İmana gelebilir miyim?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dinleri tartışarak aralarından bir tanesini mantıklı bulup ona inanmayı seçmek çok saçmadır. İnanış seçilecek bir şey değil. Bazı olaylarla karşılaşırsın, bir şeylere tanık olursun, bunlar senin içinde bazı mantık çerçevelerinin oluşumuna yer hazırlar ve ondan sonra inanışın kendi kendine meydana gelir zaten. Tabi eğer kalben bir takım işaretlerin ve yolların gösterildiğine inanmak istiyorsan. Yoksa "uydum ona", "uydum şuna" diyerek herhangi bir dine girilemez. Tarikatlara girersin o ayrı mesele zaten onlar din değil, kendi şeyhlerine tapan müritlerden ibaret. Kısaca insanlarla tartışarak din seçilemez. Cehennemde yanmamak için gibi bir düşünce ile yola çıkarsan gene o iş imkansız. Bu daha çok alay etmek gibi görünüyor.

Öyleyse ben ne yapayım hocam? Hayatımda hiç inanmamı sağlayacak bir işaret görmedim. Ki birkaç sene önceye kadar dinime de oldukça bağlıydım. O zaman görmek istemiyordum veya göz perdem kapalıydı mı diyeceğiz?

İşaret görmediysen sorumlu değilsindir. Bağlılığını yitirdiysen de başka şekilde bağlanabilme şansları gelecekte doğar belki bilemeyiz. Ben yine de mantiken konuşmaya çalışıyorum yoksa benim de dinle alakam pek fazla yok. Yalnızca tesadüfi başlangıca ve tesadüfi evrime inanmıyorum. Hepsinin bir mühendisi olduğunu düşünüyorum o kadar.

• Beğen
İfadeler: acv
Neden inanmam gerektiğini bir mantık çerçevesi içinde anlatmanızı istiyorum. Biliyorum bu şekilde söyleyince zor gibi gözüküyor fakat siz bir müslümansanız en azından sizi ikna eden en az bir adet bilgiye sahip olmanız gerekiyor.
Her şey sizde başlıyor aslında. Kimse size Allah'ın varlığını kanıtlayamaz. Evrendeki nizam ve intizamı düşünün. Hangi varlık sizi her ihtiyacınızı halledebilecek şekilde yaratıp bu dünyaya gönderebilir ki ?

Bak ateist olup eline bir şey geçmez ancak gerçekten Allah varsa ve öbür hayat varsa ne olacak? Ben bunları düşündüğümden değilde (bunları da düşünüyorum ama başka bir şey daha var) evrenin bir tasarlayıcısı olduğunu düşündüğümden Allah'a inanıyorum.

Her şey sizde başlıyor aslında. Kimse size Allah'ın varlığını kanıtlayamaz. Evrendeki nizam ve intizamı düşünün. Hangi varlık sizi her ihtiyacınızı halledebilecek şekilde yaratıp bu dünyaya gönderebilir ki ?

O varlığın Allah olduğunu düşünme fikri nereden geldi? Başka bir tanrı olmadığı ne malum?

Bak ateist olup eline bir şey geçmez ancak gerçekten Allah varsa ve öbür hayat varsa ne olacak? Ben bunları düşündüğümden değilde (bunları da düşünüyorum ama başka bir şey daha var) evrenin bir tasarlayıcısı olduğunu düşündüğümden Allah'a inanıyorum.

Sadece bu düşünceyle deist de olabilirsiniz. Peki neden Allah?

Tek kelime özetlemek gerekirse vicdan sahibi olmaktır. Vicdanı olan insan en azından birçok şeye daha farklı bir gözle ve olguya yaklaşabilir. Gerisi işin süslemesi bence. Mevzu belli eylemleri yerine getirip getirmemekle değil zaten. Sonuçta herkes canlı herkes insan ama insan var insan var. İnsan olabilmeli, kalabilmeli yerine göre. Mevzu zaten bunun sıkıntısı bunun hayat mücadelesidir. Yoksa dışarının ışığına aldanmaya gerek yok. Herkes kendine göre biçimlendirmiş tüm dinleri ve öylede yaşıyor, zannediyor. Aslı bu olmadığını bilmelerine rağmen. Kaçıyor ve kendi limanına sığınıp saklanıyor. Tüm herkes gibi ezbere dayatılmış bir bilgiyi kabul görüyor. Çünkü işine gelmiyor. Düşünmeyi zorlamıyor en basitini kabul görüp kafasını saksı gibi yetiştirmeyi yeğliyor bu dünyada. Halbuki zorlasa her şeyin kafasında çözümü olduğunu bilecek elbet. Doğa bize birçok şeyi gösteriyor. Bir şeyleri bilmesen bile onu taklit ettiğimizden çokça şeye ulaşılıyor zaten. Gören göz her yerde aslında sende, bende. Saklı değil. Sen kendini bil yeter. Ne güzel demiş zamanın bilge insanlarından Yunus Emre : Mal da yalan, mülk de yalan. Var biraz da sen oyalan.

Son düzenleme:
  • Beğen
İfadeler: acv
Konunun felsefeyle alakası nedir? Din konuları açmak yasak mı değil mi?
Madem ki kitaplara göre bu dünyada araştırmak ve doğru dini bulmakla görevliyim, halihazırda inanan bazı kişilerin bana yardımcı olmasını istiyorum.
Her kitapta yazanı doğru kabul edeceksen çok işin var demektir. Din işini başkasına sorarak çözmeye çalışma, herkes seni kendi tarafına çekmeye çalışacaktır. Araştırırsın aklına yatıyorsa inanırsın yoksa inanmazsın. Bunun inanç olduğunu unutma yeterli.

Peki neden Allah?
Tam anlayamadım 3 farklı sonuca çıktım hangisini yazayım emin olamadım sorudan. Neden Müslümanlık mı demek istediniz yoksa tanrı olarak neden Allah yani neden çok tanrılı dinler değil mi demek istediniz? Veya başka bir şey mi?

Son düzenleme:
Din felsefedir, dinin kanıtı olmaz çünkü dinler bizim ürettiğimiz yarattığımız felsefi inançlardır, içinde mantık arayamazsın, çünkü gerçeğe dayalı değildirler, bu kadar sorgulamaya başladığına göre, inançsız yaşamaktan korkmayacak bir seviye ye yükselmişsin, bu güzel bir şey aklın ve mantığın yerindeyse zaten bir şeye inanmaya çalışarak zaman kaybetmezsin.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı