Bu fiyata bedava. 3 fanlı 3070 var. Üstüne 1 TB SSD. İşlemciyi 13400F yap kesinlikle o fiyat farkına başka yerden yükseltemezsin ayrıca çok büyük performans farkı var kesinlikle değer.
6700XT'nin kendisi 10 bin lira falan arkadaşlar zaten. Ayrıca VRAM'e bakılarak da sistem alınmaz. Eğer öyle olsaydı Herkes Intel Arc alsın ucuza 16 GB VRAM'li kart yani. 3070 ile 6700XT aşağı yukarı eşit. NVIDIA isteyen 3070, AMD isteyen 6700XT alsın yani.
Vallahi bedava kasım 2022'de B550 anakartla 18K'ya herkesin bildiği mantıs RX 6800 + R5 5600 sistem almıştım o zaman 12400F+3070 sistem daha pahalıydı. Kur bu seviyeye geldiği halde bu fiyat çok çok iyi. Tabii benim sistemde ASUS GT-301 kasa ASUS TUF 750W PSU ASUS TUF Gaming OC RX 6800 gibi bileşenler vardı fakat her şeye rağmen bana göre oldukça ucuz.
Vallahi bedava kasım 2022'de B550 anakartla 18K'ya herkesin bildiği mantıs RX 6800 + R5 5600 sistem almıştım o zaman 12400F+3070 sistem daha pahalıydı. Kur bu seviyeye geldiği halde bu fiyat çok çok iyi. Tabii benim sistemde ASUS GT-301 kasa ASUS TUF 750W PSU ASUS TUF Gaming OC RX 6800 gibi bileşenler vardı fakat her şeye rağmen bana göre oldukça ucuz.
Maalesef ki 6700 XT de 2K kartı değil. O kas gücüyle 2K'da uzun süre gidemezsin, gitmeye devam edecek arkadaşlar da ayarları kısmaya ya da FSR 2.0 açmaya başladığında anlayacaklar.
Ki bu durumda da VRAM tüketimi otomatikman aşağı inmiş olacak ve hali hazırda daha kötü VRAM optimizasyonuna sahip olduklarından karşılarındaki NVIDIA kart ile aynı konuma düşmüş olacaklar.
RTX 3070'in VRAM sorunu varsa 6700 XT'nin de kronik AMD yüksek çözünürlükte artan performans kaybı ve yüksek VRAM tüketimi gibi dezavantajları var. Hani şimdi "kardeşim VRAM var da kullanıyor" değil olay, Valorant'ta bile daha çok VRAM tüketiyor AMD'ler.
Fiyatları kenara bırakıyorum ikisi de eski nesil kart zaten ama RTX 3070'in toplamda 7 avantajı varsa 6700 XT'nin 3 avantajı var. O yüzden bu kartı 3060 Ti ile kıyaslamak en doğrusu.
Geçen sene siz diyordunuz 3060 12GB olduğu için 2K çözünürlükte 3070'i geçiyor diye. Bilgisayarları alırken benim gibi 2015'de alıp hala aynı ekran kartını kullanan kişiler olabiliyor. Ekran kartlarını da 1-2 yıllık almıyoruz. Bundan belli bir süre sonra çıkacak olan AAA oyunları 2K'da dropsuz oynatamaz 3070. Mesela GTA 6 diyelim. Hala iz bile yok oyundan ve çıktığı zaman 4000 hariç 8GB tüm kartlar ağlayacak.
Geçen sene siz diyordunuz 3060 12GB olduğu için 2K çözünürlükte 3070 geçiyor diye. Bilgisayarları alırken benim gibi 2015'de alıp hala aynı ekran kartını kullanan kişiler olabiliyor. Ekran kartlarını da 1-2 yıllık almıyoruz. Bundan belli bir süre sonra çıkacak olan AAA oyunları 2K'da dropsuz oynatamaz 3070. Mesela GTA 6 diyelim. Hala iz bile yok oyundan ve çıktığı zaman 4000 hariç 8GB tüm kartlar ağlayacak.
O işin makaraya vurduğumuz kısmıydı. Tabii ki VRAM'in önemini çoğu kez vurguladım ama konu cebindeki parayı harcamak öneriyi yalnızca VRAM üzerinden yapamam.
GTX 1050 2 GB ile RX 460 4 GB. Aynı sene çıkmış iki adet GPU. Bugün bile aynı yerdeler. Yani bugün sizlere iki adet cherry pick sonuç ile sanki 5 sene sonra 6700 XT yüksek ayar oynatabilecekmiş, 3070'e fark atabilecekmiş gibi hava yaratılıyor. Ama bunun olmayacağını ikimiz de biliyoruz. Günümüzdeki çoğu işlemci & anakart artık ResizeBar destekliyor ve aşılan tüketim RAM kanadından daha iyi telafi edilebiliyor, edilemediği vakit de ayar kısmaya gidiyoruz.
Bu extreme ayarlar, maxed dediğimiz neredeyse görüntüde hiç fark yaratmayan ya da kartları VRAM dışında da zorlayan ayarlarda da 3060 Ti, 6700 XT, 3070 akıcı bir oyun deneyimi sunmaktan geri kalacak kas güçlerinden ötürü. Sadede gelirsek 3070'i dilediğimiz gibi gömebiliriz, RX 6800 parasına 3060 Ti alanlara "sen ne ettin?" diye yakınabiliriz ama fiyatları bir kenara attığımızda buraya geliyoruz.
GTA VI gibi oyunların çıkışını ben de bekliyorum çünkü önümüzde VRAM'lerin krallığını ilan ettiği bir oyun mu göreceğiz, yoksa GTA V döneminde olduğu gibi herkesin ayar kısarak 60 karede tutunmaya çalıştığı ve daha güçlü ekran kartı bakmaya başladığı bir açık dünya çılgınlığı mı göreceğiz. Şimdilik teoride kalıyor hepsi.