bahsedeceksek buna en iyi örneklerden birisi kesinlikle İsrail. Çocuklar sokağa çıktıklarında haham gibi dolaşıyorlar, o kadar yobazlar ki sözde kendi inançları doğrultusunda ne denli büyük bir yanılsama olduğunu söylemeye gerek bile duymadığımız inanışlarla katliamlara yol açıyorlar. Sonuç olarak ekonomik, teknolojik, sosyokültürel ve akademik eğitim düzeyi anlamında son derece başarılılar. Gelişimleri ise yobazlıklarına paralel gittikçe büyüyen bir ölçek izliyor.

Konudan biraz sapmış gibi gözüksem bile benim en azından zihnimi ülkemiz sınırları dışına çıkarmayı başarıp kendimce tarafsız bir değerlendirme yaptığımda ortaya bu sonuç çıkıyor. Sonuç olarak bana göre 100 yıl sonra din var olmaya devam edecek. Öyle ya da böyle.

Dindar kesimin daha da azalacağını düşünüyorum. Her zaman olduğu gibi, bilim yerine dini tercih eden bölgeler de olacaktır. Bir zamanlar Orta Doğu'nun ve Avrupa'nın durumu gibi.

İnsanların, din ile yargılanmayacağı bir dünya olur umarım. Gerçi bu dediğim çoğu yerde var da, kendi yaşadığımız coğrafya için söylüyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…