İnsanlarla konuşamamak

WolreaG

Hectopat
Makaleler
4
Yer
İzmir
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RX 570, 8 GB RAM, i5-4590
17 yaşında İzmir'de yaşıyorum kekemeyim ama ben konuşamıyorum direkt, hecelemek yok bende keşke o olsaydı. Hep tedaviye gittik işe yaramadı sonra bol bol kitap okumam gerektiğini anladım ama ben sesli kitap okurken zorlanmıyorum zaten ben insanlarla konuşurken zorlanıyorum dedim ama annemle babamla bile normal konuşamıyorum hep heyecanlanıyorum ve zorlanarak birkaç kelime diyebiliyorum. Bu durum çok yorucu ve tedavisi yok gibi. Çabalamak istiyorum ama ben net çözümü istiyorum gerekirse beynime çip taksınlar düzgün diksiyon için buna bile razıyım ama ne yapmam lazım inanın bilmiyorum. Heyecanlanmaktan konuşamıyorum ve kitap okurken yaptıklarımı normal konuşurken yapamıyorum o an ki gerilimden halbuki bir şey yok ortada. Nereye gitmem lazım stres azaltıcı hap mı kullanmalıyım bilmiyorum gerçekten ama bende normal Ali, Ayşe, Mehmet gibi konuşmak istiyorum 18 yaşıma girmeden önce.

Hocam öncelikle nerelere tedavi için gittiniz nasıl bir tedavi gördünüz anlatabilir misiniz
Yani tedavi dediğim psikiyatriye gittim sonra birkaç kekeme merkezine gittik bayağı hatrı sayılırdı ilimde ve sesli kitap okuma diyor hepsi birkaç şey yaparak konuşacaksın diyor ama bende o olmuyor. Yani benim konuşma problemim çok ağır bunlar basitlere işe yarar. Bende zaten haber sunucusu gibi konuşmak istemiyorum ben bir cümleyi zorlanmadan kurmak istiyordum ama ne zaman olacak bilmiyorum

Yani tedavi dediğim psikiyatriye gittim sonra birkaç kekeme merkezine gittik bayağı hatrı sayılırdı ilimde ve sesli kitap okuma diyor hepsi birkaç şey yaparak konuşacaksın diyor ama bende o olmuyor. Yani benim konuşma problemim çok ağır bunlar basitlere işe yarar. Bende zaten haber sunucusu gibi konuşmak istemiyorum ben bir cümleyi zorlanmadan kurmak istiyordum ama ne zaman olacak bilmiyorum
Merhaba konu 1 ay önce açılmış ama birkaç bir şey söylemek istiyorum. Kekemeliğin farklı türleri var. Duraksama, blok, tekrar etme gibi birçok farklı türleri var. Ben de kekemeyim ama son 4 senedir fazlalaştı. 6 ay önce ilk kez hastanede terapiye gittim. Bende blok kekemelik dediğimiz tiklerle beraber duraksama oluşmaya başlamıştı. Kendimi çok fazla kasıyordum. Sonra terapiye gittik ve şunu fark ettim; Ben insanların kekeme olduğumu bilmemelerini, bunun garip birşey olduğunu düşüneceklerini ve benimle dalga geçeceklerini düşünüyordum. Ne kadar kekelememeye çalışsam tikler o kadar fazlalaşıyordu. Sonra terapistimle bir çalışma yaptık. Öncelikle terapistimin karşısında sesli bir şekilde kitap okudum. Arada ufak takılmalar oluyordu ama okuyabiliyordum. Sonra terapistimle bir sonraki aşamaya geçtik; Kekeleyerek kitap okumak. Evet gerçekten bilerek kekeleyerek kitap okuyordum. Artık kekelemek normalleşmeye başlıyordu ve bu yüzden terapistin karşısında daha sakin ve rahat konuşabiliyordum. Çok heyecanlanmıyordum. Sonra anladım ki her şey benim kafamda bitiyormuş. Bu kekemeliği normalleştirme çalışmalarına devam ettik. Hastanenin koridorlarında kekeleyerek yüksek sesle kitap okuyordum. ilk başlarda çok kötüydü herkes garip garip bakıp gidiyordu. Onların o bakışları yüzünden hep duraksıyordum tikler oluyordu. Ama sonra bu tikleri kendimi zorlayarak da olsa kontrol etmeye çalıştım ve başardım. Onların önünde kekelemeye alıştım. Sonra dışarıda sokakta yüksek sesle birbirimize kartların üzerindeki kelimeleri kekeleyerek okurduk. Sonra bir sonraki aşamaya geçtik. Açıkçası en korkunç olanı buydu hala düşününce kalbim küt küt atıyor. Terapistim bana bir kağıt vermişti üzerinde Benim adım emre falan filan diye kendimi tanıtıp konuşurken takıldığımı anlatıyordum ve insanlara hikaye anlatıyordum yada bir metin okuyordum. Tabii ki bunları bilerek kekeleyerek yapıyordum. Cidden çok heyecanlanıyordum bayılacak gibi oluyordum ama çok faydasını gördüm. Sonra telefondan Dönerci, Müşteri hizmetleri, Eczane gibi yerleri arayıp kekeleyerek sorular soruyordum. Çok zor oluyordu ama terapinin bir parçası bu. Sonra terapiye tek başıma birkaç ay devam etmemi söyledi ve hastaneye gitmeyi bıraktım. Takılmalarım baya azalmıştı ve kendime güveniyordum. Ama bu aralar devam etmiyorum ve kekemeliğim eskiye dönüyor gibi. Yani birkaç aylık çalışma ile bile bu kadar fark ediyorsa bunu birkaç yıl devam ettirseydim kekemeliğim Yüzde 95 azalacaktı sanırım. Ben bu çalışmalara kendi başıma yeniden başlayacağım ve 1-2 yıl boyunca devam ettireceğim. Belki bu anlattıklarım sizin de işinize yarar. O yüzden bu kadar uzun yazdım. Asla umudunuzu kaybetmeyin. Her şey sizin zihninizde bitiyor.

Merhaba konu 1 ay önce açılmış ama birkaç bir şey söylemek istiyorum. Kekemeliğin farklı türleri var. Duraksama, blok, tekrar etme gibi birçok farklı türleri var. Ben de kekemeyim ama son 4 senedir fazlalaştı. 6 ay önce ilk kez hastanede terapiye gittim. Bende blok kekemelik dediğimiz tiklerle beraber duraksama oluşmaya başlamıştı. Kendimi çok fazla kasıyordum. Sonra terapiye gittik ve şunu fark ettim; Ben insanların kekeme olduğumu bilmemelerini, bunun garip bir şey olduğunu düşüneceklerini ve benimle dalga geçeceklerini düşünüyordum. Ne kadar kekelememeye çalışsam tikler o kadar fazlalaşıyordu. Sonra terapistimle bir çalışma yaptık. Öncelikle terapistimin karşısında sesli bir şekilde kitap okudum. Arada ufak takılmalar oluyordu ama okuyabiliyordum. Sonra terapistimle bir sonraki aşamaya geçtik; Kekeleyerek kitap okumak. Evet gerçekten bilerek kekeleyerek kitap okuyordum. Artık kekelemek normalleşmeye başlıyordu ve bu yüzden terapistin karşısında daha sakin ve rahat konuşabiliyordum. Çok heyecanlanmıyordum. Sonra anladım ki her şey benim kafamda bitiyormuş. Bu kekemeliği normalleştirme çalışmalarına devam ettik. Hastanenin koridorlarında kekeleyerek yüksek sesle kitap okuyordum. İlk başlarda çok kötüydü herkes garip garip bakıp gidiyordu. Onların o bakışları yüzünden hep duraksıyordum tikler oluyordu. Ama sonra bu tikleri kendimi zorlayarak da olsa kontrol etmeye çalıştım ve başardım. Onların önünde kekelemeye alıştım. Sonra dışarıda sokakta yüksek sesle birbirimize kartların üzerindeki kelimeleri kekeleyerek okurduk. Sonra bir sonraki aşamaya geçtik. Açıkçası en korkunç olanı buydu hala düşününce kalbim küt küt atıyor. Terapistim bana bir kağıt vermişti üzerinde Benim adım emre falan filan diye kendimi tanıtıp konuşurken takıldığımı anlatıyordum ve insanlara hikaye anlatıyordum ya da bir metin okuyordum. Tabii ki bunları bilerek kekeleyerek yapıyordum. Cidden çok heyecanlanıyordum bayılacak gibi oluyordum ama çok faydasını gördüm. Sonra telefondan Dönerci, Müşteri hizmetleri, Eczane gibi yerleri arayıp kekeleyerek sorular soruyordum. Çok zor oluyordu ama terapinin bir parçası bu. Sonra terapiye tek başıma birkaç ay devam etmemi söyledi ve hastaneye gitmeyi bıraktım. Takılmalarım bayağı azalmıştı ve kendime güveniyordum. Ama bu aralar devam etmiyorum ve kekemeliğim eskiye dönüyor gibi. Yani birkaç aylık çalışma ile bile bu kadar fark ediyorsa bunu birkaç yıl devam ettirseydim kekemeliğim Yüzde 95 azalacaktı sanırım. Ben bu çalışmalara kendi başıma yeniden başlayacağım ve 1-2 yıl boyunca devam ettireceğim. Belki bu anlattıklarım sizin de işinize yarar. O yüzden bu kadar uzun yazdım. Asla umudunuzu kaybetmeyin. Her şey sizin zihninizde bitiyor.

Konuya mesaj yazdığınız için teşekkür ederim. Benim kekemelik türüm blok ve duraksama. Bende konuşma merkezine gitttim ve bana heceleyerek (me-me-mesela bö-böyle) veya uzatarak (yyyani bböyle) yapmamı dedi bende cidden 3 ay çok ilerledim sonra bıraktım çok kötü oldum. Ben maalesef terapiye gidemiyorum, bunu ailemle yapacağım. Bende dediğim gibi ilerledim hatta dışarıda konuşmalarım bile düzelmişti. Bu dediklerinizi yapmak büyük cesaret ister tebrik ederim gerçekten. Bende duraksama veya blok şöyle oluyordu mesela bir cümleye başlıyorum ama nefesim düşükken, böyle olunca 2. kelime gelmiyor ve tıkanıyorum ama nefesimi alırsam ve şansa ilk harfi çıkarabilirsem cidden güzel konuşuyordum. Bir de kendimde şunu fark ettim bu hafta; Bir yere diyeceklerimi yazınca sanki kafamda kurgulamadan dediğim için o an daha iyi konuşuyorum. Bunu babamın karşısında hepimizin stresli olduğu birisinin karşısında başardım ve güzeldi. Kekemelik virüs gibi içinde değişiyor evrim geçiriyor. Çok garip bir eksende, yani okulda konu işler gibi yeni yeni şeyler öğreniyorsun. Dediğiniz gibi bu uzatma ve heceleme cidden işe yarıyor yani ben bir harfi diyeceğimde heceliyorum bilerek çünkü zaten bunu yapıyorum normalde, neden istekli yapmayayım diyerek. Dediklerinizden ilham alarak bende deneyeceğim ve bu yazı güzel geçireceğim konuşma anlamında.

Son düzenleyen: Moderatör:
Konuya mesaj yazdığınız için teşekkür ederim. Benim kekemelik türüm blok ve duraksama. Bende konuşma merkezine gitttim ve bana heceleyerek (me-me-mesela bö-böyle) veya uzatarak (yyyani bböyle) yapmamı dedi bende cidden 3 ay çok ilerledim sonra bıraktım çok kötü oldum. Ben maalesef terapiye gidemiyorum, bunu ailemle yapacağım. Bende dediğim gibi ilerledim hatta dışarıda konuşmalarım bile düzelmişti. Bu dediklerinizi yapmak büyük cesaret ister tebrik ederim gerçekten. Bende duraksama veya blok şöyle oluyordu mesela bir cümleye başlıyorum ama nefesim düşükken, böyle olunca 2. kelime gelmiyor ve tıkanıyorum ama nefesimi alırsam ve şansa ilk harfi çıkarabilirsem cidden güzel konuşuyordum. Bir de kendimde şunu fark ettim bu hafta; Bir yere diyeceklerimi yazınca sanki kafamda kurgulamadan dediğim için o an daha iyi konuşuyorum. Bunu babamın karşısında hepimizin stresli olduğu birisinin karşısında başardım ve güzeldi. Kekemelik virüs gibi içinde değişiyor evrim geçiriyor. Çok garip bir eksende, yani okulda konu işler gibi yeni yeni şeyler öğreniyorsun. Dediğiniz gibi bu uzatma ve heceleme cidden işe yarıyor yani ben bir harfi diyeceğimde heceliyorum bilerek çünkü zaten bunu yapıyorum normalde, neden istekli yapmayayım diyerek. Dediklerinizden ilham alarak bende deneyeceğim ve bu yazı güzel geçireceğim konuşma anlamında.

Nefes egzersizleri yapmanı tavsiye ederim. Ayrıca heyecandan nefesin kesiliyor da olabilir. Mesela odanda kendi kendine konuşurken nefesinin kesilmesi gibi duraksamalar takılmalar olmuyorsa bu durum insanların sende yarattığı baskıdan kaynaklanıyor. Yine dediğim şeye döndük. Kendi kafamızda kendimize bir kafes örmüşüz resmen. Eğer bunu aşabilirsek kekemeliği en aza indirebiliriz. Bunu aşmak için ise insanlarla etkileşime geçip bol bol konuşmak gerek. Kekelersem şöyle olur böyle olur diyerek kafamızda kurmadan direkt kendimizi o duruma sokmamız lazım ki zamanla bu duruma alışalım. Büyük ihtimalle Kekeme olduğun için insanlardan çekiniyorsundur ve bu yüzden de asosyal birisindir. Asosyal olmak özgüveni düşürüyor ve daha da içe kapanık biri olmamızı sağlıyor. Benim kekemeliğim COVID-19 zamanı kötüleşmeye başladı. Eskiden sosyal biriydim ortamda tek tük konuşmamda takılmalar olurdu ama istediğim şeyleri hiç kafama takmadan söylerdim. Ne zaman COVID 19 başladı eve kapandık işte o zaman asosyalleşmeye başladım. Ve kekemeliğimin farkına vardım. Bunun garip bir şey olduğunu düşündüğüm için gizlemeye ve daha az konuşmaya çalışarak hayatıma devam ediyordum. Ama böyle yapmak zamanla bende bir duvar yarattı ve kekemeliği daha da kötüleştirdi. Aslında bu kötüleşen şey kekemelik de sayılmaz çünkü eskiden güzel konuşabilen biri bu duruma gelebiliyorsa bundan geri de dönülebilir. Çünkü kendi adıma konuşayım benimki doğuştan gelen bir şey değildi. Ben buna inanıyorum. Zamanla düzeleceğiz. Sadece insanlarla çekinmeden daha çok etkileşime girmemiz gerekiyor. Ve özgürce kekelemeliyiz bilerek kekelemeliyiz ve bunu normalleştirmeliyiz. Ne zaman ki beynimiz artık bunun normal bir şey olduğunu düşünecek işte o zaman bizdeki heyecan gidecek. Ve kekemeliğimizi en alt seviyeye indirmiş olacağız. Gerisinin de diksiyon çalışmaları ile halledilebildiğini okumuştum bir yerde. Tabii bunu başardıktan sonra hep insanlarla sosyal bir biçimde etkileşim içinde olmamız gerekiyor ki konuşmayı hayatımızın bir parçası haline getirelim.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı