İman sorunsalı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hristiyanlıkta 10 emir var.
10 emir yahudilikte var biliyorum ben. Hatta bir yıldırımla kayaya yazılmıştı. İslam veya başka bir din değil genel olarak bakıyorum ben. Yani tanrının yarattığı canlıya zarar versem ama tanrım seni seviyorum desem sorun olmayacak o zaman E o zaman sistem hata verir. Yani sağlıklı bir düşünce tarzı değil bu. Sen işlemcini çok seviyorsun ama RAM'lerini eğip büküyorsun portlarından. Bu sistem nereye kadar sağlıklı çalışır mesela?

Yanlış biliyorsun onlar Hristiyanlığın emri. Zaten emirleri araştır öldürmeyeceksin diyor çalmayacaksın diyor. İslam'da ise kasıtlı olarak bir müslümanı öldürmek en büyük suçlardan ve cezası şirkle aynı. Düşünce tarzı sağlıklı değil zaten bu yüzden dinleri eleştiriyoruz.

1- Ettiğini nereden biliyorsun?
2- Hak din olarak geçen, yani son gelen din olan İslam'ın dediğine göre önceki gelen hak dinlerin kitapları değiştirildiği için, yeni bir din getirilmiş. Tanrının dediğini insanlar değiştirirse, bu Tanrının söylediğini ortaya çıkarmıyor değil mi?
4- Avantaj yarattığı gibi dezavantaj da yaratır. Kimse o avantajı yatarak elde edemez. Varsa öyle biri, buyur.
5- Anlayamadım. İslam dinine göre yasaklar ve emirler belirtilmiş. Günah ve sevabın sonucunu görmeden neye göre adaletli veya adaletsiz diyebiliyorsun?

Not: İslam dinine göre yorumladım ben. Cevap vereceksen ona göre ver.

Başka bir seçeneği seçemez ki. Burada da özgür iradeyi kısıtlama yok zaten. O kişi zaten o işi yapacağı için bu tanrı tarafından biliniyor.

1- Kusursuz bir varlıktan bahsettiğimiz için öyle olduğunu düşünüyorum. Eğer siz Allah'ın işkence etmek için bir şeyler yarattığını ve bu hayatın her şeyin önceden çekildiği bir film olduğunu savunuyorsanız Mutezile'ye benzer şekilde, konuşacak bir şey kalmıyor. Ancak hem sonsuz işkence hem de merhamet ve şefkatten bahsetmeniz konuları uzatıyor böyle.

2- Tanrı insanları iyi yada kötü olarak değil de inanç ve düşüncelerine göre yargılıyorsa ilahi adaletten bahsedilemez.

3- Avantajı yatarak da elde edenler var. Cahillerden para kazanan bir din adamının oğlunun müslüman olma olasılığı ile Avrupa'daki hristiyan bir ailede doğan bir çocuğun müslüman olma olasılığı aynı mı? Allah aynı şeylerden sorumlu tutuyor, imanın esaslarıyla.

4- En büyük suç İslam dışında bir dine mensup olmak olduğundan olabilir belki. İnsanların inançları yüzünden sonsuza dek işkence görmesi mantıksız geliyor tabi.
Başka bir seçeneği seçemez ki. Burada da özgür iradeyi kısıtlama yok zaten. O kişi zaten o işi yapacağı için bu tanrı tarafından biliniyor.
İşte her şey önceden belli. O işi zaten yapacak. Tanrı her şeyi önceden biliyordu. Her şey bildiği gibi işliyor. Yani bu, insanları yaratır yaratmaz cehenneme atmakla aynı şey.

Sen yanlış biliyorsun şu an karıştırdın biraz. 10 emir yahudiliğin temel emirleridir.
Yahudilikte temel kavramlar /ON EMİR
Hz. Musa (as)'a gelen on emir nelerdir?
Sina Dağı'ndan Tevrat'a On Emir - Beyaz Tarih

Eğer inandığın Tanrının dini oysa, bence çok da acımasız değil. Bir yönetici olduğunu düşünelim. Şirketinde kurallar var. Çalışanların senin kurallarına uyacak değil mi? Kendi kafalarında oluşturdukları kurallara değil. Yani sen böyle istersin. Eğer zaten o dine ve Tanrıya inancın yoksa bu seni bağlamaz. Patronun da seni bağlamıyorsa, yine aynı şekilde o yerde çalışamazsın.

Her gün ibadet yapayım, Tanrı Tanrı diye sayıklayayım ama yarın çıkıp haksız yere hırsızlık yapayım, adam öldüreyim sonra ben iyi bir Müslümanım diyeyim. Toplum açısından da kötü insan olarak nitelendirileyim. İyi olmak senin zaten insani sorumluluğun. Bugün Tanrı inancı olmayan biri de iyi veya kötü olabilir değil mi? Ama Tanrı kendi kurallarına uymadığı için onu yargılayabilir.

3- Aynı cevaplar.

4- Yine aynı cevaplar.

Doğru, pardon. Ben hristiyan bir siteden bulduğum için öyle sanmıştım şimdi tekrar kontrol ettim de Musa peygamberden bahsediyor doğru.

Tanrı kendini gizlediyse ve binlerce din arasından kendi dini belli olmuyorsa neye göre yargılıyor? İslam'ın ya da Hristiyanlığın doğru olma kesinliği olmadığı gibi ateizm de haklı olabilir aynı zamanda.

İşte her şey önceden belli. O işi zaten yapacak. Tanrı her şeyi önceden biliyordu. Her şey bildiği gibi işliyor. Yani bu, insanları yaratır yaratmaz cehenneme atmakla aynı şey.
Bir sürü zar attığını düşün. Zarları attıktan sonra çıkacak olan sonucu zaten önceden biliyorsun. Peki bu zarları atmasan o sunuç gerçekleşir mi?

Bir sürü zar attığını düşün. Zarları attıktan sonra çıkacak olan sonucu zatrn önceden biliyorsun. Peki bu zarları atmasan o sunuç gerçekleşir mi?
Atmazsam gerçekleşmez ama zaten biliyorumdur sonucunu ne gerek var ki atmaya.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…