İman sorunsalı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bilmem, Tanrıya soramadım.

Kusursuz diye tabir ettiğimiz yaratıcının bana göre her şeyi de kusursuz olmalıdır. Yani biliyordur. Ancak onu o bildiği için ve istediği için sen seçmiyorsun. Özgür iradenle tercih sana ait oluyor. Bilmem anlatabiliyor muyum?

Önceden oluşturulan bir senaryo olsa bile, buna şekil vermek oyuncuların elinde.
Ben size kendimi anlatamadım siz de bana demek istediğinizi anlatamadınız. İkisi bir arada olmuyor işte. Hem Tanrı senin hangi yolu hangi tercihleri hangi kararları seçeceğini biliyor, hem de bu kararlar o biliyor diye gerçekleşmiyor. Bu demek istediğiniz tanrının bildiğinin tersi bir şey seçilebilir, demek ki Tanrı yanlış biliyor!
Sorun burada işte. Varsa bile, insan her şeyiyle kusursuzsa tanrı demek istiyor ona. Bunun sebebi de biraz kutsal kitaplar ve dinler. Yani her metinde kusursuz, tartışılmaz, efsane, vay anasını diye yazarak sorgulamadan uzak hale getirmeye çalışıyor konuyu. Bu sefer de şüphesi olan insanları daha da çok çekiyor üzerine. "Ne demek kusursuz? Bak işte" demelerine sebep oluyor.
Kusursuz değilse onu yaratan biri olmalı? Peki o kim?

Ben size kendimi anlatamadım siz de bana demek istediğinizi anlatamadınız. İkisi bir arada olmuyor işte. Hem Tanrı senin hangi yolu hangi tercihleri hangi kararları seçeceğini biliyor, hem de bu kararlar o biliyor diye gerçekleşmiyor. Bu demek istediğiniz tanrının bildiğinin tersi bir şey seçilebilir, demek ki Tanrı yanlış biliyor!
Tanrı yanlış biliyor demedim. Benim inancıma göre ikisi bir arada oluyor, işliyor. Senin inancına göre yürümüyor olabilir, saygı duyarım.

İşte bu Teizm'e aykırı bir düşünce. Çünkü Teizm'de Tanrı mükemmeldir. Peki mükemmelliğin de ötesi var mıdır?

Fevkaladenin fevkininde fevk...

İşte kendimi bu yüzden bir görüşe tam olarak oturtamıyorum. İlla uyuşmadığım bazı yerler oluyor. Bir de biz mükemmelik kavramını kendi deneyimlerimiz ve tecrübelerimize göre biliyoruz. Tanrı bu işe ne derdi acaba...

Tanrı kusursuz değil demedik yalnız. O genel bir kanıdan bahsetti. Tanrı'nın kusursuz olması yaptığı her şeyi kusursuz yapacağı anlamına gelmiyor. Mutlak güç ve irade onda ise istediği kusurda yaratabilir.
İlk etapta kusurlu adaletsiz yaratabilir ancak eğer kusursuz bir varlık ise hakim-i mutlak ise bu adaletsizliği eşitsizliği bir gün eşitlemek durumundadır. Teoloji buna dayanıyor zaten.

Varsa bile yaptığı şey kusursuz olmak zorunda değil. Genelde bu konu anlaşılmıyor.
O konuda bir yorum yok. Ama şu net kabak gibi ortada: "Her şeyi bilen" Tanrı diye bir Tanrı yok. Yani Tanrı yoktur demiyorum. Bir yandan da Tanrı'nın bile kusurlu olmak zorunda olduğunu gösteriyor.

Kusursuz değilse onu yaratan biri olmalı? Peki o kim?
Ya hiçbir şey yoksa:) Ya bu kainat, yaşam, evren gerçekten mükemmel dengeli tesadüflerin eseriyse? Yani karbon elementi ve protein zincirinden oluşup ölünce de karbonlarının doğaya karışmasıyla son buluyorsa? Dimi:)

Tanrı yanlış biliyor demedim. Benim inancıma göre ikisi bir arada oluyor, işliyor. Senin inancına göre yürümüyor olabilir, saygı duyarım.
Bu akıl dışı bir şey. Şunun gibi:
Aşağıdaki cümle doğrudur.
Yukarıdaki cümle yanlıştır.

Şimdi ben sana hangisi doğru diyorum sen ikisine de doğru diyorsun.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı