Intel Comet Lake Serisi İşlemcilere Genel Bir Bakış

Bugün de sizlerle Comet Lake adı altında sunulan 10. Nesil Intel işlemcilere bakacağız.

Coffee Lake arasındaki farklar: Gözüme çarpan en büyük yenilikler aslında son kullanıcının aşırı derecede şikayetçi olduğu özelliklerdi. En büyük yenilikler ise tek tek sıralayacak olursak. Önbellek farkının büyütülmesi, Çekirdek sayılarında AMD ile aynı miktara gidilmesi, desteklenen RAM frekansının da 3000 MHz olması da oldukça sağlam bir yeniliğe gidildiğinin göstergesi olmuştu Comet Lake için. Özellikle çekirdek klasmanında hem çoklu çekirdek performansı, hem de tek çekirdek performansı arasında ciddi bir fark vardı desek elbette yalan olmaz.



I7-İ9 Klasmanları: Intel aslında çoklu çekirdek mağlubiyetini Coffee Lake serisinde kabul etmişti demiştik. Lakin burada dengelerin biraz değiştiğini çekirdek sayılarından anlıyoruz.

Cinebench testleri: Oldukça şaşkına çevirecek olan bir test.

CB20-1-.jpg


CB20-2-p.jpg


i7-10700K bu testlerde Rakibi 3700X'i geçmeyi başarıyor. Hatta öyle ki i9-9900K'yı bile geçiyor.

Çoklu işlevde i9-1900K ise rakibi R9-3900X'i neredeyse yakalamış durumda. Tek çekirdek performansın da ise Zirvelere oynamış durumda. Ta ki AMD'nin Zen3 mimarisi çıkana kadar.

Genel bir bakış olursa Intel'in hem çoklu çekirdekte hem de tek çekirdekte hatalarından ders çıkardığını anlıyoruz. GHz'nin bir önem arz etmediğini Çekirdek sayılarının, desteklenen RAM frekansının ve ön bellek miktarının önemini saygı değer Intel durumu anlamış vaziyete gelmiş.

Soğutma ve TDP: Elektrik tüketimi 10900K'nın ocağa incir ağacı dikecek cinsden desek yalan olmaz. Hele ki 125W TDP oldukça fazla. Rakibi karşısında artık yarıiletken olarak ciddi farklar ortaya çıkıyor. İyi bir sıvı soğutma ile sıcaklık ile başa çıkılabilir gibi. Ama Z serisi bir anakart ve üstüne de iyi bir soğutma ek masraf demek.

Dezavantajlar: Fazla sıcaklık ve güç tüketimi ciddi bir durum olmaya başladı Intel için. Ayrıca hala PCI-e 3.0 olması rakibi karşısında sıkıntılı bir sürece sokuyor. Anakart sınıfında ise H ve B serisi anakartların çarpan kilitleri de hala açık değil. OC yapmak isteyenler mecburen Z serisi bir anakart almak zorunda.

Avantajlar: Çoklu ve Tekli işlevlerde oldukça güzel değerler yakalaması, Önbellek ve RAM frekansı desteğini artmış olması güzel. Türkiye de hayat pahalılığı da göze alınınca ilk çıktığında fiyatları pahalıydı. Ama artık Intel kanadı fiyat olarak AMD'den çok daha iyi bir durumda.

F/P klasmanı:




Ne yalan söyleyeyim serinin en beğendiğim işlemcileridir kendileri. Fiyatlarının ucuz olması, Oyun performansının AMD'nin oldukça önüne geçmesi oldukça güzel. Bütçe kısıtlı ve sadece oyun oynamak isteyen kullanıcılar için bir nimet olmuş durumda. 10400F'in oyun performansında R5 3600'e ciddi kafa tutması da oldukça güzel. R5 3600X OC yapılınca o farkı kapatmakla kalmıyor, Intel'i elbette geçiyor da. Ama 10600KF ciddi bir OC ile aşırı güçlü değerler yakaladığının da altını çizmek gerekir.

Genel Özet:

Intel ciddi bir hata yaptığının ve Coffee Lake serisinin berbat olduğunu Comet Lake ile gizliden gizliye kabul etmiş durumda. Tek ve çoklu çekirdek performansı iyi, lakin fazla güç ve TDP değerleri olması da cabası. Rakibi karşısında bazı sıkıntıları olsa da yarıiletken "Nanometre" ve PCI-e 3.0 gibi, kendini son kullanıcıya kabul ettirmiş gibi duruyor.

Dipnot: Comet Lake serisinin Tek çekirdekte zirvelere oynama süresi ve tacı AMD'nin zen3 mimarisine kaptırması oldukça Intel tarafında büyük bir kayıp oldu. Eskiden F/P olarak adlandırdığımız AMD kanadı, fiyatlarının yukarı çekmesi ile birlikte bu kez de Intel kanadı F/P konumuna geldi. Çünkü Zirve şu anda AMD'nin. Tıpkı 2000'li yılların başlarında ki gibi. Ülkemizde kur fiyatların fazla olması, ve Intel'in oyun performansının kabul edilebilir olması Intel yönelimini artırmış vaziyettedir. Ama burada en büyük gerçek artık AMD'nin Zirvede olması. Zen3 mimarisine karşılık Intel'in Rocket Lake'i çıkarması ve iyi performans verememesi Intel tarafında bir faciaya dönüşmüş vaziyette. Öz eleştiri yapacak olursam Intel kendine gelmelisin, bu iş GHz ile olmuyor. Mimari yeniliğine gidilmesi lazım. Umarım Alder Lake denildiği gibi 10nm ile çıkar. Bakmayın benim Intel kullandığıma, Intel'i severim. Ama AMD'yi daha çok severim. Ama hiçbir markanın da fanboyu olmadım. Ryzen kanadı iyi olabilir. Ama hataları da var. Ve ben onunla ilgilide bir makale yayınlayacağım. :)

Ama esas, Facia olan Rocket Lake'in makaleside aklımda. Bugün ya da Salı günü düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Yeni nesil yeni soket ve DDR5 ile çıkacak. Her iki tarafta da böyle olacak. 5. nesil AMD ile 11. nesil Intel işlemciler son seriydi DDR4'ün. Intel kanadı bu sefer sağlam özellikle 10nm ile gelecekler. Intel'in 10nm yarıiletkeni de AMD'nin 7Nm'sine denktir. Sağlam bir kapışma olacak demedi demeyin. AMD ise PGA soketi bırakıp. LGA soket yapısına geçecek. Bu yeni nesil soketin AM5 olacağı söylentisi var.
Kim bilir fiyatları ne olacak. Şu an R5 5600X kullanıyorum fakat DDR5 gelince geçmeyi isterim açıkçası. Tuzlu olacağını düşünüyorum. Sonuçta uzun zaman sonra yeni bir atılım yapacaklar. AMD işlemci fiyatlarının Intel ile eşleştiğini düşünürsek, olan yine Türkiye vatandaşlarına olacak 😔
 
Bilemiyorum ama ikisi de yeni seri olduğundan dolayı fiyatları çok pahalı olacak. Ama iki seride aşırı performanslı olacaktır bundan kesinlikle eminim. DDR4 kullanan kişiler ise artık 7-8 yıl sonra değiştirebilirler. DDR3 bile 8 yıl boyunca iyi sayılırdı.
 

Geri
Yukarı