İnsanlar neden aya gitmiyor?

Ay'a gidecek teknoloji de para da bütçe de şu an yok.

Teknolojinin gelişmiş olması bir anlam ifade etmiyor arkadaşlar. O roketlerin kusursuzca yapılıp uçması gerek.

Şu an ne StarShip ne de SLS o seviyede değil. Hatta SLS'de sorun çıktı ve gerisin geriye VAB'a geri döndü.
Ay'a hiç gidilmedi mi yani?
 
Ay zaten yeterince araştırılmıştır. Taş örnekleri vs. alınıp incelenmiştir. Bir daha gidip mangal mı yapacaklar? Gereksiz masraf olur.
 
2KB RAM'li bilgisayar kullanılarak aya gidildiyse şimdiki zamanın üst düzey bilgisayarları ve apollo 11'den üstün mekikler kullanılıp daha kaliteli görüntüler çıkarılabileceğine rağmen NASA gibi uzay ajansları aya neden insan göndermek istemiyor? Uzay savaşları bitmiş olsa da, elimize bir şey geçmeyecek de olsa merak, insanoğlunu ilerletmez mi?
Zaten giddikhya (!)
 
Geçmişte Sovyetler ile Soğuk Savaş rekabetinde harcanan paraları halka açıklamak çok daha kolayken bile karşı çıkan on milyonlarca kişi vardı.

1960-1973 arasındaki 13 yıllık süreçte NASA'nın harcadığı toplam paranın "2022 yılındaki karşılığı" 534.3 milyar dolar, sadece Ay görevlerinin maliyeti 313.75 milyar dolar. Üstelik Ay görevlerinin başlamasından itibaren bu görevin ilk başarıldığı zamana kadarki 9 yıllık Ay görevleri maliyeti 249.72 milyar dolar. NASA'nın şimdiki bütçesi o dönemin yıllık ortalamasının yarısı kadar ve bu bile bir sürü kişinin gözüne batıyor. Buna tekrar Ay görevleri bütçesini ekleyecek olsan bir sürü sorunla karşılaşırsın.

Şu anda giderleri vergilerden karşılanan bir kurumun, daha önce yapılmış ve artık bir getirisi olmayacak bu yolculukların devamı için bu paraları harcamasını hiçbir şekilde anlatamazsın. Haliyle bu işi özel şirketlerden birinin büyük oranda kendi sermayesi ile yapması gerekiyor, bundan dolayı da onlarca yıldır kimsenin oraya tekrar gitmek gibi bir çabası olmamıştı.

Şimdi SpaceX'in böyle bir planı var, 2025 gibi inişi gerçekleştirmeyi hedefliyorlar. NASA'nın sağlayacağı tecrübe ve SpaceX'in özel girişimiyle bunun tekrar gerçekleşmemesi için bir neden yok.

Not: Enflasyon hesaplamalarını üşenmeyip kendim yaptım, emek var emek! :D :D
 
Son düzenleme:
Evet, Ay'a gidecek teknoloji şimdi yoksa geçmişte nasıl oluyor?

Ay'a gidecek teknolojik gelişmişlik ile Ay'a gidecek teknoloji aynı şeyler değil.

Bana şu an aktif olarak kullanımda olan ve Ay'a minimum 3 insan + iniş aracı taşıyabilecek bir fırlatma sistemi gösterebilir misin?
 

Geri
Yukarı