İnsan gözü ve algılayabileceği FPS değerleri...

4khenaton

Hectopat
İyi akşamlar. Forumlarda ve özellikle yabancı forumlarda konsol-PC tartışması devam ederken ortaya ilginç bir argüman atılıyor sürekli. Genellikle konsolu savunmak isteyen insanlar tarafından dile getirilen bir durum. Konsol-PC tartışmasını herhangi bir yönüyle mantıklı bulmadığımı ve iki tarafın da ciddi bir biçimde komik duruma düştüğünü belirtmek istiyorum. İddiamız ise, insan gözünün 40-45 FPS'den, hatta daha marjinal arkadaşların iddia ettiği üzere 25 FPS'den fazlasını ayırt edemeyeceği... Eğer olay "25 FPS'ye kadar" ayırt edilemez olsaydı, yani "50-75 FPS arasında fark ayırt edilemez" denilseydi bir noktada mantıklı gelebilirdi. Yine de peşin hükme varmak yerine bu konuda daha bilgili ve konuyla daha ilgili arkadaşların yorumlarını bilmek isterim. Bu iddianın bir dayanağı var mı? Varsa eğer açıklaması nedir?

25 Fps'den sonra ayırt edilir belli bir noktaya kadar ayırt edilebilir, ancak 25 Fps'den sonra olayın tartışmasını çıkarmak pek mantıklı değil çünkü 25 Fps ile her hareket akıcıdır. İnsan gözü saniyede 16 karenin aşağısında görüntünün kesikli olduğunu çok rahat fark edebiliyor, 16 kareden sonra ise hareket doğal görünmeye başlıyor. Bu hemen hemen 200 yıldır biliniyor. Fotoğraf makineleri ve hareketli görüntüden önce de illüzyon yaratan oyuncaklarda bunu kullanmışlar, o yüzden ilk zamanlarda hareket algısı yaratılmak istendiğinde genelde 16 kare ve üzeri hedeflenmiştir. Günümüzde filmlerin Fps değeri ise ülkeden ülkeye, sinema standartlarında değişiklik gösterse de genellikle saniyede 24 ve 25 karedir. 30 Kare bile diğer ikisine göre daha az yaygındır. Bir film izlerken Fps düşüklüğünden şikayet eden görmedim ben. Şahsen oyun oynarken ne kadar çok Fps alırsam o kadar mutlu oluyorum, bir oyunu en az 30 Fps'de oynamak istiyorum ama 25-30 Fps yeterlidir. Fazlasından tabii ki zarar gelmez ancak, biri gelip de "Ben bilgisayarımda 200 Fps ile oynuyorum, sen konsolda 30 Fps ile oynuyorsun, senin sistemin kötü" derse o insana gülerim. İnsan gözünün fark edebileceği maksimum Fps değeri ise kişiden kişiye değişiyor. Yanlış hatırlamıyorsam yapılan bir testte, bir pilotun 250 Fps'ye kadar algılayabilmiş. Tahminimce sıradan bir insan da 75-100 Fps'ye kadar algılayabilir (bu kısım tamamen benim tahminim).

@Testarossa teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı ve bilgilendirici olmuş yorumunuz. O halde belli bir seviyeden sonra fiyat/performans yalan oluyor diyebilirim. Yani standart bir kalite alabilmek için standart bir meblağ ödemek gerekirken, üst seviyeleri zorladıkça ödenenin karşılığı yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Gerçi ses ve kulaklık olayı da böyleydi. Ayrıntılar işin içine girmeye başladığında cebinden çıkanın miktarı da aynı oranda artıyordu. Tartışma konusunda ise; bilgisayarımı seviyorum. Hatta kullanabildiğim her bilgisayarı seviyorum ancak işimi gördüğü için. Nedense herhangi bir duygusal bağım olmadı kullandığımı savunup diğer ürünleri aşağılayacak kadar. İnsanları bu konuda anlamak güç.

Konuya mantıklı yaklaşmanız çok iyi. İnsanlar fanatiklik yapmaya çok yatkın, konulara mantıksal değil duygusal yaklaşıyorlar. Gereksiz kavgaları internette, günlük hayatta hep görüyoruz, yüzlerce örnek verilebilir. Apple ve Microsoft, iOS ve Android, Konsol ve PC, Dota ve LoL, Intel ve AMD... Teknoloji forumunda olduğumuz için örnekleri sadece teknolojiden verdim, günlük hayatta da örneklerini hep görüyoruz. Bana göre hayatta mutlak doğru, mutlak gerçek diye bir şey yok ve olmayacak. Ben buna benzer karşılaştırmalar olduğu zaman iki tarafın da avantaj ve dezavantajlarını sayıyorum, seçimi karşıdakine bırakıyorum. İnsan kendine uygun olanı bulmalı, başkalarına uygun olanı ya da başkalarının seçtiğini değil. Bu çoğu konuda böyle bence. Konuyu bambaşka yerlere getirmedim umarım. :)

Estağfurullah. Yaklaşımınız çok güzel açıkçası. Ben bunun "saf kalite" tartışması olduğunu düşünmüyorum zaten. Herkes harcadığı paranın daha mantıklı olduğunu diğerlerinin gözüne, kulağına sokmakta ısrarcı. Sizin de belirttiğiniz gibi eşit şartlarda ve eşit standarttaki insanlardan söz ediyor olsaydık iyi ve kötüyü ayıklamak zor olmazdı. Ancak maddi ve manevi olarak birçok kriter var ve insanlar buna göre alışveriş yapmak zorundalar. Örneğin konsolda bazı MOBA'lar ve strateji oyunları oynanıyor olsaydı seçimim ucuz bir bilgisayar ve konsol olurdu -son zamanlarda konsollardan portlanan oyunların kalitesizliğini de düşünecek olursak-. Konsolun da kendi içinde gruplara ayrıldığını unutmamak gerek elbette :)

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı