İmana gelebilir miyim?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arkadaş konuyu açarken "iman sahibi olabilir miyim?" diye sormuş. Burda herkes birbirine ayetleri ve karşı düşünceleri anlatır oldu:) Soruyu sorana tavsiye, sadece birinci sayfa ile sınırlı kalmış 19 sayfalık konuda:)

Yarın bir gün diriltildiğin zaman cehenneme gideceksin dediklerinde bana bir şans neden verilmedi, ben iman eden biri olacaktım diyemesinler diye insana dünyada bir şans verilir.
Allahın bilmesi senin dünya da ne yapacağına etki etmez aynı zamanda Hak Teâlâ'nın zaman kavramını en büyük din alimleri bile tam anlamıyla aksedememiştir.
Dünyaya gelmeyi ben tercih etmedim.
Allah kimin ne yapacağını saklıyı gizliği bilir. Elbette kimin nasıl haşr olunacağını da bilir. Mesela sen bir öğretmensin ve 2 öğrencini 4 yıllık bir eğitim sonunda sınava tabii tutacaksın. Öğrencinin biri senin dediklerini yıllar boyu uygulamış çalışkan, diğeri ise devamsızlıklar ve hiç okumamış uygulanmamış birisi. Sen bu takipteki öğrencilerinin kimin sınavda kalacağını kimin başarılı olacağını elbette bilirsin. Ama diyebilir misin ki sınava gerek yok, sen kaldın sende geçtin. Geçtin dediğin karardan hoşnut olacaktır ama kaldın dediğin şüpheye düşecektir belki geçecektim diye ve sana bu kararından dolayı düşman olacaktır hatta seni bile şüpheye düşürebilir geçebilir mi acaba diye. Allah buyuruyor ki kimse kimsenin günahını üstlenmez. Allah zulmetmez imtihan eder. Bizim yaptığımız karşılıksiz iyilikler vs. Allah'a sevimli şeylerdir. Allah kulunu bir annenin yavrusuna olan sevgiden 10 kat daha fazla sever. Ahirette, yine Kuran'da geçiyor; yaptığımız amelleri günahları ben yaptım yapmadım demeyeceğiz bedenimiz anlatacak, derimiz, ellerimiz, ayaklarımız bütün şahitler. Işte o zaman Allah'a düşman değil de eyvah ben zulme uğrayanlardan oldum diyeceğiz Allah korusun. Yine bir laf vardır bilir misin! Bu insanın kendine yaptığını bütün insanlar birikse onun kadar yapamaz.
Öğretmenin yaptığı sınav, tercih edilebilir bir sınav. İsteyen giriyor istemeyen girmiyor. Bu çok saçma bir örnek.
Allah'ın seviyemizi belirlemeye mi ihtiyacı var? Halen kaderin şekillendirilmesinden bahsediyorsunuz. Kaderin şekillenmiş halinden, senin neleri tercih edeceğinden haberi yok mu? Senin sonuçta cennet mi cehenneme mi gideceğinden haberi yok mu?
İhtiyacı olmadığı kulları ne diye yarattı? Yarattığı kulları ne amaçla sınava tabi tuttu? Eline ne geçecekti?

Ben mantık konuşuyorum siz Allah'ın vasıflarından vs. bahsediyorsunuz.
Biz kitabı tartışmıyoruz. Kur'an okuduğunuz gibi anlayabileceğiniz bir kitap değil. Telaffuzu gereken bir kitap.
Bu da mantık aramayla çözülebilir bir şey.

Neden inanmayan birine Allah'i göstermek için zor durumda kaldığı senaryo üzerinden ispat peşine düşüyorsun ?
Çünkü buna “sen”de dahil olmak üzere maalesef ki biz insanlar kendimizi Allah’a başımıza kötü bir şey geldiğinde inanıyoruz.
Eğer inanmıyorsan, zor durumda kaldığında da neden inanasın ki? O kadar aciz misin? Başka bir şeyden medet dile? Mesela zor durumunda Allah’a inanmayan birisi neden “Allah’ım yardım et” desin? Bir şeyin varlığına inanmıyorsan O’ndan bir şeyden ümit etmen çok saçma. Hem inanmayan birisi için vermiş olduğum örnek bir şey ifade etmese gerek. Bir şey ifade ettiği için bunları konuşuyoruz.

E yani? Buradan nasıl bir anlam çıkaralım?
Anlam çıkarmanızı beklemedim. Allah'ın sonsuz kudreti varsa, kaderin ne şekilde değişeceğini, şekilleşebileceğini, sonucunda neler olabileceğini biliyor demek istedim.

Edit: Kimse burada Kur'an'ın ve yaratıcının olmadığını kanıtlamaya çalışmıyor. Kur'an'ın sunduklarında mantık arıyoruz. Bu da bir ibadettir.

Net ayet mevcut değil ama sahih hadisler mevcut. Ayetleri de bizim gibi ilim sahibi olamayanlar direkt olarak okuyup anlam çıkarmaya çalışırlarsa yanlış yola sapabilirler.

(Cehennem ehlinin bir kısmı ne ölür, ne azaptan kurtulur, ne de hayata kavuşur. Bir kısmı da, ölür kömür halini alır. O zaman şefaat izni çıkar. Onlar Cennet kıyılarına kadar getirilir, Cennet ehline “Bunları hayat ırmaklarında yıkayın” denir. Yıkandıktan sonra yeni bitmiş taze ot gibi hayat bulurlar.) [Müslim, İbni Mace, Darimi]

(Allahü teâlâ iman sahiplerine, Cehennemde, günahları kadar azap eder. Sonra imanları sebebiyle ebedi olarak Cennete sevk eder.) [Ebu Nuaym]

(Kalbinde zerre kadar imanı olan Cehennemde sonsuz olarak kalmayacak, Cehennemden çıkarılacaktır.) [Buhari, Müslim]

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Öncekiler konusunda Allah'ın bir sözü yok devam edecek diye ama İslam ve Peygamberimiz (s.a.v.) için var. Bozulmalar hep oldu, Müslümanlarda da oldu, oluyor, olacak. İstemeseydi Allah bu dini de bozabilirdi. O zaman da din kaybolur yeni din gerekebilirdi ki ve yine peygamber de gerekirdi ama son Peygamber(s.a.v.) ve nübüvvet sona erdi. Bu koruma durumuda ise tüm olay Peygamberimize(s.a.v.)'e dayanıyor. Allah'ın O'nu habibim diye nitelendirmesi ve O'nu da korumaya almasından kaynaklanıyor. O'nun değerini ve konumunu anlayabilirsek Allah katındaki tüm sorular kolaylaşacaktır.

“Hiç şüphe yok ki o Zikri / Kur’ân’ı Biz indirdik, onu koruyacak olan da Biziz.”(Hicr, 15/9).

“Allah seni, zarar vermek isteyen insanların şerlerinden koruyacaktır.”(Maide, 5/67)

"Risalet ve nübüvvet bitti. Benden sonra ne bir nebî gelecektir, ne de resul... Lâkin "mübeşşirat" vardır. Sahabe "Mübeşşirat nedir Ya Rasulallah" diye sorar. Hz. peygamber "Müslüman kişinin gördüğü rüya" der. O, nübüvvetin cüzlerinden bir cüzdür."

Allah isteseydi ilk baştan bozulamayacak bir kitap gönderemez miydi?

Cezasını çekip çıkacaktır demişsin.
Ayet var mı?
Net ayet mevcut değil ama sahih hadisler mevcut. Ayetleri de bizim gibi ilim sahibi olamayanlar direkt olarak okuyup anlam çıkarmaya çalışırlarsa yanlış yola sapabilirler.

(Cehennem ehlinin bir kısmı ne ölür, ne azaptan kurtulur, ne de hayata kavuşur. Bir kısmı da, ölür kömür halini alır. O zaman şefaat izni çıkar. Onlar Cennet kıyılarına kadar getirilir, Cennet ehline “Bunları hayat ırmaklarında yıkayın” denir. Yıkandıktan sonra yeni bitmiş taze ot gibi hayat bulurlar.) [Müslim, İbni Mace, Darimi]

(Allahü teâlâ iman sahiplerine, Cehennemde, günahları kadar azap eder. Sonra imanları sebebiyle ebedi olarak Cennete sevk eder.) [Ebu Nuaym]

(Kalbinde zerre kadar imanı olan Cehennemde sonsuz olarak kalmayacak, Cehennemden çıkarılacaktır.) [Buhari, Müslim]

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ben kanununu değiştirecek demedim. Kendi koyduğu kural dışında bir şey yapamaz mı dedim.
Yani Allah, istediği bir müslüman olmayan kulunu doğrudan cennete alamaz mı demek istiyorsunuz?
Çelişki nerede?
Allah'a zor gelen bir şey yok malum. Her şeye Kadir Allah. Yapabilir tabii ki ama sözünün dışında yapmayacağını beyan etmiş. Çok fazla sözü var hadisler
Ben kanununu değiştirecek demedim. Kendi koyduğu kural dışında bir şey yapamaz mı dedim.
Yani Allah, istediği bir müslüman olmayan kulunu doğrudan cennete alamaz mı demek istiyorsunuz?
Çelişki nerede?

Her şeye Kadir olan Allah tabii ki yapabilir, O'na zor gelen bir şey yok malum. Ama Allah beyan etmiş değiştirmeyeceğini. Hatta çok hadiste geçer ki: "Şunu yapana şunu vermek Allah üzerine hakk olmuştur" burdan da görürürüz ki burda kendini bağlıyor yüce Allah.

Kur'an'da “sünnetullah” çokça geçer. Allah bu ayetlerde de yine keyfi davranmayacağını beyan etmektedir.

Anlam çıkarmanızı beklemedim. Allah'ın sonsuz kudreti varsa, kaderin ne şekilde değişeceğini, şekilleşebileceğini, sonucunda neler olabileceğini biliyor demek istedim.
Bunu biz de kabul ediyoruz. Benim demek istediğim her şeyin sana bağlı olduğu. Yani benim bu mesajı bu saatte yazmamı sağlayan Allah beni öyle programladı diye değil, benim istediğim için olması. Bunu yapacağımı da Allah biliyordu.

Burada sorun olan ne? Sonsuz kudret sahibi birinin bunu bilmesindeki yanlışlık ne? Senin için olumsuz bir durum teşkil ediyor mu? Etmiyor.

Son düzenleme:
Benim Ateist olduğumu nereden çıkardın? Zamanın'da sizin Din'inize inanmayan insanları öldürürken iyi oluyordu değil mi? Sıra onlarda ve en ufak acımam yok, Hakettiğinizi bulacaksınız.
Cidden garip bir düşünce tipi. Yapılan şeye aynı karşılığı vermek, kıyasa kıyas gibi ilkel bir düşünce yapısına sahipsiniz. Örnek verdiğiniz Koreli, Japon Ateizmine de uygun değil. Akılcılık ve hümanizmi yok sayıyorsunuz. Bu arada halen beni bir dine mensup etmeye çalışıyorsunuz bunu anlayamadım. 🙂

Tanrı tarafından önceden bilinen bir olay örgüsünün farklı şekilde gerçekleşme ihtimali yok. Allah'ın şu an bu mesajı yazacağımı önceden bilmesi ile kodlanmış olmamın ne farkı var? İlla ki bu mesajı yazmam gerekiyor yoksa zaten tanrıyı haksız çıkarmış olmuyor muyum? @Jira

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı