Kabaca ayni anda yapabildigin farkli ise "thread" deniliyor. HT oncesinde, 3 cekirdek ayni anda 3 farkli is yapabiliyordu. HT ile birlikte, cekirdeklerin tumu ya da bir kismi birden fazla is yapabilir oldu. Boylelikle 4 Core islemci, 8 thread calisabiliyor; yani 8 cekirdege yakin performans verebiliyor.
HT olmayan 2 cekirdek bir islemcinin performansi, ayni mimari ve frekanstaki HT olan 1 Core/ 2 thead islemciden daha iyi olacaktir. Cunku cekirdekler fiziksel, ancak Thread'ler "mantiksal" calisir. Isletim sistemi ayni anda yapabilecegi farkli isleri siraya koyarken fiziksel cekirdeklere oncelik verir. Boylelikle once her islem her cekirdege dagitilir, sonrasinda HT ile birlikte mantiksal dagilim yapilir.
Ornek 6 "fiziksel", 12 "mantiksal" dagilim: ( Ryzen 1600 )
Eki Görüntüle 334722
Peki hocam bende i5 9600K var BIOS güncellerken gördüm Hyper thread technology "N/A" yani kapalı durum da bunu açmalı mıyım yoksa orijinal ayarında kalsın mı?
N/a "not available" in kisaltmasi, yani yok boyle bir opsiyon.
Zaten Intel kendi resmi sitesinde de o islemcide HT yok diyor.
Intel® Core™ i5-9600K Processor (9M Cache, up to 4.60 GHz) Product Specifications
Benim merak ettigim, senin istesen de onu acamiyor olman gerek, BIOS'da o "N/A" kismini degistirebiliyor musun? Islemcinin desteklemedigi seyi BIOS'ta acik hale getirmen buyuk sacmalik olurdu cunku.
Tam olarak nereden açıldığını bilmiyorum da baktım genel olarak bulamadım zaten, Ne kadar saçma ama böyle bir güncel işlemcide neden bu özellik yok anlamadım.
İşletim sistemi zaten işlemleri bölüp sırayla çalıştırarak multi-threading olarak çalıştırmıyor mu zaten? Bu durumda bunu mantıksal çekirdek olarak dağıtıp yapmanın farklılığı nedir tam olarak? Neticede fiziksel çekirdekler gibi işlemler tam olarak "aynı anda" çalışmıyor yine. Merak ettiğim için soruyorum.Cunku cekirdekler fiziksel, ancak thread'ler "mantiksal" calisir. Isletim sistemi ayni anda yapabilecegi farkli isleri siraya koyarken fiziksel cekirdeklere oncelik verir. Boylelikle once her islem her cekirdege dagitilir, sonrasinda HT ile birlikte mantiksal dagilim yapilir.
İşletim sistemi zaten işlemleri bölüp sırayla çalıştırarak multi-threading olarak çalıştırmıyor mu zaten? Bu durumda bunu mantıksal çekirdek olarak dağıtıp yapmanın farklılığı nedir tam olarak? Neticede fiziksel çekirdekler gibi işlemler tam olarak "aynı anda" çalışmıyor yine. Merak ettiğim için soruyorum.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.