İnsanlarda dikkat eksikliği neden bu kadar fazla?

Servan alfa

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar, artık bu durum canıma tak etti. İnsanlar neden dikkat bakımından bu kadar dikkatsiz? Mesela okulda arkadaşlarıma seslendiğimde duymuyorlar beni; oysa bende durum farklı. Konuşma sırasında bir yere odaklandığım hâlde, sınıftaki onca gürültüye rağmen ismim bir konuşmada geçtiğinde veya çağrıldığımda hemen duyuyorum.

Bir diğer konu unutkanlık: Ben bir yıl önce yaşanmış, önemli ya da önemsiz pek çok olayı hatırlıyorum; fakat diğer insanlar Dünü bile unutuyor. En sinir olduğum kısım ise oyunlar. Mesela bir yayıncı oyuna yeni başlamış, kontrolleri bilmiyor; benim de o oyun hakkında hiçbir bilgim yok. Beraber izliyoruz; hatta oyun kontrolleri öğretmeye başlayınca yayıncılar adeta mağara adamı gibi oluyor. Sol tarafta kocaman kontroller gözükmesine rağmen ekrana odaklanıp ortasına kitleniyorlar ve görmüyorlar; ben ise beş dakikada kavrıyorum.

Hâlbuki sağ üstte ne yapacağı yazıyor; oysa yayıncılar ekrana bakmak yerine bir yere odaklanmış, ne yapacağını arıyor. Gözünü biraz sağa çevirse hepsi apaçık ortaya çıkacak. Bu durumu bütün yayıncılarda ve YouTuber'larda gözlemledim. Acaba bu olayı ben mi tek yaşıyorum? Bu konuda beni aydınlatın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Günümüz çağının kronik sorunu bu sebebi ise Instagram tiktok YouTube shorts gibi kısa ve kaydırmalı videolar odaklanma ve dikkat dağınıklığı sorununa sebep oluyor biz ne kadar farkında olmasakta kısa kaydırmalı video platformları hem dopamin sistemimizi mahfedip hayattan aldığımız zevki azaltıyor hemde böyle odaklanma sorunlarına yol açıyor bunun için sosyal medyayı (Twitter ve normal YouTube dışında) bırakmak daha yararımıza tabi bu konuda son zamanlarda artan p*rno ve mastürbasyon bağımlılığın artmasıda varda oraya çok detaylı girmek istemiyorum.

Ekran süresi de değil aslında. Tam devamlı uyaran sorunu. Yani akşama kadar YouTube'dan herhangi uzun videolar izlemek pek etki yaratmazken o Shorts kısmında 1 saat bile gezinmek beyni adeta eritiyor.

Bu durumların hepsini yaşıyorum ama bazıları o kişinin sadece dikkatine bağlı olduğunu düşünüyorum kesinlikle arttıran faktörler var ama temele bakınca çoğu insanın seslenince bakmadığını fark edersin ama ben de direkt bakarım tamamen bu konuda üstün olduğumuzdan kaynaklı olduğunu düşünüyorum etki eden faktörleri boş verince.

Arkadaşlar, artık bu durum canıma tak etti. İnsanlar neden dikkat bakımından bu kadar dikkatsiz? Mesela okulda arkadaşlarıma seslendiğimde duymuyorlar beni; oysa bende durum farklı. Konuşma sırasında bir yere odaklandığım hâlde, sınıftaki onca gürültüye rağmen ismim bir konuşmada geçtiğinde veya çağrıldığımda hemen duyuyorum.

Bir diğer konu unutkanlık: Ben bir yıl önce yaşanmış, önemli ya da önemsiz pek çok olayı hatırlıyorum; fakat diğer insanlar Dünü bile unutuyor. En sinir olduğum kısım ise oyunlar. Mesela bir yayıncı oyuna yeni başlamış, kontrolleri bilmiyor; benim de o oyun hakkında hiçbir bilgim yok. Beraber izliyoruz; hatta oyun kontrolleri öğretmeye başlayınca yayıncılar adeta mağara adamı gibi oluyor. Sol tarafta kocaman kontroller gözükmesine rağmen ekrana odaklanıp ortasına kitleniyorlar ve görmüyorlar; ben ise beş dakikada kavrıyorum.

Hâlbuki sağ üstte ne yapacağı yazıyor; oysa yayıncılar ekrana bakmak yerine bir yere odaklanmış, ne yapacağını arıyor. Gözünü biraz sağa çevirse hepsi apaçık ortaya çıkacak. Bu durumu bütün yayıncılarda ve YouTuber'larda gözlemledim. Acaba bu olayı ben mi tek yaşıyorum? Bu konuda beni aydınlatın.
Aynıyız. Ben de bunun gibi birçok örnek görüyorum günlük hayatta. İnsanlar ne kadar da aptal diyorum. Bu elektronik aletler, yediğimiz sağlıksız yiyecekler bence aptallaştırıyor insanları.

Sebebi çok basit. Hızlı tüketim alışkanlığı ve sosyal medya uygulamaları. Özellikle z kuşağı ve alfa kuşağı açısından gerçekten sıkıntılı bir durum.
Özellikle alfa kuşağı büyüyünce ne hale gelecek düşünemiyorum...

Ve arkadaşların da dediği gibi, en büyük nedeni short video formatı. Short video formatı ve sonuçları dikkat süremiz için bir felaket oldu.

Kaydırma hastalığı.

Kendim de bu sorundan muzdaribim, bir türlü bırakamıyorum. Instagram ayarlarından günlük sınırı açtım, 1 saati aşmamaya çalışıyorum. Ancak ortamda bir espri döndüğünde anlayabilmek için de takip etmek gerekiyor.

Bu durumdan kaçamiyorsak en azından azaltmakta fayda var. Günde 30 dakikadan pek bir şey olacağını sanmıyorum.

Durumun en berbat sonuçlarından biri de hiçbirimiz kitap okuyamiyoruz artık. Konuşmamız yavaşladı, "ııı" diye ses çıkmaya başladı, beynimiz eridi gitti. Kelime dağarcığımız azaldı. Sınav öğrencileri paragraf sorularını anlayamamaya başladı.

Tek yol, uygulamayı kapatın.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı