Intel ile AMD arasındaki fark ne?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

mkeshnoda

Kilopat
Katılım
9 Haziran 2012
Mesajlar
465
Arkadaşlar Intel ile AMD arasındaki fark ne? Örnek AMD FX-8150 vs INTEL 2600K. Ben şimdi param var diye gittim Intel 2600K aldım, ne fark olacak? Yani demek istediğim oyun oynayacaksan AMD al, ağır işler yapacaksan Intel al diyorlar. AMD güçsüz mü, altından kalkamaz mı Intel'in yaptığı işlerin?
 
AMD işlemciler, Intel işlemcilerin yaptığı her şeyi yapabilir. Altından kalkamama gibi bir durum yok. Intel ile AMD arasında bir rekabet vardır. Bazen AMD öne geçer, bazen Intel. Yaklaşık 7 yıldır Intel bu yarışta önde. Intel'in yarışta önde olması, bazı Intel işlemcilerle, normal yaptığın işleri daha kısa sürede yapmanı sağlar.

Örneğin bir dosya dönüştürürken AMD ile 4 dakikada yapıyorsan Intel ile 3 dakikada yaparsın. Ama sonuç olarak yaparsın. AMD ile oyunda 40 FPS alıyorsan, Intel ile 45 FPS alırsın. Ama sonuçta o 5 FPS dünyalar kadar bir fark yaratmaz. Hatta genelde cebinden çıkan fazladan paradır...

AMD oyun, Intel ağır iş devri bitti. Artık şu devir var: bütçen çoksa Intel, bütçen sınırlı ise AMD. AMD, düşük performansını, uygun fiyat politikası ile dengelemektedir. Bu yüzden yine piyasada %30 pazar payına sahiptir. Intel'in pazar payı ise %70 civarındadır.

İlginç bir bilgi, dünyanın en hızlı Süper Bilgisayarı, AMD işlemci kullanmaktadır.

Özetlemek gerekirse iş senin bütçene bağlı... Uygun fiyata performans arıyorsan AMD, paran çok, en yüksek performansı istiyorum diyorsan Intel. Ama daha önce de dediğimiz gibi işlemciler peynir dilimleyici değildir. "Altından kalkamaz" gibi ibareler bu bileşenler için yanlıştır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İstediğim cevabı tam olarak verdin Recep abi çok teşekkür ederim. Fakat dikkatimi çeken birşey daha var:

FX-8150 3.6 GHz 16 MB önbellekli. i7-2600K 3.4 GHz 8 MB önbellek. Genel olarak özellikler bu şekilde. AMD'nin özellik olarak üstünlüğü var gibi, ayrıntıları bilmiyorum. Neden İntel bu özelliklere göre şu anda üstün durumda?
 
AMD'nin en büyük hatası, mimaridir. İntel bu konuda çok iyi olduğundan, FX 4100'ü i3 bile geçebiliyor. Fakat oyun oynarken Recep abi'ye katılmıyorum. 5 FPS'yi bırak, 2 FPS ha fark eder, ha fark etmez. Yalnız FX işlemciler, Intel'den bir konuda üstün. O da çoklu görev. Yani Pentium D'ler çıktığında çift çekirdekli işlemci, bir yandan film, bir yandan oyun falan. Buna benzer. Atıyorum FX 8150 ile 10 tane Internet Explorer açarsın ama Intel ile açamazsın. Tabi bu bir örnek. 10 taneyi ben Pentium 4'te de açıyorum :D
 
Performans olarak arkadaşlar gerçekten çok güzel konuyu özetlemişler. Benim bu konuda eklemek istediğim bir konu daha var o konuda İntel'in reklam politikası ve hazır sistemlerle olan anlaşmalarıdır. Intel'in yeni çıkan modellerinin her zaman piyasada çok uçuk fiyatlara sahip olması da bu bağlamda Intel'in dezavantajıdır. AMD'nin politikası genel olarak ''ev kullanıcıları'' için tasarlanmış, fiyat ve performans açısından maksimum şekilde verim alınması temel prensibi olmuştur. Genel olarak iş bağlamında kullanılan günümüz sistemlerinde her zaman İntel seçimi kişilerin işlerini daha kolaylaştıran etmen olmuştur. Bütçe ise bu planda ön plana çıkmaktadır. Para faktörünü göz önüne alınarak oluşturulunca durum AMD'yi gösterir doğal olarak. Ancak popülerliği, kalitesi, hızlılığı ise Intel'i vazgeçilmez yapan temel etkenler olmuştur. Son on yılda da performans testlerinde bu göstergenin doğruluğu kanıtlanmıştır.
 
Şimdi 2600k aldım diye üzülme, güzel bir işlemci almışsın... Fakat o işlemcinin tam performansından yararlanacak mısın bilmiyorum. Hani derler ya ihtiyacın kadar al.
 
Ben de bu konuda size katılıyorum. Genel olarak ihtiyaç, bütçe oranını dengeleyerek bu sistemi işlemciyle tamamlamak her zaman daha doğrudur. Ancak ekran kartı vs. diğer sistem donanımları eğer üst özelliklerde olursa da bu sefer darboğaz bir sistem oturması karşımıza çıkıyor. Mesela GTX 690, GTX 680 gibi bir ekran kartıyla i7 işlemci kullanılmak zorunda olduğunu biliyorum.
 
Yok ben 2600K almadım yanlış anlaşılma olmasın. Ben FX-8120 kullanıyorum :) Ben örnek vermek amacı ile söyledim onu.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı