Intel AMD'yi satın mı alıyor?

Sorun Intel'de değil. FX döneminde AMD geri kaldığı ve yetişemediği için her firmanın yapacağı gibi fiyatlara zam yapıp kazanabildiği kadar para kazanmaya odaklandı kendini geliştirmeden. Aynısı AMD öne geçseydi de olacaktı. Sorun firmada değil. Fanboy değilim sadece olay bundan ibaret.
Fanboy olmaya gerek yok zaten sonuç olarak bunlar işlemci. Çoğunun amacı farklı şeyler, işinize hangisi yarıyorsa onu alırsınız. Bazı konularda AMD işlemciler iyiyken bazı konularda İntel işlemciler iyidir. Her markanın artı ve eksi yönleri vardır.
 
Kendi aralarındaki bir ticaret, AMD buradan para koparmak isteyebilir. Intel'in de amacı çip üretimini hızlandırmak istemesi gibi duruyor. Bakalım 12. nesil işlemciler de bizi neler bekliyor olacak.

12. Nesilde de herhangi böyle çok büyük bir gelişme olmazsa AMD kaptı gibi görünür. Bakalım 12. Nesil işlemciler nasıl olacak. Aslında 6. Nesil AMD işlemcileri de beklemiyor değilim.
 
Sorun Intel'de değil. FX döneminde AMD geri kaldığı ve yetişemediği için her firmanın yapacağı gibi fiyatlara zam yapıp kazanabildiği kadar para kazanmaya odaklandı kendini geliştirmeden. Aynısı AMD öne geçseydi de olacaktı. Sorun firmada değil. Fanboy değilim sadece olay bundan ibaret.
Ben buna pek katılmıyorum. AMD, Athlon'lardan beri mükemmel seriler üretiyordu ve hepsini kullandım. 15 yıldan uzun süredir AMD işlemci kullanıyorum. Phenom'lar harikaydı, FX'ler harikaydı... Ancak Ryzen'in hiç de iyi olmadığı kararındayım.

Evet, AMD'nin en kötü işlemci serisinin Ryzen olduğunu düşünüyorum. Sebebi de genel olarak stabilite. Şu anki işlemcim 3700x ve keşke bilgisayarcıyı dinleyip 9700K alsaydım diyorum. Soket değiştirme olayı vs. tamamıyla hikâye bence. Ekran kartı olarak da aynı şekilde, rezaletler. Avusturyalı bilgisayarcıyla bile görüştüm bu konuda...

Sözün özü, bence FX kötü bir seri değildi. Phenom'dan sonra AMD'nin ürettiği en iyi işlemci serisiydi hatta. Intel 2 çekirdekli işlemcilerle boğuşurken FX'ler piyasaya 6 çekirdekten, 8 çekirdekten giriyordu...

"AMD madem daha da kötüleşti o zaman piyasası nasıl yükseldi?" diye soracak olursanız da marketing'i öğrendiler. Tek cevabım bu.
 
Birincisi zaten böyle bir ticaret olmasının imkanı yok, Intel AMD'yi almaz; AMD de kendini satmaz. Piyasa değeri yüksek olan kurumun satın alma bütçesi de yüksektir mantık olarak. Böyle bir satın almanın olmayacağını zaten söyledim lakin Intel elindeki parayı kullanır ve riske girerse AMD'yi alabilir ama böyle bir durumun gerçekleşme imkanı sıfır(0)a yakın. Umarım anlatabilmişimdir.

Böyle bir mantık ekonomide yok. Bir şirketin piyasa değeri ile defter değeri (öz kaynakları toplamı) birbirinden farklı olgulardır. Şirketler satın alımı öz kaynakları doğrultusunda yaparlar. Intel'in elindeki parayı bilmeniz için sadece piyasa değerini bilmeniz yetmez. Aynı zamanda borçlar, büyüme oranı, temettüler vb parametreleri bilmeniz gerekmekte, ki öz kaynak miktarı bulunabilsin. Ancak bu şekilde satın alımın gerçekleşip gerçekleşemeyeceği bulunabilir. Yani piyasa değeri yüksek demek satın alma gücü yüksek demek değildir. Fazlasıyla borcu varsa, piyasa değeri yüksek olsa bile satın alma gücü düşüktür şirketin. Böyle bir satın almanın olma ihtimali şu şartlarda zaten yok. Çünkü piyasa değerini karşılayan firma diğer firmayı satın alabilir diye bir şey yok. O zaman halka arz olmayan şirketleri herkes satın alsın, ya da kimse satın alamasın. O olay öyle değil. Umarım anlatabilmişimdir.
Boş ver hocam, insanlar araştırsın artık bencil takılmak gerektiğini düşünüyorum. Şimdi atsam 40-50 test, ne fayda sağlar ki? Yine bildiğini okuyacak boşa sinirlendiğimle kalacağım.


Bu arada böyle bir şey olursa Intel level atlamış olur :) Azıcık işlemci yapmayı öğrenirler belki.

Hele hele havalara bak :) Her şeyi siz en iyi biliyorsunuz zaten. Muadil işlemci örneği vereyim size; Intel i3 10100f ve Ryzen 3 3100. Intel'in işlemcisi yaklaşık %5-10 daha ucuz olmasına rağmen oyun performansı olarak %5 kadar daha yüksek. Sinirlenmenize gerek yok, kibri ve fanboyluğu kenara bırakın yeter. Ben kendim de AMD kullanıyorum, ama fanboyluğa gerek yok. Burada ben saf işlemci gücünden bahsetmiyorum. sadece oyun performansından bahsediyorum. Tekrar da söylüyorum. Intel muadil işlemcilerde oyun performansı olarak AMD'den üstündür.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı