Sürprizbozan İnceleme İnceleme: Fallout 76

Bu konuda spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Dikkat: Bu inceleme spoiler içerebilir.

Dikkat: Bu incelemede oyunun Online elementlerinden bahsetmeyeceğim.
Fallout 1st sayesinde özel sunucuda tek başıma oynadım yani singleplayer bir oyun gibi değerlendireceğim.

Our Future Begins!”

IMG_0395.jpeg

Oynanış:
Oynanışı oldukça rahat ama bazen de zorlayıcı, oyun boyunca sık sık radyasyonla karşılacaksınız bazen suda bazen düşmanlarda.

Radyasyonlardan arınmak için de “Radaway” kullanıyorsunuz ve bu da sınırlı. Ayrıca canınızı yenilemek için yine ya yiyecek ya da “Stimpak” gibi şeyler kullanıyorsunuz ve bunlar da sınırlı.

Bunları oyuna para verip alamıyorsunuz bu arada, oyunu oynarken kazanmanız gerekiyor ve bu da oyuncuya kaynaklarının her zaman sınırlı olduğunu ve hiç bir zaman dikkatsiz ilerlememesi gerektiğini anlatıyor.

Ayrıca oyun oynanışınızı sık sık değiştirmenizi istiyor, mermileriniz kısıtlı ve oyunda mermi satın alamıyorsunuz ya üretmeniz ya da çevreden toplamanız gerek bu da bazen uzak mesafeli silahlardan yakın dövüşlü silahlara dönmenizi sağlayabiliyor.

Yeni gelen Ghoul güncellemesinden sonra radyasyon Ghoul’lara sağlıklı oldu mesela, bu oynayışta büyük bir değişiklik zira artık Ghoul’lar “Radaway” kaynağının tükenmesi endişesinden kurtuluyor.

Silahınıza göre de oynanış bayağı fark ediyor bu arada, yakın dövüşteyken dikkat etmeniz gereken şeyler uzak mesafeli silahtakinden çok daha farklı oluyor.

Silah çeşitliliği de epey yüksek. Sıradan, legendary vb. pek çok silah var.

Ayrıca Perk Card’larınızı da kullandığınız oynanışa göre değiştirmeniz gerekiyor.

RPG mekanikleri:
Oyunda seviye atlarken seviyeyi neye vermek istediğinizi seçiyorsunuz. (Karizma, Zeka, Şans vb.)

Ardından oyun size bir menü açıyor ve buradan bir kart seçip o kartın size sağladığı avantaja sahip oluyorsunuz. (Silahların artık %50 daha hafif vb.)

Karizmanız veya gücünüze göre diyalogları değiştirebiliyor bazen görevin içeriğini bile değiştirebiliyorsunuz.

Bazen ise sadece görevden alacağınız CAPS sayısını arttırıyorsunuz.

Oyundaki diyalog seçme olayı da epey etkili bu arada, mesela ana hikayenin sonunda nükleer silahı ateşleme kararı diyaloglarımıza göre bize bırakılıyor.

2024’te yayınlanan Skyline Valley güncellemesinin hikayesinin sonunda ise Hugo’ya yardım edip onun şeytani planlarına suskun kalarak Vault 63 üyelerinin kaybolmasına veya Hugo’yu öldürüp-hapse atıp Vault 63’ün kaderini değiştirmeye yine biz sebep oluyoruz.

Bu yönden oyun fena değil yani.

Hikaye:
Vault 76 diğer sığınakların aksine, deney amaçlı yapılmadı. Vault-Tec bazı sığınakları gerçekten insanlar orada yaşasın ve nükleer savaş sonrası Amerika’yı yeniden inşa etsin diye tasarladı.

Bombalar düştükten 25 yıl sonra 2102 yılında Vault 76’nın kapıları açıldı ve karakterimiz hastalıklı yaratıklarla, radyasyon dolu kirli sularla, avcıları avlamak isteyen avcılarla yalnız kaldı.

Amerika’yı en azından West Virginia’yı yeniden inşa etmek için yolculuğa çıkan karakterimiz eline nükleer silahlar aldı, Vault 76’nın yöneticisiyle tanıştı, Vault 79 ve Vault 63’ün kaderini belirledi ve Brotherhood of Steel ile çalıştı.

Size daha fazla detay verirdim ancak bu konuyu oldukça az spoilerlı tutmaya çalışıyorum, yine de şunu da belirteyim ki asıl düşmanımız Scorchbeast’ler.

Şu an anlattığımın en az 20-30 katı vardır hikayede ve hikaye gerçekten çok iyi. İçine girdiğinde oyun içindeki Vault’ları araştırmak falan çok keyifli oluyor, bu oyunun en sevdiğim yanı hikaye oldu diyebilirim.

Daha fazla anlatmak isterdim…

Questler:
Oyunun Questleri epey iyi diyebilirim, hem tadında uzunluktalar hem de eğlenceli ve sürükleyiciler.

Sana oyun gidip “hadi 6 Stimpak bul da gel” demiyor.

Bazen üslere sızdığın, bazen hava kontrol makinesiyle ilgili şeyler yaptığın, bazen hangarlara sızdığın güzel eğlenceli görevler var 76’da.

Tek sorunum şu olabilir, bazı görevler o kadar zor veya belirsiz ki YouTube’a bakmadan bitirmeniz saatler alır.

Özellikle “Belly of The Beast” görevi. Bu görevde oyun sizden 4 adet Transponder bulmanızı istiyor ancak yerleri tabi ki belli değil, siz bulacaksınız.

YouTube’a bakmasam sadece onları bulmam 3 saatimi falan alırdı, bir de harita düşman dolu olduğundan görevin ilerleyen kısmındaki dar alanda yapacağınız dövüşlerde inanılmaz sorun yaratabiliyor bu.

Ayrıca sanırsam bu görev içerisinde checkpoint de yok. Görev zor değil, YouTube’a bakmazsan uğraştırıcı. Bu görevin bile o Transponder kısmı dışındaki kısımları güzel.

Questleri ben çok sevdim bu oyunda. Zaten genel olarak sadece Quest yapıyorum.

Evet, bir Quest yaparken başka bir Quest veren kişiyle karşılaşıp ani bir Quest daha alabiliyorsunuz.

Bonus: Mikro ödemeler:
Bu konuda oyun inanılmaz cömert, satın alabildiğiniz birim olan “Atom” kamp eşyaları, avatarlar, kozmetikler ve bazen de zırhlar için kullanılıyor.

Ayrıca sezon üzerinde bilet de alabiliyorsunuz bu Atomlar sayesinde ancak o biletler oyun içinde de çok kolay kazanılıyor.

Ayrıca oyun Atom’u oynayarak da kazanmanızı sağlıyor ve kazanması çok kolay. İsterseniz günde 200 Atom 1-2 saat oynayarak çok kolay kazanabilirsiniz.

Bu 10 günde 2000 Atom yapar ki bu çok iyi bir sayı.

Yani oyun kesinlikle sizi ödeme yapmaya gram zorlamıyor.

İncelemeyi buraya kadar okuduysanız teşekkürler :)

Online oyun diye satın almaya çekiniyordum, ayriyeten single oynanabiliyor mu? Single oynanmıyorsa online oyuncular sıkıntı yaratıyor mu?
Asıl düşman Scorchbeast merak ettim. Konusu nedir, niye kötü adam? Fallout 4' ün hikayesini çok severim mesela. Oradaki kötü olarak gördüğümüz kişi 'dünya kendini tekrarlıyor, yüzeydekiler yine savaş halinde' diyerekten buna son vermek istiyor bana göre mantıklı biriydi.

Online oyun diye satın almaya çekiniyordum, ayriyeten single oynanabiliyor mu? Single oynanmıyorsa online oyuncular sıkıntı yaratıyor mu?
Singleplayer oynayabilirsiniz, tüm questler tek kişi yapılabiliyor ve diğer oyuncular size saldırdıklarında inanılmaz az hasar yiyorsunuz. Siz ona tekrar saldırdığınızda o zaman gerçek dövüş başlıyor.

Ben herkese açık sunucularda harita oyuncu dolu olmasına rağmen hiç bir oyuncu tarafından saldırıya uğramadım, aksine her zaman yardımcı oluyorlar bu oyunun topluluğu inanılmaz yardımsever.

Hatta Todd Howard 2019 yılının E3 konuşmasında Fallout 76 hakkında konuşurken "Bu oyun gördüğümüz en iyi Online topluluklardan birine sahip, kıyamet sonrası her şeyi yapabildiğiniz bir oyun yapıyoruz ve herkes birbirine yardım ediyor. Bence bu nükleer bir savaş sonrası insanlığa umudumuzu arttırmalı." gibi bir şey demişti.

Eğer Microsoft Store, PlayStation Store veya Xbox Store üzerinden oynayacaksanız aylık 69 lira fiyata özel sunucularda oynayabiliyor, 1650 Atom kazanıyor ve sınırsız Junk taşıma imkanı kazanıyorsunuz bu arada. Özel sunucularda isterseniz arkadaşlarınızı davet edebilir dilerseniz tüm sunucuda tek başınıza takılabilirsiniz.

Ben genel olarak özel sunucularda oynuyorum. Fallout 1st gerekli bir abonelik değil ama bu abonelik sayesinde direkt oyunu tamamen singleplayer yapabiliyorsunuz yani.
Asıl düşman Scorchbeast merak ettim. Konusu nedir, niye kötü adam? Fallout 4' ün hikayesini çok severim mesela. Oradaki kötü olarak gördüğümüz kişi 'dünya kendini tekrarlıyor, yüzeydekiler yine savaş halinde' diyerekten buna son vermek istiyor bana göre mantıklı biriydi.
Bunu anlatamam hocam, bu ana hikayenin yarısından bile ilerisinde ortaya çıkıyor ve büyük bir spoiler. Çok merak ediyorsanız internetten bakabilirsiniz ama bence bakmayın, oyunda hikaye önemli çünkü.

Fallout 76 ana seriden canon bir Fallout oyunu olduğu için dolayısıyla diğer oyunlarla da bağlantılı o yüzden oyuna minimum spoiler ile başlamanızı tavsiye ederim.

Ayrıca oyunun birden fazla ana hikayesi var onu da belirteyim. Her hikaye güncellemesinde yeni bir hikaye serisi ekleniyor.

Bu hikayeler de elbette boş değil, bence çok ilgi çekici hikayeler var oyunda.

Eline sağlık ancak

Oyunun ilerisi yok. Hikayeyi bir yere kadar yapıyorsun bitiyor. Sonra görevler sürekli grind yaptırıcı. Aynı şeyi günlerce yap. Daily Quest'ler vs eğer çatışma vs işi biterse artık öyle oturup kendiniz ev cafe bar vault gibi yerler yapıyorsunuz evcilik oyununa dönüyor. İlk günlerinden itibaren oynamış biri olarak. Fallout evrenindeki en kötü oyun maalesef. İlk günlerde olan bug ve hataları sayamıyorum. Şu an oynanıyor elbette. Fallout 5'e az bir zaman kalmış 4 gözle bekliyorum.

Oyunda siz pacifist modu açarsanız kimse zaten size dokunamaz. Eskiden Warzone gibi modu vardı kaldırıldı. Zaten açık dünya PvP de iğrenç bir durumda açtığım dönemlerde Uber güçlü adamlar başınızda camping yapıyor. Nadiren saldırmayanlarda oluyor elbet. Diğer türlü Online server a bağlı ama Single Player gibi oynanan bir oyun.

Onun dışında bol bol skin vs oyunu işte onu al bunu al vs ile yabancılar çok para harcıyor. Yabancılar da bir ara para kazanıyordu bu oyudan ama Türkiye de zaten oynayan sayısı çok düşük çünkü oyunu oynayan hikayeyi bitirince bir kenara atıyor. Görevlerde derinlik fazla yok konuşmalar basit ve sade. Diğer Fallout oyunlarından çok daha casual halde.

Eline sağlık ancak

Oyunun ilerisi yok. Hikayeyi bir yere kadar yapıyorsun bitiyor. Sonra görevler sürekli grind yaptırıcı. Aynı şeyi günlerce yap. Daily Quest'ler vs eğer çatışma vs işi biterse artık öyle oturup kendiniz ev cafe bar vault gibi yerler yapıyorsunuz evcilik oyununa dönüyor. İlk günlerinden itibaren oynamış biri olarak. Fallout evrenindeki en kötü oyun maalesef. İlk günlerde olan bug ve hataları sayamıyorum. Şu an oynanıyor elbette. Fallout 5'e az bir zaman kalmış 4 gözle bekliyorum.

Oyunda siz pacifist modu açarsanız kimse zaten size dokunamaz. Eskiden Warzone gibi modu vardı kaldırıldı. Zaten açık dünya PvP de iğrenç bir durumda açtığım dönemlerde Uber güçlü adamlar başınızda camping yapıyor. Nadiren saldırmayanlarda oluyor elbet. Diğer türlü Online server a bağlı ama Single Player gibi oynanan bir oyun.

Onun dışında bol bol skin vs oyunu işte onu al bunu al vs ile yabancılar çok para harcıyor. Yabancılar da bir ara para kazanıyordu bu oyudan ama Türkiye de zaten oynayan sayısı çok düşük çünkü oyunu oynayan hikayeyi bitirince bir kenara atıyor. Görevlerde derinlik fazla yok konuşmalar basit ve sade. Diğer Fallout oyunlarından çok daha casual halde.
Ben deneyimlediğim kadarını yazdım hocam, henüz oyunda 34 saatim var zaten Skyline Valley ve ana hikayenin sonuna yeni geldim. Sonrasında işler böyleyse bilemiyorum artık.

İlerisi yok derken ne demek istediğinizi anlamadım doğrusu, oyun bayağı bir hikaye DLC’si aldı ve her birinin içerisinde ayrı hikayeler var.

Bahsettiğiniz şey ana hikaye bitince ilerisi yok ise bu singleplayer hikayeli oyunlarda da böyle değil midir hocam zaten?

Ben deneyimlediğim kadarını yazdım hocam, henüz oyunda 34 saatim var zaten Skyline Valley ve ana hikayenin sonuna yeni geldim. Sonrasında işler böyleyse bilemiyorum artık.

İlerisi yok derken ne demek istediğinizi anlamadım doğrusu, oyun bayağı bir hikaye DLC'si aldı ve her birinin içerisinde ayrı hikayeler var.

Bahsettiğiniz şey ana hikaye bitince ilerisi yok ise bu singleplayer hikayeli oyunlarda da böyle değil midir hocam zaten?

Hocam ana senaryo bittikten sonrası görevler çok kısa ve git gel şeklinde. DLC dediğiniz zaten 40-50 dk Max bitiyor. Sırf oyuncu fazla zaman geçirsin diye tasarlanmış. Mesela Gold buliion olayı vardı bir şeyler alabilmek için haftalar boyu aynı Quest'leri her gün yapman gerekiyordu. Oyun nasıl anlatsam Single Player'ı bitince Single Player MMO'ya dönüşüyor. Günlük görevler aynı farmı tekrar tekrar yap vs

Seçimlerin böyle oyunda hissettiğin farklılığı yaratmıyor. Oyun Online olmasa tamami ile Single Player'a harcasalar çok daha iyi olurdu. Bir DLC de Raider'ya da settlement oluyorduk o kadar acemice ki. Her gün 3 Quest yap reputation kas haftalarca aynı şey. Aynı adamı yolda bul öldür vs gibi.

Level ın anlamı da yok 3000 5000 level adamlar var oyunda öyle düşün bunlar bu oyunda skin falan sattıkça bitirmezler böyle DLC üstüne DLC gelir. Biraz daha oynayın ne demek istediğimi anlarsınız.

Hocam ana senaryo bittikten sonrası görevler çok kısa ve git gel şeklinde. DLC dediğiniz zaten 40-50 dk Max bitiyor. Sırf oyuncu fazla zaman geçirsin diye tasarlanmış. Mesela Gold buliion olayı vardı bir şeyler alabilmek için haftalar boyu aynı Quest'leri her gün yapman gerekiyordu. Oyun nasıl anlatsam Single Player'ı bitince Single Player MMO'ya dönüşüyor. Günlük görevler aynı farmı tekrar tekrar yap vs

Seçimlerin böyle oyunda hissettiğin farklılığı yaratmıyor. Oyun Online olmasa tamami ile Single Player'a harcasalar çok daha iyi olurdu. Bir DLC de Raider'ya da settlement oluyorduk o kadar acemice ki. Her gün 3 Quest yap reputation kas haftalarca aynı şey. Aynı adamı yolda bul öldür vs gibi.

Level ın anlamı da yok 3000 5000 level adamlar var oyunda öyle düşün bunlar bu oyunda skin falan sattıkça bitirmezler böyle DLC üstüne DLC gelir. Biraz daha oynayın ne demek istediğimi anlarsınız.
Anladım hocam, ben daha yeni olduğumdan da böyle hissediyor olabilirim gerçekten. İlerledikten sonra oyun böyle olacaksa çok üzücü, teşekkürler değerlendirmeniz için.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı