Intel işlemcilerin CPU kullanımı AMD’ye göre neden fazla?

Çünkü AMD işlemciler daha güçlü. Biraz da Windows'un optimizasyonu var ama onu Microsoft çözdü neredeyse.
Amd işlemciler güçlü sonucunu nasıl çıkardın? Her türlü Intel Bence güç kaynağından kovayla elektrik taşımadan daha az güç tüketerek ve daha az ısınarak daha iyi bir işlemci sunuyor. Aynı performansı Amd 4 veya 6 çekirdekle sunabilir mi ? (Unutmadan Amd'ye bir de kocaman bir stok fan takılıyor :) )

Eğer İntel çekirdek sayılarını artırırsa işlemcinin çalışma hızını düşürmek zorunda kalıcaktır, bu durum tek çekirdek performanısını etkiler. Çekirdek sayısı artıkça hızı korumaya çalışırsanız en sonuncu İntel faciası gibi sanayi tipi soğutucuyla gezersiniz. İster İntel ister AMD ister IBM ol, fizik kurallarını yenemezsin.
4.7 Ghz hızında çalışan bir 8 çekirdek FX 9590 hayal edin. Birde 4 çekirdek 3.9 Ghz hızında çalışan Core i7-2700k düşünün. Bench sonuçlarını söylemiyorum bile.

Çekirdek sayısından dolayı. Çoklu işlemde Amd tavsiye ediyoruz. Oyunlara daha çoklu çekirdek desteği getirilmedi. Getirilse de tek çekirdek performansı şu an için öncelik.

Ryzen işlemciler çok çekirdekleriyle zaten popüler oldular. Ryzenden önceki AMD işlemcileri %90'ı çöp gibi. Burada AMD veya Intel'i savunmuyorum. Babamın oğlu değiller sonuçta. Bana fiyat ve performans olarak neler sunuyorlar onlara bakarım.

Soruna gelecek olursak biraz detaya inelim.

i5 8600K 1450TL, 6 çekirdek 6 thread. Bu işlemciyi alırsanız Z serisi de bir anakart almanız gerekiyor. Bunun yanında iyi bir soğutma da almazsanız OC yapma hayalleri de suya düşer.
Şu an en ucuz Z370 anakart 665TL, ve alacağımız soğutma en düşük ihtimal 400TL'yi bulacaktır. Hava soğutmalardan bahsediyorum. Bir de bunun sıvı soğutma kanadı var hele oraya hiç girmeyelim.

i5 8600K'nın karşısına fiyat olarak yakın 2600X koyacağım.

2600X 1335TL 6 çekirdek 12 thread. Bu işlemci, B350, X370, B450, X470 anakartlar ile OC yapılabilir. Daha B450 piyasaya sürülmedi, yakında gelir. B350 bir anakart 450TL'den başlıyor. Kendi soğutması da gayet yeterli.

2500TL Intel, 1785TL Ryzen ve performans değerleri en aşağıdaki videoda mevcut. Sizce 700TL farkı vermeye değer mi?

İzlediğim videolarda XFR 2.0 B350 ve X470 anakartlarda testi yapıldı ve fark fazla değil.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Amd işlemciler güçlü sonucunu nasıl çıkardın? Her türlü Intel Bence güç kaynağından kovayla elektrik taşımadan daha az güç tüketerek ve daha az ısınarak daha iyi bir işlemci sunuyor. Aynı performansı Amd 4 veya 6 çekirdekle sunabilir mi ? (Unutmadan Amd'ye bir de kocaman bir stok fan takılıyor :) )
Yine geldik aynı olaya. Intel nasıl daha az ısınıp az güç tüketiyor? Söyle bakalım Intel'de 65W tüketen 8 çekirdekli işlemci var mı? Ayrıca Intel'in işlemci içine diş macunu gibi bir şey sürüp kapattığı da gerçek, İ9 işlemciler neden delid yapılmadan zor kullanılıyor? Şimdi diyeceksin bunlar güçlü olduğunu göstermez, peki o zaman söyle, aynı fiyattaki İ5 8400, render testlerinde R5 2600'e kıyasla neden çok daha geride madem güçlü? AMD'nin tek çekirdeği Intel'den iyi demiyorum, Intel bu konuda daha iyi (uzun sürmeyecek o da 7NM Ryzen'le bitecek) ama şu an Intel işlem gücünde Ryzen'le asla boy ölçüşemez. 4500 liralık TR1950X'in Intel'deki rakibi İ9 7980, 9500 liralık bir işlemci.

4.7 Ghz hızında çalışan bir 8 çekirdek FX 9590 hayal edin. Birde 4 çekirdek 3.9 Ghz hızında çalışan Core i7-2700k düşünün. Bench sonuçlarını söylemiyorum bile.
Ben burda AMD veya İntel savunması yapmadım. Böyle bir durumdan örnekte vermedim, fizik kurallarının gereğinin yazdım. Sentetik testler kağıt üstünde kalan verilerden ibaret benim için, zira i5 8400 GTX 1060'ı ucu ucuna anca besliyor bunu sentetik testler göstermez veya tek çekirdek performansının oyun sırasında ne alemde olduğunu belirtemez sadece 2-3 rakamın olduğu basit testler. Bu arada Ryzen+ ve 8. nesil işlemciler savaş verirken sizin 2. nesil işlemcilerden kıyas vermenizde mantıklı değil.

Kimse bu saatten sonra Intel fanboyluğu yapmasın. Oyunlar artık çoklu çekirdeğe geçiş yapıyor. Ancak ıntel hala tek çekirdek performansıyla övünmeye çalışıyor. İ5 8600K'nın bile CPU kullanımı şuan %70'i geçiyor. İleriki zamanlarda artık oyunlarda yetersiz kalıp darboğaz yapacaktır. Sonra sizi görürüm. Orta seviye kartlarla bile nasıl pişman olacağınızı da görürüm. Dediğim gibi Intel fanboyluğuna gerek yok. İleride darboğaz yaşayınca keşke Ryzen alsaymışım diyeceksiniz.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı