Intel İşlemcilerde Hyper Threading Ne İşe Yarıyor?

• Konuyu başlatan Rozi
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 9
  • Görüntüleme 18.878

Rozi

Hectopat
Makaleler
1
Arkadaşlar, işlemcilerde Hyper Threading tam olarak ne işe yarıyor? Oyun oynarken falan bir etkisi var mı? Çok önemli bir şey mi? FPS'e etki ediyor mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Her bir çekirdekte 2 adet işlem birimi bulunuyor. Bu teknolojiye HT yani Hyper Threading diyoruz.
Çekirdekte 2 ayrı işlem birimi bulunduğundan, işlem performansı da artıyor. Bu da doğrudan oyun ve genel performansa etki ediyor.

Aynı teknoloji Ryzen işlemcilerde de mevcut.

Kabaca ayni anda yapabildigin farkli ise "thread" deniliyor. HT oncesinde, 3 cekirdek ayni anda 3 farkli is yapabiliyordu. HT ile birlikte, cekirdeklerin tumu ya da bir kismi birden fazla is yapabilir oldu. Boylelikle 4 core islemci, 8 thread calisabiliyor; yani 8 cekirdege yakin performans verebiliyor.

HT olmayan 2 cekirdek bir islemcinin performansi, ayni mimari ve frekanstaki HT olan 1 core/ 2 thead islemciden daha iyi olacaktir. Cunku cekirdekler fiziksel, ancak thread'ler "mantiksal" calisir. Isletim sistemi ayni anda yapabilecegi farkli isleri siraya koyarken fiziksel cekirdeklere oncelik verir. Boylelikle once her islem her cekirdege dagitilir, sonrasinda HT ile birlikte mantiksal dagilim yapilir.

Ornek 6 "fiziksel", 12 "mantiksal" dagilim: ( ryzen 1600 )

Capture.PNG

Kabaca ayni anda yapabildigin farkli ise "thread" deniliyor. HT oncesinde, 3 cekirdek ayni anda 3 farkli is yapabiliyordu. HT ile birlikte, cekirdeklerin tumu ya da bir kismi birden fazla is yapabilir oldu. Boylelikle 4 Core islemci, 8 thread calisabiliyor; yani 8 cekirdege yakin performans verebiliyor.

HT olmayan 2 cekirdek bir islemcinin performansi, ayni mimari ve frekanstaki HT olan 1 Core/ 2 thead islemciden daha iyi olacaktir. Cunku cekirdekler fiziksel, ancak Thread'ler "mantiksal" calisir. Isletim sistemi ayni anda yapabilecegi farkli isleri siraya koyarken fiziksel cekirdeklere oncelik verir. Boylelikle once her islem her cekirdege dagitilir, sonrasinda HT ile birlikte mantiksal dagilim yapilir.

Ornek 6 "fiziksel", 12 "mantiksal" dagilim: ( Ryzen 1600 )

Eki Görüntüle 334722

Peki hocam bende i5 9600K var BIOS güncellerken gördüm Hyper thread technology "N/A" yani kapalı durum da bunu açmalı mıyım yoksa orijinal ayarında kalsın mı?

Peki hocam bende i5 9600K var BIOS güncellerken gördüm Hyper thread technology "N/A" yani kapalı durum da bunu açmalı mıyım yoksa orijinal ayarında kalsın mı?

N/A "Not Available" in kisaltmasi, yani yok boyle bir opsiyon.
Zaten Intel kendi resmi sitesinde de o islemcide HT yok diyor.
Intel® Core™ i5-9600K Processor (9M Cache, up to 4.60 GHz) Product Specifications

Benim merak ettigim, senin istesen de onu acamiyor olman gerek, BIOS'da o "N/A" kismini degistirebiliyor musun? Islemcinin desteklemedigi seyi BIOS'ta acik hale getirmen buyuk sacmalik olurdu cunku.

N/a "not available" in kisaltmasi, yani yok boyle bir opsiyon.
Zaten Intel kendi resmi sitesinde de o islemcide HT yok diyor.
Intel® Core™ i5-9600K Processor (9M Cache, up to 4.60 GHz) Product Specifications

Benim merak ettigim, senin istesen de onu acamiyor olman gerek, BIOS'da o "N/A" kismini degistirebiliyor musun? Islemcinin desteklemedigi seyi BIOS'ta acik hale getirmen buyuk sacmalik olurdu cunku.

Tam olarak nereden açıldığını bilmiyorum da baktım genel olarak bulamadım zaten, Ne kadar saçma ama böyle bir güncel işlemcide neden bu özellik yok anlamadım.

Tam olarak nereden açıldığını bilmiyorum da baktım genel olarak bulamadım zaten, Ne kadar saçma ama böyle bir güncel işlemcide neden bu özellik yok anlamadım.

Intel'e uyuz olma sebebi. Isteseler koyarlar ama o zaman bir ust model ile aralarinda fark kalmaz.
i7 9700K ' ya bile koymuyorlar ki insanlar 9900K alsin diye.

Intel® Core™ i7-9700K Processor (12M Cache, up to 4.90 GHz) Product Specifications

AMD Zen ile bastirmasaydi HT yi birak, 3 cekirdek eksik koyarlardi.

Konuyu dagitiyorum ama bana gore Intel'in hangi islemcisinde hangi ozelligin olacagina en ust modeller haric muhendisler degil pazarlamacilar karar veriyor.

Cunku cekirdekler fiziksel, ancak thread'ler "mantiksal" calisir. Isletim sistemi ayni anda yapabilecegi farkli isleri siraya koyarken fiziksel cekirdeklere oncelik verir. Boylelikle once her islem her cekirdege dagitilir, sonrasinda HT ile birlikte mantiksal dagilim yapilir.
İşletim sistemi zaten işlemleri bölüp sırayla çalıştırarak multi-threading olarak çalıştırmıyor mu zaten? Bu durumda bunu mantıksal çekirdek olarak dağıtıp yapmanın farklılığı nedir tam olarak? Neticede fiziksel çekirdekler gibi işlemler tam olarak "aynı anda" çalışmıyor yine. Merak ettiğim için soruyorum.

Yapılan testlerde Hyper Thread'lerin oyunlara etkisi çok az, bazen kapalı olması daha fazls FPS veriyor. Aynı işlemcide anakartta kapalı ve açık testlerle ispatlıdır.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

İşletim sistemi zaten işlemleri bölüp sırayla çalıştırarak multi-threading olarak çalıştırmıyor mu zaten? Bu durumda bunu mantıksal çekirdek olarak dağıtıp yapmanın farklılığı nedir tam olarak? Neticede fiziksel çekirdekler gibi işlemler tam olarak "aynı anda" çalışmıyor yine. Merak ettiğim için soruyorum.

O mantiksal cekirdekler gercekten paralel calisabiliyorlar. 1 core Hyper threading ile 2 mantiksal cekirdek gibi davrandiginda ayni L1 Cache ve BUS 'i kullaniyor ama paralel isleyebiliyor. Bu da tamamen islem gucunu 2 katina cikarmasa da performans katiyor.

Isletim sistemi istedigi kadar multi-thread calistirmak istesin, eger fiziksel olarak donanim paralel code calistiramiyorsa onun da yapabilecegi bir sey yok.

Ayrica isletim sisteminin her programa CPU imkani vermesi lazim. Ayni anda 80 tane program actin diyelim, isletim sisteminin hepsine birden biraz CPU zamani tanimasi gerekiyor, aksi durumda bilgisayar biliminde "Starvation" dedigimiz durum olusur. Starvation (computer science) - Wikipedia

Logical ya da Physical farketmez, eger CPU isletim sistemine daha fazla cekirdek imkani sunarsa, isletim sistemi de bunlari daha guzel kullanma imkani tasir ve starvation durumu olusmaz.

"Neticede fiziksel çekirdekler gibi işlemler tam olarak "aynı anda" çalışmıyor yine."

Bu kisim yanlis soylediginde, Hyper Threading ile gercekten paralel calisiyor, ama fiziksel cekirdekte oldugu gibi %100 verimli calismiyor cunku bazi kaynaklari ayni anda kullaniyor ( L1 Caching, core memory BUS vs gibi )

Ama dedigin sey isletim sistemi acisindan dogru. Tek cekirdekli bir islemcide teorik olarak tum programlar ayni thread uzerinden calisabilir. Cunku istedigin kadar multi-thread yap aslinda ayni anda 2 is yapilamiyor hic bir zaman.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı