İnsan kötü mü doğar? Yoksa kötü mü yetişir?

SabriKeser

Hectopat
Katılım
3 Nisan 2020
Mesajlar
1.464
Çözümler
2
Yer
Aksaray
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Düşününce mantıklı geldi. Şimdi bakıyorsunuz teröristlere, siyasetçilere, mafyalara ve diğer "kötü" sıfatındaki insanlara, hepsi bir psikopat, kana susamış ve yazamayacağım birkaç kişilik özelliklerine sahip. İnsan demeden edemiyor "Ulan bunlar nasıl insan?" "Bunlar insansa biz neyiz?" tarzı şeyler. Çoğaltılabilir bunlar. Ama düşününce o insanlar düzgün bir çevrede büyüseler gene böyle mi olurdu? Bir tarafta Afganistan'da fakir bir ailede ve çevrede büyümek var, Amerika'da zengin bir aile ve çevrede büyümek var. Hatta şöyle bir örnek vereyim. İkizlerden birini o Afgan aileye, diğerini Amerikalı aileye verelim. Ne kadar denerseniz deneyin çok büyük çoğunluğunda sonuç aynı olacaktır. Afganistan'da büyüyen kardeş ya aşırı şanslı olacak bir şekilde güzel bir hayata sahip olacak, ya da çok kötü şartlarda bir aileye sahip olacak. Amerika'da büyüyen kardeş ise gene büyük ihtimalle büyüyüp düzgün bir insan olup rahat bir aile ortamı ile yaşlanacak ya da aşırı şanssız olacak ve anne babasının verdiği her şeyi kaybedecek. Anlamayacaklar olacağı için tekrar yazayım. Bunlar çoğunlukla olacak şeyler. "Her seferinde bunlar yaşanacak" demiyorum. Ya da Afganistan ile Amerika'yı kıyaslamıyorum. 2 ülke de örnek.

Kısaca, büyüdüğü çevre ile alakalı bir durum. Adını unuttum ama bir ismi vardı. Filleri küçükken halatla bağlıyorlar ve fil küçük olduğu için kaçamıyor. Zincirleri koparacak güce eriştiğinde bile küçükken kaçamadığı o halatı koparmayı denemiyor bile. Çünkü küçükken kafasında o halattan kurtulamayacağı işleniyor.
Sizin düşünceleriniz nelerdir? Ya da böyle düşünmeyenler varsa neden?
 
Insanın davranışı ergenlik zamanı ne olursa ondan sonra büyük ihtimal aynı olur. Aile, çevre, arkadaş ortamı vb. faktörler insan huyunu ve davranışını değiştirmektedir. Her kötü insanın içinde iyilik, her iyi insanın içinde kötülük vardır.
 
Bana göre kötü yetişir, tabii şöyle örneklerde mevcut, fakat ben hala dediğim şeye inanıyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Sadece çevreye ve yaşanılan şeylere bağlı olduğunu sanmıyorum. Artık gener mi dersiniz, başka bir şey mi dersiniz bilmem ama insanın kendinde olan bir kısmı da var bence.

Adını unuttum ama bir ismi vardı.
Öğrenilmiş çaresizlik.
 
Çoğunlukla çevre ile alakalı fakat çok normal bir hayat sürerken, bir anda seri katil olan Tedd Bundy'ide gördük.

Çok çok zeki insanlar şu anda yasadışı işlerden iyi ekmek yiyor.
İyi ve kötü kavramını kimseye yakıştıramıyorum ben.

İyi bayramlar.
 

Geri
Yukarı