- Makaleler
- 9
Yanılıyorsunuz. Eski yıllarda Türkiye de internet altyapısı yoktu. Ancak Avrupada bakır kablolarla internet altyapısı vardı. Türkiye de internet altyapısı kurulmaya başlayınca ağırlık fiber optik kablolara verildi. Yani anlıyacağınız Avrupadan daha üstün bir seviyedeyiz. Kaynağım üniversitedeki hocam: Doç.Dr. Vedat TOPUZ
Hahahahahahahaha
Anladığım kadarıyla sen de, hocanda da gram araştırma yeteneği yok ki böyle boş bir yazı okumuş olayım.
Öncelikle git bir fiberoptik ağın ne demek olduğunu, nerelerde ve hangi yıllardan itibaren kullanıldığına bak.
Ağırlık fiberoptiğe verilmişmiş. Peh! Görmesek inanmayacağız, nerede hani? Bana mantıklı bir şekilde bu ülkede metro internet fiyatlarının neden astronomik olduğunu açıklayabilecek misin?
Avrupa'dan üstün seviyeyi bırak, yanına bile yaklaşamıyoruz. Eski dediğin altyapının temelindeki fiberoptik kablolar, bırak seni, baban doğmadan önce kurulmuş kablolar. Bugün fiberoptiğin hızını ucundaki Router belirler bunu da belirteyim. Yani eskisi yenisi yok bunun.
Ha, sen fiberoptik diyordun değil mi? Avrupa'da ev kullanıcıları 15 MBps aldığı yıllarda Türkiye'de ADSL yoktu. Sana daha da ilgi çekici bir şey söyleyeyim, koca ülkenin yurtdışı çıkışını sadece 1 tane fiber kablo üstleniyordu!
Hatta bu kabloyu bi ara büyük balıklar ısırmıştı da, ülke kaç gün yurtdışına çıkamamıştı.
Ama boşver dimi, onlar domatesi taneyle alıyor. Akşam akşam güldürdün beni, Allah da seni güldürsün.
Bu dBüşünceye nereden vardınız? Bir ara BTK'nın AKK uygulamasını çıkarması sonucu kullanıcılara büyük bir darbe oldu. Ancak 2018 sonunda tamamen kalkacak. 25 Mbps internet kullanıyorum gayette memnunum. Bu arada 3 Mbps internet almak zorunda değilsiniz. Başka şeylere tonlarca para yağdırırken internet için cimri davranmamız dürüst olmaz. Türkiyenin(bizim) Online oyunlarda hatrı sayılır belirli bir ağırlığı var. Hatta bakarsanız oyunların Türkçe versiyonları oldukça yaygınlaştı. Buna Türkçe programlar, siteler de örnek olarak verilebilir. Bunları göz önünde bulundurursanız bizim internetimizin ne kadar aktif ve güçlü olduğunu görürsünüz.
BTK AKK'yi mi kaldırıyormuş? Harika ya, bunca yıldır kafa neredeydi soruyorum sana? Kaldırıyor, gördük. 1 Nisan'da dayadılar kotalı tarifeleri. 2019'da da artık kotasız satılmaz herhalde.
Tonca şeylere para yağdırıyormuşum, beyefendiye bak. Binamda aylardır altyapı dahi yok. Altyapıyı ben mi kurayım? Ben bu adamlara yıllarca fatura ödemedim mi? Vergi ödemedim mi? Hani nerde 3 MBps? Yok, sıfır var elimde sıfır. Ha, güçlü ülkemin 4G altyapısı var ama yemeyelim hakkını. Ama param 10 GB'a falan yetiyor. Ama benim suçum, ben fakirim sanırım. Dimi?
İnternete para yağdırmalıymışız. Yağdıralım, ne olacak? Türk Telekom gidip klavye uygulaması yapsın, ülkede altyapı almayan tonca yer varken, iflasın eşiğindeyken. Para yağdıralım, keriz gibi operatörler de oooh biraz daha zam yapalım desin.
Şimdi sana Avrupa'da internet fiyatlarını atsam, bunlar Euro diye ağlarsın, o yüzden bir şey demiyorum. Asgari ücrete oranlarsan, dünyada ne kadar geri olduğumuzu görebilirsin ki görmek isteyeceğini bu kafayla hiç zannetmiyorum.
Online oyunlar varmış. Harika ya, bunlar geliştirecek bizi. Daha düne kadar Riot Games, Türkiye'ye sunucusunu getiremiyordu. Teknik imkanlar yoktu ülkede.
80 milyonluk ülke için Türkçe dil desteği getirmek senin için marifet ise, seni internetten alıkoymayayım ben, keyfine bak
Ben hiç zannetmiyorum. Onların altyapısı 100 Mbps'yi ucuza verecek kadar yeterli değil.
Burada da çok doğru bir noktaya parmak basmışsın. Onların altyapısı için 100 MBps artık sürünme eşiği, asgari hız.
Genelde 200 MBps veriliyor. Senin 16 MBps için aylık cebinden çıkan paranın oranı fiyatına.