BIOS ne işe yarıyor?

BIOS, anakartın üzerinde yer alır ve bütün bileşenleri kontrol eder. Bilgisayarının açılış tuşuna bastığında ilk olarak BIOS devreye girer ve anakarta takılı bileşenleri kontrol eder. RAM, işlemci, ekran kartı, sabit disk... BIOS tüm bunları teker teker tarar ve işletim sistemine bir rapor halinde sunar. İşletim sistemi de bu rapora göre hareket ederek kendini ayarlar.

BIOS sürümünü güncellemek yeni işlemci desteği, yeni RAM desteği ve yeni ekran kartlarıyla uyumluluk getirebilir. Aynı zamanda sistemdeki sorunları da çözebilir.

BIOS'un anlamı Basic Input Output System'dır. Temel girdi çıktı sistemi yani. İşletim sistemi bir donanım hakkında ayrıntılı bir bilgiye ihtiyaç duydu mu BIOS'a sorar. BIOS'da bu bilgiyi alıp işletim sistemine iletir. Windows açıldıktan sonra BIOS'un pek bir işlevi kalmaz. Ancak USB takarsan ya da takılı bir bileşeni çıkarırsan BIOS yine işletim sistemini uyarır.
 
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı