İngilizce öğrenmek için yol önerisi

Damion

Centipat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar,
Tabii ki de İngilizce öğrenmek kelime ezberlemekden ibaret değil sürekli bir konuşma pratiği ister farkındayım ama, telefondan İngilizce öğrenip geliştirebileceğim uygulama öneriniz var mı? Ve İngilizce geliştirmek için neyi önerirsiniz herhangi bir öğrenme metodu var mıdır? İngilizce öğrenmek için nasıl çalışılır taktikler var mıdır vb. sorularım olacaktı her türlü yardıma açığım, özellikle duyduğumu nasıl anlarım bazı insanların askanı oluyor bazı insanlar harf yutuyor hiçbir şey anlamıyorum.

En yaygın kullanılan İngilizce türü hangisi
İngiltere mi yoksa Amerika mı? Sanırım arada çok fark yok aksan farkı dışında.

Merhaba arkadaşlar,
Tabii ki de İngilizce öğrenmek kelime ezberlemekden ibaret değil sürekli bir konuşma pratiği ister farkındayım ama, telefondan İngilizce öğrenip geliştirebileceğim uygulama öneriniz var mı? Ve İngilizce geliştirmek için neyi önerirsiniz herhangi bir öğrenme metodu var mıdır? İngilizce öğrenmek için nasıl çalışılır taktikler var mıdır vb. sorularım olacaktı her türlü yardıma açığım, özellikle duyduğumu nasıl anlarım bazı insanların askanı oluyor bazı insanlar harf yutuyor hiçbir şey anlamıyorum.

En yaygın kullanılan İngilizce türü hangisi.
İngiltere mi yoksa Amerika mı? Sanırım arada çok fark yok aksan farkı dışında.

Amerika aksanı daha yaygın. İngiltere aksanı çok zordur. Bol bol İngilizce podcast dinlemenizi öneririm. Böylece bir süre sonra kelimeleri ve cümleleri anlamaya başlarsınız.

Alt yazılı diz,i film ve oyun. Bunlar yardımcı olur.

İngilizceyi hayatının bir parçası yapacaksın. Telefon, bilgisayar, kullandığın uygulamalar vb. Türkçe yerine İngilizce diline çevirecen. Filmleri önce İngilizce alt yazılı sonra alt yazısız izle. Oyunları İngilizce oynayıp anlamaya çalışacaksın. Bilmiyorsan çeviriden anlamalarına bakacan. İngilizce bilen bir tanıdığın varsa sürekli onunla konuş. Belli günlerde kendini ayarlayıp sadece İngilizce konuşacaksın. İngilizce öğrenme programlarıma gelirsek ben cake öneririm. Önemli olan sürekli maruz kalmak.

Alt yazılı diz,i film ve oyun. Bunlar yardımcı olur.
Dizilerde faydasını göremedim ama oyunlarda çok gördüm teşekkür ederim uygulayacağım

İngilizceyi hayatının bir parçası yapacaksın. Telefon, bilgisayar, kullandığın uygulamalar vb. Türkçe yerine İngilizce diline çevirecen. Filmleri önce İngilizce alt yazılı sonra alt yazısız izle. Oyunları İngilizce oynayıp anlamaya çalışacaksın. Bilmiyorsan çeviriden anlamalarına bakacan. İngilizce bilen bir tanıdığın varsa sürekli onunla konuş. Belli günlerde kendini ayarlayıp sadece İngilizce konuşacaksın. İngilizce öğrenme programlarıma gelirsek ben cake öneririm. Önemli olan sürekli maruz kalmak.
Görüşleriniz ve önerileriniz için teşekkür ederimm

Konuya dair bir profesyonellik iddia etmiyorum ancak gölgeleme antrenmanlarını ve dinleme antrenmanlarını biraz daha arttırmanızı tavsiye ediyorum. Duyduğunu anlama, yorumlama ve yanıtlama hususunda benim perspektifimde en etkili yöntemler...

Öncelikle kendini yeni dile maruz bırakmalısın. Daha fazla etkileşim halinde olmalısın. Bazı arkadaşların da dediği gibi kullandığın platformları veya araçları bu dil üzerinde kullanmalısın.

İngilizce konuşmada en önemli şey pratiktir. Bu pratiği offline olarak kendin de sağlayabilirsin. Başkalarıyla konuşamam çekinemem diye düşünüyorsan internet üzerinden offline yöntemlere bakabilirsin. Hatta CHATGPT gibi yapay zeka ile iletişime geçip, kendi durumunu iyice anlatıp, nasıl bir öğrenme istediğini de söylersen sana farklı fikirler verecektir.
Mesela "İngilizce öğrenimine yeni başlayan biriyim. İngilizce seviyem başlangıç seviyesinde. Daha çok konuşma alanında kendimi geliştirmek istiyorum. Çevremde birebir konuşma pratiği yapabileceğim birileri yok. O yüzden offline şekilde konuşma pratiği nasıl yapabilirim?" Şeklinde bir örnek vereyim.

Kaynaklar alabilirsin. Kitap üzerinden çalışmayı seviyorsan veya daha iyi anladığını düşünüyorsan kitap araştırması yapabilirsin. Üniversitelerin hazırlık sınıflarında okutulan kitaplar yeni başlayanlar için yararlı olabiliyor. Oxford'un kitabını kullanmıştım ve hani sadece grammer ya da ezber şeklinde değil de daha işlevsel bir kullanım sağlıyor.

Belki ileri bir seviye olabilir fakat telaffuzları daha doğru yapabilmek için yüklediğim görseldeki phonetic alphabet'i kullanabilirsin. İngilizce sözlüklere baktğında kelimenin phonetic halini de gösteriyorlar zaten.

Ezberden çok anlamaya çalışmanı da tavsiye ederim. Çoğu şey ezber doğrudur ama farklı bir durumla karşılacağanda akıl yürütebilecek ya da alternatif oluştubilecek durumda olman çok daha iyi olur.

İlgi çekici noktalarda araştırma yapabilirsin. Mesela alakasız bir örnek vereyim, İngilizcede "Eve" Havva demek ( Adem ve Havva olan). Bunun mesela "Evil"'den yani Şeytandan geldiği söyleniyor tarzında. Böyle şeylerin araştırmalarını yapabilirsin İngilizceye dair.

Son olarak da Amerikan ve British İngilizcesi olarak farklar oldukça fazla. Bizim ülkemizde genelde Amerikan İngilizcesi olarak eğitim veriliyor. Bunu hem telaffuz hem de kelimelerin kullanımında görebiliyoruz. Mesela Amerikan İngilizcesinde tatil ya da izinli olmak Vacation olarak kullanılırken British İngilizcesinde Holiday olarak kullanılabiliyor. Böyle farklar da mevcut. Kolay gelsin.

Dosya Ekleri

• Phonemic-Chart.jpg
    Phonemic-Chart.jpg
    150,6 KB · Görüntüleme: 32
İngilizcede fiil zaman kullanışları go-going-went vb. gibi iyi bilmek söylemek gerekir. Google çeviri uygulamasını indir ve tercümeye tikla söylenisine dokun dinle sen de söyle bu konuşmada sesi anlamak için önemli.

Yanıtınız beni çok etkiledi böylesine uzun bir yanıt için emeğinize sağlık diyorum yanıtınızı göz önünde bulunduracağım her şey için teşekkürler.

Öncelikle kendini yeni dile maruz bırakmalısın. Daha fazla etkileşim halinde olmalısın. Bazı arkadaşların da dediği gibi kullandığın platformları veya araçları bu dil üzerinde kullanmalısın.

İngilizce konuşmada en önemli şey pratiktir. Bu pratiği offline olarak kendin de sağlayabilirsin. Başkalarıyla konuşamam çekinemem diye düşünüyorsan internet üzerinden offline yöntemlere bakabilirsin. Hatta ChatGPT gibi yapay zeka ile iletişime geçip, kendi durumunu iyice anlatıp, nasıl bir öğrenme istediğini de söylersen sana farklı fikirler verecektir.
Mesela "İngilizce öğrenimine yeni başlayan biriyim. İngilizce seviyem başlangıç seviyesinde. Daha çok konuşma alanında kendimi geliştirmek istiyorum. Çevremde birebir konuşma pratiği yapabileceğim birileri yok. O yüzden offline şekilde konuşma pratiği nasıl yapabilirim?" şeklinde bir örnek vereyim.

Kaynaklar alabilirsin. Kitap üzerinden çalışmayı seviyorsan veya daha iyi anladığını düşünüyorsan kitap araştırması yapabilirsin. Üniversitelerin hazırlık sınıflarında okutulan kitaplar yeni başlayanlar için yararlı olabiliyor. Oxford'un kitabını kullanmıştım ve hani sadece grammer ya da ezber şeklinde değil de daha işlevsel bir kullanım sağlıyor.

Belki ileri bir seviye olabilir fakat telaffuzları daha doğru yapabilmek için yüklediğim görseldeki phonetic Alphabet'i kullanabilirsin. İngilizce sözlüklere baktğında kelimenin phonetic halini de gösteriyorlar zaten.

Ezberden çok anlamaya çalışmanı da tavsiye ederim. Çoğu şey ezber doğrudur ama farklı bir durumla karşılacağanda akıl yürütebilecek ya da alternatif oluştubilecek durumda olman çok daha iyi olur.

İlgi çekici noktalarda araştırma yapabilirsin. Mesela alakasız bir örnek vereyim, ingilizcede "eve" havva demek ( adem ve havva olan). Bunun mesela "evil"'den yani şeytandan geldiği söyleniyor tarzında. Böyle şeylerin araştırmalarını yapabilirsin ingilizceye dair.

Son olarak da Amerikan ve british ingilizcesi olarak farklar oldukça fazla. Bizim ülkemizde genelde Amerikan ingilizcesi olarak eğitim veriliyor. Bunu hem telaffuz hem de kelimelerin kullanımında görebiliyoruz. Mesela Amerikan ingilizcesinde tatil ya da izinli olmak vacation olarak kullanılırken british ingilizcesinde holiday olarak kullanılabiliyor. Böyle farklar da mevcut. Kolay gelsin.

Konuya dair bir profesyonellik iddia etmiyorum ancak gölgeleme antrenmanlarını ve dinleme antrenmanlarını biraz daha arttırmanızı tavsiye ediyorum. Duyduğunu anlama, yorumlama ve yanıtlama hususunda benim perspektifimde en etkili yöntemler...
Gölgeleme ve dinleme antrenmanları tam olarak nasıl oluyor hocam?

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı