Instagram'da hakaretten dava edilebilir mi?

N i y e

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlarla bir Instagram grubumuz vardı 10 kişilik falan sonra arkadaşın biri birden kızları almaya başladı. Kızlardan birinin de sevgilisi varmış gruba o da geldi arkadaşlarım da penisini falan attığı ve küfür ettiği için dava edeceğini söyledi. Tüm sohbetin kaydını aldı sonra ben arkadaşıma küfür ederken isim belirtmedim mesaj ortada kaldı ve kendisine küfür etmiş gibi gözüktüm. Her şeyin Ssi'ini almış onun dışında hiç hakaret etmedim normal konuştum ne olduğu hakkında vs. dava ederse ben de yanar mıyım? 150 bin takipçisi var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlarla bir Instagram grubumuz vardı 10 kişilik falan sonra arkadaşın biri birden kızları almaya başladı. Kızlardan birinin de sevgilisi varmış gruba o da geldi arkadaşlarım da penisini falan attığı ve küfür ettiği için dava edeceğini söyledi. Tüm sohbetin kaydını aldı sonra ben arkadaşıma küfür ederken isim belirtmedim mesaj ortada kaldı ve kendisine küfür etmiş gibi gözüktüm. Her şeyin Ssi'ini almış onun dışında hiç hakaret etmedim normal konuştum ne olduğu hakkında vs. dava ederse ben de yanar mıyım? 150 bin takipçisi var.

150k takipçin olunca ne olacak yani, süper güç mü kazanıyorsun? Benim de 70k takipçim var, o zaman herkes benden korksun, değil mi? Hadi ya, boş verin bunları, keyfinize bakın.

İsim belirtmediysen o küfürü arkadaşlarına söylediğin belli olmuyor ama ona söylediğinde belli olmuyor :).

Eğer attığın küfürde isim yoksa, direkt olarak o kıza veya sevgilisine hitap etmiyorsan, hakaret suçu oluşmaz hocam. Türk ceza Kanunu'na göre hakaret suçu oluşması için küfrün belirli bir kişiye yönelmiş olması lazım. “g**” dedin diyelim ama kim olduğu belli değil, o zaman ortada mağdur da yok, dava da düşer.

Ama şimdi esas mesele şu: Grubun geri kalanı saçmalayıp yapıp ortalığı yakmış. Penis atan, küfreden varsa, onların mesajları açık şekilde ekran görüntüsüyle sabitse, onlar kendini yakmış. Sen sadece grupta bulunuyorsan ve elle tutulur hiçbir suç içeren mesaj atmadıysan, hiçbir şekilde sorumluluk sana yüklenemez. Grup admini falan da değilsen ekstra sorumluluk da almazsın.

Ancak senin mesajın “ulan s***ak ne yapıyorsun” gibi bir şeyse ve o kız “bu bana yazıldı” diyorsa, o zaman niyet okuma işine girilir. Bu durumda senin “hayır bu X kişiye yazılmıştı” demen gerekir ve mümkünse başka biri de bunu doğrulamalı. Yoksa evet, bir dava açılırsa savcı senin niyetini anlamaya çalışır ama mahkemelik bir durum çıkar mı, düşük ihtimal.

Ha bir de not düşeyim, 150 bin takipçili olması mahkemede sıfır öneme sahip. Tck takipçi sayısına bakmaz, delile bakar. Küfür ettiysen ispatlanacak, etmediysen yoluna devam edersin. Ama bu vesileyle, o tür gruplardan da uzak dur, çünkü birinin yaptığı saçmalık herkesin başını yakabiliyor.

İsim belirtmediysen sorun çıkmaz, eğer gerçekten dava falan açarsa en fazla ifadeye çağırılırsın ki bu da Max olacak şey, darp şikayetini cuma günü yaptım ve bana savcı tarafından "pek bir şey çıkmaz sadece gözü korkar" dedi. Hakaretten de bir şey çıkacağını sanmıyorum.

Direkt isim verseydin bile topluma açık bir yerde değil özel grupta söylediğin içinde olayın önemi azalıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı