İlk görüyorum sonra duyuyorum

Daha önce şu şekil bir konu açmıştım: Bir olayı ilk duyar mıyız, görür müyüz? ve konuyu açtıktan sonra durum kafamda sürekli döndü.

O zamandan beri evde sürekli kendi kendime masaya tıklatıyordum ve son zamanlarda gerçekten masaya tıklattığımda sesin çok az bir zaman sonra geldiğini fark ediyorum. Sizce gerçekten fark edebiliyor muyum yoksa bu benim psikolojik bir şeyim mi?

Daha önce şu şekil bir konu açmıştım: Bir olayı ilk duyar mıyız, görür müyüz? ve konuyu açtıktan sonra durum kafamda sürekli döndü.

O zamandan beri evde sürekli kendi kendime masaya tıklatıyordum ve son zamanlarda gerçekten masaya tıklattığımda sesin çok az bir zaman sonra geldiğini fark ediyorum. Sizce gerçekten fark edebiliyor muyum yoksa bu benim psikolojik bir şeyim mi?

Psikolojiktir aradaki farkı mesafe olmadan anlayamazsınız.

Aradaki mesafe sesin ışığa göre yavaş kalacağı kadar uzun olmadığı takdirde pek mümkün değil bu olay. Büyük ihtimalle psikolojik bir şey.

Ses hızı 343 m/sn.
Masa ile kulak arası mesafe = 30 cm
Masadan kulağa sesin ulaşma süresi = 0.00087 saniye
Bu da yaklaşık 0.052 salise ediyor. Yani masaya tıklattıktan 0.052 salise sonra ses dalgaları kulağına geliyor.
Görme işlemi de anlık gerçekleşiyor dersek (fotonlar saniyede yaklaşık 300.000 metre hızda ilerliyor). Tabi beynin sesi ve görüntüyü işleme alma sürelerini eşit kabul ediyoruz. Bu durumda 0.052 salise ile 0.000 'a çok yakın iki süre arasındaki farkı beynin algılayabilme ihtimali %0.

Sonuç olarak psikolojik diyebiliriz.

Bu arada bu kadar detaylı hesabı da neden yaptığımı bilmiyorum. Ama güzel bir düşünce deneyi oldu =)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı