Intel, Avrupa’da Devasa Bir Fabrika Kurabilir

Bomboş üniversitelerden mezun olan kişiler mi yapacak? Nitelikli üniversitelerin bile derecesi tartışılırken. Gülünç.

Emin ol bahsettiğin yoğun eğitimi alacak binlerce genç vardır

Biz gerçeği, olanı söylüyoruz. E-5 kenarındaki üniversitelerden insanları mezun edersen tabii ki hiçbir halt yapamaz millet. Eğitimi önce iyileştireceksin ki yüksek teknoloji mallar üretebilesiniz. Ülkenizde bunu yapabilecek ne sermaye, ne de iş gücü var. Yarı iletken sektörünün ne kadar ileri bir sektör olduğunu anlatmak çok uzun sürecektir ama Türkiye'nin bunu yapamayacağı neredeyse kesindir bu şartlar altında.

Emin ol bahsettiğin yoğun eğitimi alacak binlerce genç vardır.
Yok? Neredeler? "Vardır." ile yürüyecek iş değil. Intel veya AMD gibi önce gelen yarı iletken geliştiricilerinin içinde üst kademelere kadar yükselebilmiş bir Türk isim var mı?
CAD yazılımlarının birinden yapılmış bir resmi önüme kanıt diye koyuyorsunuz. Birçok projede olduğu gibi bu proje de güme gidecek. Türkiye'nin bunu yapabilmesi şu anda imkansız. Yarı iletken için 1.6 milyar dolar çok komik bir rakam. Ve olsa bile bunun meyveleri 10 seneden önce alınamaz.

10 Sene çok bir süre değil bence

Karamsar düşüncenizde vazgeçirmeyi amaçlamıştım, olmayacaksa olmuyor. İyi akşamlar.

Karamsar düşüncenizde vazgeçirmeyi amaçlamıştım, olmayacaksa olmuyor. İyi akşamlar.
Düşünce olarak söylediğiniz şey tam da önünüzde olan gerçekler. Türkiye şu anda yüksek teknoloji mallar üretebilecek kadar gelişmiş bir ülke değil. Demiri büküp gemi yapmak başka bir şey, yarı iletken üretebilmek apayrı bir şey. Sizin istediğiniz yere ulaşabilmek için Türkiye'nin savunma alanına harcadığının en az iki katı parayı yılda harcaması ve nitelikli eğitimi her yere götürmesi gerekiyor. Tevekkül edip bekleyebilirsiniz ama gelmeyecek.

Bu şirkette tasarlamacı olarak çalışan bir kişinin Dünya sıralamasında ilk 10.000 sıralamasına bile giremeyen bir üniversiteden mezun olmuş. Bu önemi belli ediyor.
Yarı iletken alanı öyle basit bir alan değil. Kuantum fiziği gibi çok geniş bilim alanlarında çalışmanız gerekiyor. Çok kapsamlı makineler, milyarlarca dolar ve nitelikli iş gücü şart. Torpil neredeyse imkansız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…