İnsan Gözü Hayatı Kaç FPS'den Görür?

İnsan gözünde FPS diye bişey yoktur. Daha doğrusu sınırsızdır. Yada bizim oyunlarda aldığımız FPS, gözümüzle boy ölçüşe bilecek durumda değildir.

Kaç FPS bilmem ama şöyle örnek veriyim ve bu örnek de FPS sınırı yoktur diyenler ve en gelişmiş kamera bile insan gözünden çok FPS'ye sahip değil diyenlere gelsin :)

Mesela bir mermiyi insan gözü görebiliyor mu ?
Hayır.
Yüksek hızlı kameralarla bu işlemi görmek mümkün. FPS malum saniyede çekilen kare anlamına geliyor ve o mermiyi o kamera çekiyor. Yavaşlatılmış halini izleyebiliyorsunuz.
Yani insan gözünün bir FPS sınırı var. Yüksek hızda giden bir nesnenin görünmeme durumu bundan kaynaklanıyor.

Amerika'nın bazı pilotlarının testlerde saniyede 200 kare siyah ekrana gizlenen ufak detayları fark ettiği tespit edilmiştir. En azından ben böyle biliyorum. Tabii ki her insan aynı fabrikadan çıkmadığı için muhtemelen kişiden kişiye ciddi farklar görülebilir. Aynı zamanda motion blur'a benzer bir özellik olduğunu da duymuştum.

Çok farklı fikirler sunulmuş okurken çok keyif aldım , son cevabın ardından 4 yıl geçmiş ama bende kendi fikrimi söylemek istedim. Aslında arkadaşlarında dediği gibi gözlerimizin saniye başına yakaladığı kare miktarını tam olarak tespit etmek kişiden kişiye görecelidir , aslında olay bence tamamen algımızdan ibarettir , örnek vermek gerekirse gözümüz beynimize 200hz tazeleme hızında görüntü versin fakat beynimiz bunu saniyede 200 kare olarak algılamaz , şöyle düşünelim çok yüksek fps değerine sahip ağır çekim kameralar var bunlar saniyede çok fazla kare yakalayabildikleri için bizim algımızla olay çok yavaş gerçekleşiyor , yani gözümüz çok fazla kare yakalıyor olsa bile bizim algıladığımız sınırlı olacaktır görüşündeyim.

Farklı durumlara göre gözümüzün FPS duyarlılık değerleri değişmektedir. Normal şartlar altında, sıradan görüntüleri 18-25 FPS civarında görürüz. Ancak eğer ki bir görüntünün "sanal gerçeklik" olacak kadar gerçekçi olmasını istiyorsanız, 500 FPS'den yüksek bir değer kullanmanız gerekir. Bu noktadan sonra gözünüzü (daha doğrusu beyninizi) kandırarak gördüğünüz bir yansıma değil, gerçek bir görüntü olduğuna ikna edebilirsiniz. Fakat yapılan araştırmalar, FPS değeri arttıkça beynin işlem kapasitesinin zorlandığını ve bu sebeple baş ağrılarının ortaya çıktığını göstermektedir. Dolayısıyla aradaki dengeyi tutturmak pek kolay değildir. :)

Aynı şey gibi sen oyunda ne kadar çok FPS alırsan kasa o kadar enerji harcar.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı