Intel, Avrupa’da Devasa Bir Fabrika Kurabilir

Ben bir şirket olsam hele ki Amerika,Avrupa gibi ülkelerde olsa konumum kesinlikle Türkiye'de fabrika açarım işçilik çok ucuz asgari ücret 2800 lira günlük 90 lira - 10 dolar KEKW.
Bende kesinlikle Türkiyede açmazdım bir yabancı olsam. Büyük çaplı firmalar için işçilik ücreti değil, kaliteli işçilik önemli. Hele hele çip üretiminde asla.

Bende kesinlikle Türkiyede açmazdım bir yabancı olsam. Büyük çaplı firmalar için işçilik ücreti değil, kaliteli işçilik önemli. Hele hele çip üretiminde asla.
Düşünsene, oraya fabrika açıyorsun "çip üreteceğim" diye. 2 gün sonra denetlemeye bir geliyorsun tüm çiplerin üstünde Türk Bayrağı var :D.

Düşünsene, oraya fabrika açıyorsun "çip üreteceğim" diye. 2 gün sonra denetlemeye bir geliyorsun tüm çiplerin üstünde Türk Bayrağı var :D.
Türkiye’ye ambargo uyguluyorlar ve intel işlemci satamıyor düşünsene.
Yada Cumhurbaşkanı imzasıyla Türkiye İntelin varlıklarına el koyuyor 😀.

Gayet doğru bir bakış açısı, niteliksiz iş gücünün eline pahalı ve karmaşık makineleri vermek yanlış bir karar olur. Türkiye'de o makineleri işletebilecek kimse yok.

Türkiye'nin işlemci üretecek ve 5 - 10 - 20 senelik planlarda işlemci tasarımına da geçecek iş gücü ve az da olsa uygun tesisleri var. Şu an hem eleman hem de üretim tesisleri olarak firmalar yatırımlar yapıyor. Temel çiplerden kompleks çiplere üretim geçişi görülebilir, 10 ve 20 senelik süreçte.

Bilginizi gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Siz teknisyenlik ile yarı iletken üretimini karıştırdınız. Havya ile herkes o işlemciyi söküp takabilir ancak herkes o işlemcinin kendisini silikondan yani sıfırdan üretemez. Çok farklı klasmanlar, teknisyenlik en alt klasman iken yarı iletken endüstrisi en üst klasman. Türkiye'de tonla genç olabilir ama yoğun bir eğitim olmadan başaramazsınız. Türkiye'de bunu yapabilecek bir kimse yok.

Siz de işlemci tasarlamak ile işlemci üretmeyi karıştırıyorsunuz. Ki Türkiye'de gerek x86, gerekse RISC ve RISC-V ile işlemciler ve hatta çekirdekler tasarlamış insanlar gösterebilirim sana.

1. İşlemci havya ile söküp takılmaz, :D
  2. İşlemci silikondan sıfır olarak insan eli ile üretilmez,
  3. Türkiye'de bunu yapan ve yapabilecek azımsanmayacak kadar genç var. Bunlardan birisi ilerde sen de olabilirsin.

Biz gerçeği, olanı söylüyoruz. E-5 kenarındaki üniversitelerden insanları mezun edersen tabii ki hiçbir halt yapamaz millet. Eğitimi önce iyileştireceksin ki yüksek teknoloji mallar üretebilesiniz. Ülkenizde bunu yapabilecek ne sermaye, ne de iş gücü var. Yarı iletken sektörünün ne kadar ileri bir sektör olduğunu anlatmak çok uzun sürecektir ama Türkiye'nin bunu yapamayacağı neredeyse kesindir bu şartlar altında.

E-5 kenarındaki üniversiteye giden bir adamı ODTÜ'ye koysan, bir şeyin değişeceğini mi sanıyorsun? Aklınızda nasıl bir üniversite var bilmiyorum ancak üniversite "Bana birileri bir şey öğretsin" diye bekleyemezsin. Adam gibi çalışıp adam gibi bir üniversiteye gidersin, oranın imkanlarını kullanarak da hayalin olan şeyi üretirsin.

Yok? Neredeler? "Vardır." ile yürüyecek iş değil. Intel veya AMD gibi önce gelen yarı iletken geliştiricilerinin içinde üst kademelere kadar yükselebilmiş bir Türk isim var mı?

İşlemci sektörü Intel ve AMD'den ibaret değil ki yarı iletken alanında gerek yaşıtım gerekse hocalarımdan tanıdığım ve sağlam çalışmaları olan insanlar var.

Sosyal medyadan tanıdığım bir isim mesela, daha birkaç hafta önce kendi RISC-V tanablı işlemcisini yayınladı:

Ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama siz yapamıyorsunuz ya da hayal edemiyorsunuz diye, başkalarını da aynı sanmayın.

Türkiye şu anda yüksek teknoloji mallar üretebilecek kadar gelişmiş bir ülke değil. Demiri büküp gemi yapmak başka bir şey, yarı iletken üretebilmek apayrı bir şey. Sizin istediğiniz yere ulaşabilmek için Türkiye'nin savunma alanına harcadığının en az iki katı parayı yılda harcaması ve nitelikli eğitimi her yere götürmesi gerekiyor. Tevekkül edip bekleyebilirsiniz ama gelmeyecek.

Savunma sanayisinden tarımına, sağlık sektörüne kadar onca kontrol sistemi nereden çıkıyor peki?

Açıkçası senin düşündüğünden daha büyük zorlukları, iyi bir üniversitede okumama rağmen projeler yaparken çekmişimdir. "Türkiye yüksek teknolojili mallar üretebilecek kapasitede değil" diyen bir insanın, ülkenin üniversitelerindeki sağlam çalışmalardan ve sanayisindeki az da olsa devam eden çalışmalardan haberi yoktur.

Açıkçası sosyal çok güzel bir yer olmuş ya. :D İki makale okuyan, iki habere bakan her şeyi bilir olmuş.

Intel'den girilmiş, dünyada sadece bir elin parmakları kadar olan bir sektör bir ülke ile karşılaştırılmış, koca ülke ve gençlik, ne olduğundan haberi dahi olmayanlar tarafından silinip atılmış... Aylardır üzerinde çalıştığımız kendi uçuş kontrol kartlarımızın üretimi için bugün gece yarısı eve geldim ama olsun, @Cruslan abimiz, Türkiye'den yüksek teknoloji çıkmaz falan dedi ya, yarın gidip boşaltalım atölyeyi... 🤣

Güzel güzel, keyifli ya sosyal. :D Böyle devam gençler.

Yanlış, yapmak isteseler kesinlikle yapar.
Sadece olması gereken biraz zaman ve bilgi sahibi olan insanları getirip bizim mühendisleri eğitmesi.

En geç 2-3 seneye açarlar.
Türkiye'nin işlemci üretecek ve 5 - 10 - 20 senelik planlarda işlemci tasarımına da geçecek iş gücü ve az da olsa uygun tesisleri var. Şu an hem eleman hem de üretim tesisleri olarak firmalar yatırımlar yapıyor. Temel çiplerden kompleks çiplere üretim geçişi görülebilir, 10 ve 20 senelik süreçte.

Siz de işlemci tasarlamak ile işlemci üretmeyi karıştırıyorsunuz. Ki Türkiye'de gerek X86, gerekse RISC ve RISC-V ile işlemciler ve hatta çekirdekler tasarlamış insanlar gösterebilirim sana.

1. İşlemci havya ile söküp takılmaz, :D
  2. işlemci silikondan sıfır olarak insan eli ile üretilmez,
  3. Türkiye'de bunu yapan ve yapabilecek azımsanmayacak kadar genç var. Bunlardan birisi ileride sen de olabilirsin.

E-5 kenarındaki üniversiteye giden bir adamı ODTÜ'ye koysan, bir şeyin değişeceğini mi sanıyorsun? Aklınızda nasıl bir üniversite var bilmiyorum ancak üniversite "Bana birileri bir şey öğretsin" diye bekleyemezsin. Adam gibi çalışıp adam gibi bir üniversiteye gidersin, oranın imkanlarını kullanarak da hayalin olan şeyi üretirsin.

İşlemci sektörü Intel ve AMD'den ibaret değil ki yarı iletken alanında gerek yaşıtım gerekse hocalarımdan tanıdığım ve sağlam çalışmaları olan insanlar var.

Sosyal medyadan tanıdığım bir isim mesela, daha birkaç hafta önce kendi RISC-V tanablı işlemcisini yayınladı:

Ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama siz yapamıyorsunuz ya da hayal edemiyorsunuz diye, başkalarını da aynı sanmayın.

Savunma sanayisinden tarımına, sağlık sektörüne kadar onca kontrol sistemi nereden çıkıyor peki?

Açıkçası senin düşündüğünden daha büyük zorlukları, iyi bir üniversitede okumama rağmen projeler yaparken çekmişimdir. "Türkiye yüksek teknolojili mallar üretebilecek kapasitede değil" diyen bir insanın, ülkenin üniversitelerindeki sağlam çalışmalardan ve sanayisindeki az da olsa devam eden çalışmalardan haberi yoktur.

Açıkçası sosyal çok güzel bir yer olmuş ya. :D İki makale okuyan, iki habere bakan her şeyi bilir olmuş.

Intel'den girilmiş, dünyada sadece bir elin parmakları kadar olan bir sektör bir ülke ile karşılaştırılmış, koca ülke ve gençlik, ne olduğundan haberi dahi olmayanlar tarafından silinip atılmış... Aylardır üzerinde çalıştığımız kendi uçuş kontrol kartlarımızın üretimi için bugün gece yarısı eve geldim ama olsun, @Cruslan abimiz, Türkiye'den yüksek teknoloji çıkmaz falan dedi ya, yarın gidip boşaltalım atölyeyi... 🤣

Güzel güzel, keyifli ya sosyal. :D Böyle devam gençler.

Hocam ama o bahsettiğiniz kişilerden Avrupa'da çok daha fazla var. Ama Türkiye'de biraz az var.

Son düzenleme:
Türkiye'ye açmama sebepleri kesinlikle hukuk ve adalet problemi.

Sen bize fabrika açtın, küçük atölyelere haksız rekabet uyguluyorsun. Ver bakalım 100 milyon dolar.
Intel'de akıl varsa Türkiye'de açar fabrikayı. Bu düşük isçi maliyetiyle on numara olur.

Hocam yalnız adamlar çaycı veya temizlikçiyi önemsemiyor, bize nitelikli insan lazım ne kadar gerekirse veririz diyor.

Biz gerçeği, olanı söylüyoruz. E-5 kenarındaki üniversitelerden insanları mezun edersen tabii ki hiçbir halt yapamaz millet. Eğitimi önce iyileştireceksin ki yüksek teknoloji mallar üretebilesiniz. Ülkenizde bunu yapabilecek ne sermaye, ne de iş gücü var. Yarı iletken sektörünün ne kadar ileri bir sektör olduğunu anlatmak çok uzun sürecektir ama Türkiye'nin bunu yapamayacağı neredeyse kesindir bu şartlar altında.
Ya hocam zaten Türkiye yapmayacak, İntel gelecek fabrika açacak işçi çalıştıracak, işlemcinin parçaları hazır getirildiği zaman montaj yapmanın çok zor olduğunu düşünmüyorum en azından 3 aylık bir eğitim yeterli olur araba sektöründe öyle mesela dayım Toyota'da çalışıyor normalde kimya mezunu arabalarla veya teknikle işi olmaz ama 3 aylık Toyota'nın eğitiminden sonra egzoz kısmında çalışıyor hata parça veriyor ilk önce parçaları birleştiriyormuş sonra hata yolluyormuş.
Hat:
1626158427265.png

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı