iMac Windows'ta Isınma ve Performans Sorunu

maks19

Hectopat
15000 TL'ye iMac aldık. Performans konusunda Parallels Desktop'a kesinlikle güvenmeyin. Sadece basit kullanıma ideal, program kullanımında performans çok iyi değil.
Ama asıl konu çok farklı. Bootcamp kurduk, gerekli iki programı yükledik bize lazım olan. Birisi yüksek performans isteyen bir program, bilgisayar onu çalıştırdı ve iyi performans da verdi. Ama bilgisayar çok ısındı, neden acaba? Paramız boşa mı gitti? Kıyamadım fazla, program akıyor ama ısınıyor. Moralim bozuldu, macOS'a geçtim sonra :)
Program açılmadan önce test yapıyor. Testlerde RAM ve ekran kartı hariç full gösterdi. Benchmark testiydi. RAM'e ortanın iki tık altında dedi. Ekran kartına da ortanın iki tık üstünde dedi.
Bizim ısınmamızın sebebi hangisi acaba, nasıl öğrenebiliriz?

RAM ekleyerek bu sorun kalkar mı acaba? Bir de programın sitesinden yaptığımız araştırmada, örnek tavsiye test puanlamaları sunmuşlar. Bizim modelin olduğu ekran kartı güzel puan almış, 7.55 diyor benchmarkta. Bu da karmaşık işlerden çıkabilir diye yorumlanmış sitede. Acaba yazılımsal yani Windows'la ilgili bir şey olabilir mi? Veya Bootcamp ayarları ile mi alakalıdır?
macOS kısmı mükemmel çalışan bir şeymiş. Çok memnun kaldık aslında.

Son düzenleyen: Moderatör:
Biraz araştırdık bugün gpu yu %100 kullanıyor devamlı fan bu yüzden çok çalışıyor galiba. Diğer bileşenler %10 en fazla. Bu bize sorun yaşatırmı zarar verirmi bilgisayara ? Programın verdiği makalede ekran kartıyla ilgili karmaşık işler için diyor ve tavsiye edilen diye geçiyor puanlama olarak. Sizler ne diyorsunuz yazılımsal bir sorunmu var yoksa imacten alacağımız performans bu mu. Bir konu daha acaba imaclerde ekran kartı radeon pro 580 ve 8 gb yazıyor bu 8 gb 4x2 mi öyle bir durum oluyormu ? Bu program çift ekran kartı da olsa tekini kullanabiliyor öyle yazılmış.

Program lumion

Defalarca arkadaşlara anlattım, söylettim inatla Parallels'i önerdiler, göstediler. Defalarca söyledim yük isteyen işler de her ne olursa olsun sanal sistem mantıklı değil. Sonun da birisi denemiş ve görmüş. Konuya dönecek olursak, sistemler arasında yazılımsal farklılıklar ısınma farklarına sebep olabilir. Ben Hackintosh kullanıcısıyım, bende dahi iki farklı işletim sistemin de iki farklı ısı sonuçları alıyorum. Bunlar gayet doğal şeyler, düşünmeye gerek yok. Sistemin akıcı ve sağlıklı olduğu sürece sorun olacağını düşünmüyorum. Zaten sorun olacak sıcaklıklara geldiğinde sistem kendini kapatacaktır.

Çok sağol çok ilgilendin bu süreçte gerçekten. Ben parallelin bu kadar basit usul olduğunu hiç düşünemedim. Nitekim bootcamp gayet kullanışlı çıktı. Bizzat içindeki dosyalara macos dan da disk gibi ulaşabiiyoruz bir tıkla.
Ana konu galiba dediğin gibi yazılım farkından oluşuyor programda bu güne kadar gördüğüm en gıcık program ve muhtacız galiba :)
Görev yöneticisinden izleyerek testler zorlamalar yaptım. Ayarlar değiştirdim. Şöyle oldu;
GPU %100 kullanımda devamlı, fan son ayarda PC ısınıyor ama programdaki akıcılık son ayarda. Çok akıcı sanki hiç yorulmuyor gibi. 8 GB'ın ortalama 7 GB kullanarak iş yaptığı yazıyor.

Program ayarlarını düşürdüğümde de GPU %100 değişmiyor, ısıda fanda aynı. Kullanılan 5 GB'a düşüyor.
Program ayarlarını en düşüğe aldığımda %60 seyrediyor yukarı çıkmıyor fan yavaşlıyor biraz.
Beni korkuttu. %100 kullanması sorun çıkarırmı acaba yanma ömründe kısalma olur mu ? Onunla ilgili bir şeymi yoksa o %100 yazması gerek ?
Sonuçta bir yatırım yaptık para harcadık. Windows'ta böyle sonuç beklemiyordum programdan kaynaklanan.
Ne olacak bilemedim :)

Hangi yazılımı kullanıyorsun ? Eğer ki hiç bir yazılım açık değilken GPU %100 kullanılıyor ise bu bir problemdir. Hiç bir yük altında kalmadan GPU'un %100 kullanılması ısınma sorunu yaratır. Fakat yazılım açıkken %100 GPU yükü beni merak ettirdi açıkçası. Yazılım nedir ?

Lumion 8 adında yazılım. 3D modelleri realistik görmemizi render almamızı sağlıyor. GPU ile çalışıyor.
Program kapalıyken de GPU %0 görünüyor.

7a4f822c-198b-4845-b80a-9ff8148cb6b2.jpg

Bugün wibdowsa güncellemeler yaptık bileşenlerede yapmış olabilir performansla ilgili, bahsettiğimiz programda normal kullanımda karmaşık sahnelerde bile fan minimum çalışarak rahatlıkla geziliyor iş yapılıyor. Bu sevindirici haber ama program yöneticisinden baktığımızda buna rağmen %100 kullanım gösteriyor değişen yok. Ve kullanım oranları hep aynı değişmiyor. 7.5 gb gpu çalıştırarak çalışıyor. Renderlar alırkende bu rakamlar değişmeden anı duruyor daha fazla yük altında olmasına rağmen. Fan render alırken normal şekilde yüksek çalışmaya geçiyor ısınma biraz oluyor bunlar normal karşılıyorum.

Fakat bu normal kullanımdaki %100 ü hala çözemedim korkutuyor bir kaç farklı bilgisayardanda örnek resimler isticem kontrol edicem. Acaba diyorumki windows kullandığımız için ekran kartı çalışma şeklini ayarlayamıyor mu. Yazılımı özellikle yüklü ve güncel.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı