Intel Neden Çok Ufak İşlemciler Üretiyor?

Makaleler
17
Daha fazla  
İlginç gelebilir ama bunu merak ediyorum. Mesela AMD tarafına baktığımızda adamlar tabak gibi kocaman işlemciler üretiyorlar. Alan büyüdükce işlemcinin içindeki parçalar daha geniş alana konumlandırabilir, böylece hem ısınma engellenmiş olur hem de soğutucunun temas ettiği yüzey alanı artar (o kadar mühendis düşünemedi, sen düşündün helal). Fotoğrafa koyduğum çok uç bir örnek biliyorum ama normal işlemcileri de Intel'den az daha büyük. :D

vv.jpg

Daha güçlü işlemcileri daha küçük boyutlarda üretmek yüksek teknoloji ister. Intel bu konuda hep sınırları zorluyor. Eminim AMD'nin imkanı olsa, onlar da küçük boyut tercih ederdi. Boyutun yanında güç tüketim değerleri ve ısınmaları da ilerleyen teknoloji ile azalıyor.

İlginç gelebilir ama bunu merak ediyorum. Mesela AMD tarafına baktığımızda adamlar tabak gibi kocaman işlemciler üretiyorlar. Alan büyüdükce işlemcinin içindeki parçalar daha geniş alana konumlandırabilir, böylece hem ısınma engellenmiş olur hem de soğutucunun temas ettiği yüzey alanı artar (o kadar mühendis düşünemedi, sen düşündün helal). Fotoğrafa koyduğum çok uç bir örnek biliyorum ama normal işlemcileri de Intel'den az daha büyük. :D

Eki Görüntüle 484606
Bunlar farklı sınıf işlemciler. EPYC işlemciler daha büyük oluyor, Örneğin Xeon W-3175X boyutu;

1578687859948.png

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı