Intel, Avrupa’da Devasa Bir Fabrika Kurabilir

"Türkiye'de o makineleri işletebilecek kimse yok." demeniz çok yanlış.
Bu işleri sökmüş onca genç varken böyle düşünmeniz benim gözümde kararmış bir zihindir.

Ülke sokakta "3000 mİLYonLUK TElEFOnU VaR" diyen dayılar yüzünden değil, bu tür bakış açıları yüzünden gelişmiyor benim gözümde.

Yaşlı neslin değil, genç neslin ülkeyle olan alakasına bağlı ülkenin gelişmesi.
Sokakta boş oturan dayı değil, daha zihni çok dinç ve ülkesi için çalışmak isteyen gençler kurtarır ülkeyi. Bende onlardan biriyim, ülkem için elimden geleni yapacağım diyorum ben kendime.
Sen ne diyorsun peki? Ülkenin gelişmesine ters karamsar şeyler söylüyorsun. Bu şekilde bir halt olmaz.
Bomboş üniversitelerden mezun olan kişiler mi yapacak? Nitelikli üniversitelerin bile derecesi tartışılırken. Gülünç.

Bilginizi gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Siz teknisyenlik ile yarı iletken üretimini karıştırdınız. Havya ile herkes o işlemciyi söküp takabilir ancak herkes o işlemcinin kendisini silikondan yani sıfırdan üretemez. Çok farklı klasmanlar, teknisyenlik en alt klasman iken yarı iletken endüstrisi en üst klasman. Türkiye'de tonla genç olabilir ama yoğun bir eğitim olmadan başaramazsınız. Türkiye'de bunu yapabilecek bir kimse yok.
Emin ol bahsettiğin yoğun eğitimi alacak binlerce genç vardır :)

Yaşlı neslin değil, genç neslin ülkeyle olan alakasına bağlı ülkenin gelişmesi.
Sokakta boş oturan dayı değil, daha zihni çok dinç ve ülkesi için çalışmak isteyen gençler kurtarır ülkeyi. Bende onlardan biriyim, ülkem için elimden geleni yapacağım diyorum ben kendime.
Sen ne diyorsun peki? Ülkenin gelişmesine ters karamsar şeyler söylüyorsun. Bu şekilde bir halt olmaz.
Biz gerçeği, olanı söylüyoruz. E-5 kenarındaki üniversitelerden insanları mezun edersen tabii ki hiçbir halt yapamaz millet. Eğitimi önce iyileştireceksin ki yüksek teknoloji mallar üretebilesiniz. Ülkenizde bunu yapabilecek ne sermaye, ne de iş gücü var. Yarı iletken sektörünün ne kadar ileri bir sektör olduğunu anlatmak çok uzun sürecektir ama Türkiye'nin bunu yapamayacağı neredeyse kesindir bu şartlar altında.

Biz gerçeği, olanı söylüyoruz. E-5 kenarındaki üniversitelerden insanları mezun edersen tabii ki hiçbir halt yapamaz millet. Eğitimi önce iyileştireceksin ki yüksek teknoloji mallar üretebilesiniz. Ülkenizde bunu yapabilecek ne sermaye, ne de iş gücü var. Yarı iletken sektörünün ne kadar ileri bir sektör olduğunu anlatmak çok uzun sürecektir ama Türkiye'nin bunu yapamayacağı neredeyse kesindir bu şartlar altında.

Emin ol bahsettiğin yoğun eğitimi alacak binlerce genç vardır. :)
Yok? Neredeler? "Vardır." ile yürüyecek iş değil. Intel veya AMD gibi önce gelen yarı iletken geliştiricilerinin içinde üst kademelere kadar yükselebilmiş bir Türk isim var mı?
CAD yazılımlarının birinden yapılmış bir resmi önüme kanıt diye koyuyorsunuz. Birçok projede olduğu gibi bu proje de güme gidecek. Türkiye'nin bunu yapabilmesi şu anda imkansız. Yarı iletken için 1.6 milyar dolar çok komik bir rakam. Ve olsa bile bunun meyveleri 10 seneden önce alınamaz.

Yok? Neredeler? "Vardır." ile yürüyecek iş değil. Intel veya AMD gibi önce gelen yarı iletken geliştiricilerinin içinde üst kademelere kadar yükselebilmiş bir Türk isim var mı?

CAD yazılımlarının birinden yapılmış bir resmi önüme kanıt diye koyuyorsunuz. Birçok projede olduğu gibi bu proje de güme gidecek. Türkiye'nin bunu yapabilmesi şu anda imkansız. Yarı iletken için 1.6 milyar dolar çok komik bir rakam. Ve olsa bile bunun meyveleri 10 seneden önce alınamaz.
10 Sene çok bir süre değil bence :)

Karamsar düşüncenizde vazgeçirmeyi amaçlamıştım, olmayacaksa olmuyor. İyi akşamlar.

Karamsar düşüncenizde vazgeçirmeyi amaçlamıştım, olmayacaksa olmuyor. İyi akşamlar.
Düşünce olarak söylediğiniz şey tam da önünüzde olan gerçekler. Türkiye şu anda yüksek teknoloji mallar üretebilecek kadar gelişmiş bir ülke değil. Demiri büküp gemi yapmak başka bir şey, yarı iletken üretebilmek apayrı bir şey. Sizin istediğiniz yere ulaşabilmek için Türkiye'nin savunma alanına harcadığının en az iki katı parayı yılda harcaması ve nitelikli eğitimi her yere götürmesi gerekiyor. Tevekkül edip bekleyebilirsiniz ama gelmeyecek.

Bu şirkette tasarlamacı olarak çalışan bir kişinin Dünya sıralamasında ilk 10.000 sıralamasına bile giremeyen bir üniversiteden mezun olmuş. Bu önemi belli ediyor.
Yarı iletken alanı öyle basit bir alan değil. Kuantum fiziği gibi çok geniş bilim alanlarında çalışmanız gerekiyor. Çok kapsamlı makineler, milyarlarca dolar ve nitelikli iş gücü şart. Torpil neredeyse imkansız.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı