Beni biraz yanlış anladınız sanrım. Ya da ben size kendimi anlatamadım sanırım. 600 TL gibi bir verginin fazla olduğunu biliyorum. Benim burada demek istediğim telefon fiyatı kadar vergi alınması doğru değil bunun farkındayım. Ki hani yukarıdaki yazıda da sadece imei kayıt ücreti üzerinden örnek verdim. Genel olarak alınan vergiden bahsetmedim. Yoksa ben de biliyorum ücreti 10.000 Türk Lirası bir telefonun yaklaşık  4000 TL bir kısmının vergi olduğunu. Benim demek istediğim şey aynı telefonu yurt dışından 4000 TL'ye alıyorsan 600 Tl'lik vergi değilde 100 TL civarında bir vergi alabilir devlet. Son olarak ekleme yapayım , benim yazımın üstümdeki arkadaş illegal olarak bakılmaması gerekiyor dediği için öyle bir açıklama yaptığımı söylemek isterim.

Esnaf mantığını telefon üzerinden anlatayım size . İmei kayıt ücretinin 600 TL ye çıkarılmasının sebebi yurt dışından getirilmesini caydırmak amacıyla yapıldığını düşüyorum. Evet telefonlarda veya bütün teknolojik ürünlerde aşırı fazla vergi alınıyor. Bu konuda kesinlikle ama kesinlikle haklısınız . Şimdi kendi konuma döneyim. Devletin mantığı yurt dışından getirtmeyi caydırmak . Herkesin yurt dışından alabilecek zamanı yok ve kimisi onunla mı uğraşacağım diyor ve Türkiyeden alıyor . Böylece devlet 10.000 Tl'lik telefondan 4000 TL kazanıyor. Ben yukarıdaki yazıda kendimi ifade edemediğimi düşünüyorum.bunun için sizden özür diliyorum . Bu arada yazılan bütün yorumlara katıldığımı belirtmek isterim.Dışarıda 1000 lira olan şeye ben niye 2500 veriyorum diye sormak yerine devlet nasıl kazansın, esnaf nasıl kazansın diye soruyorsunuz. Bunu da anlamış değilim açıkçası.
Ukrayna-Lviv'de Apple Room isimli satıcıda Türkiye'de 12100 lira olan iPhone Xs Max 256GB ürün Türk parasıyla 7120 lira, 600 lira da pasaport kaydını ekleyelim 7720 lira olsun. 4380 lira fark var. Sormanız gereken şey biz niye 4300 lira fazladan veriyoruz.
Lviv'e uçakla gidiş dönüş bilet 700 lira. Yesek içsek 300 lira harcasak 1 günde (ki normal tüketimle oldukça zor) 3380 lira fark kalıyor hala.
Söylenecek bir şey yok. Yok yani.
Telefon örneğini verdim ama her şey öyle.

Son düzenleme: