Intel 6.Nesil (Skylake) deneyimlerim

gurkang4

Megapat
Daha fazla  
2016 yılında ilk topladığım bilgisayarımda 6. Nesil i5 6600K işlemcim ile çok güzel anılarım oldu. Bu konuyu o yüzden açmak istedim. Şahsi fikrim Intel'in en iyi nesillerinden biri. Diğer nesilleri deneyimleme şansım çok olmadı ama bende yeri çok ayrıdır. Hız aşırtmayı bu nesilde öğrendim. Cidden takdire şayan performanslar sergiliyordu. Sizlerle de paylaşmak isterim:

1.PC:
GTX1070 ROG STRIX OC
Kingston 16 GB 2400MHz CL15
MSI Z170A Gaming Pro Carbon
Samsung 980 1TB
Deepcool 120mm AiO

Turbo: 3.90GHz

Hiç unutmam bu frekansta, GTA V maksimum ayarda 100FPS oynarken takılmalar yaşıyordum ve ne olduğuna dair hiçbir fikrim yoktu. Öylesine ilk OC denemelerimi yaptım ve stabil 4.60GHz'e ulaştım.

OC 4.60GHz:

GTA V'te artık takılmalar gitmişti ve çok mutlu olmuştum, CS:GO gibi FPS oyunlarında da performansım artmıştı. İşlemciyi değişmeyi düşünüyordum 6700 ile ve artık gerek kalmamıştı. Bu benim için bayağı iyi bir gelişme idi. İşin garip yanı ise PC asla mavi ekran vermiyordu ve 87W güç tüketimini geçmiyordu.

Artık sene 2021 Forza Horizon 5 Oynuyordum. Belki denk gelenleriniz vardır. Oyunu yüksek FPS ile oynasanız bile input lag yaşanabiliyor. Sanırım 4 çekirdek 4 thread işlemci olduğu için, emin değilim. Bu beni çok uyuz ediyordu, ben de RAM'leri 2400MHz CL15 yerine 3600MHz CL17 RAM'lerle değiştirdim. Artık bilgisayarım bu oyunda maksimum ayarlarda 95FPS'den 130'lara kadar çıkar olmuştu. Bunu iyi haber sanıyor olabilirsiniz fakat maalesef değil çünkü takılmalar devam ediyordu.

Artık kardeşimle olan PC kavgalarından gına gelmişti ve yeni bilgisayar almayı düşünüyordum, DLSS teknolojisi bayağı hypelamıştı beni ve kesinlikle bir sonraki bilgisayarım son nesil Intel ve NVIDIA işlemcilerini kullanacaktı.

OC 5.00GHz:

Dediğim gibi yeni bilgisayar alıp bu PC'yi kardeşime verecektim. Artık bu bilgisayar benim laboratuvar farem olmuştu. Denenmedik ayar bırakmadan 5.00GHz'ye mavi ekran yemeden Windows'a ulaşmayı başarmıştım. İlk yaptığım iş Forza Horizon 5'e girmek oldu. Şanslıyım ki mavi ekran gelesiye kadar 15 dakika oynayabildim. Ne bir takılma ne bir input lag vardı. Mavi ekran yememe rağmen çok sevinmiştim. Çünkü benim gibi çok deneyimli olmayan birinin bunu başarması biraz gurur vericiydi. Belki daha bilgili olsam stabil çalıştırabilirdim.

OC 4.80GHz:

Kendime yeni bilgisayarımı aldıktan sonra sistemi kardeşime verdim. Kendisi daha çok Valorant, Minecraft vb. oyunlar oynadığı için GTX 1070 ekran kartını sistemden söküp satmıştım. Fakat 6600K bununda altından kalkabildi. 4.60GHz'nin yetersiz kaldığını düşünüp stabil 4.80GHz'e çıkardım. 1080P'de ayarlarına göre rahat 60FPS+ üstü oynatabiliyordu.

Son olarak 3. bilgisayarımda ekran kartım arızalandı (XFX 6800XT) ve tamir parası için bu sistemi satmak zorunda kaldım

2. bilgisayarımda Intel'den memnun kaldığım için 12400F'i tercih etmiştim ama benim için hüsran oldu. Çünkü beklediğim kadar performans alamamıştım. Örnek vermek gerekirse (Sadece CPU'lar farklı):

Kart: ASUS Dual Mini 3060 Ti OC

2K

6600K Valorant AVG FPS: 140

12400F Valorant AVG FPS: 160FPS

2K

6600K RDR2 AVG FPS: 60FPS

12400F RDR2 AVG FPS 72FPS+

Belki de OC atamadığım için hoşuma gitmedi. Şu an 5600X kullanmaktayım. OC neredeyse atılmıyor. Sadece 200MHz atabildim. Ama yine de parasının hakkını veren bir işlemci.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler. Var ise sizin de anılarınızı okumak isterim.

İyi Sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı