Intel Optane Memory (SSD değil!) bana göre en büyük fiyaskolardan biridir. Bu ürün bize Intel'den geldi. Çağan'a inceleme görevi verdik, Z370 sistemde çalıştıramadı! Ben bakmadım. Baksam çalıştırırdım belki ama Optane Memory'i çalıştırmak cidden işkence!
Yok anakartın Z270 ve üstü olacak, yok işlemci Kaby Lake olacak, yok diskin sonunda 5 MB boş alan olacak, yok SATA modu bilmem ne yapılaca, yok sonra bunun sürücüsü kurulacak da... Ohooooo, ölme eşeğim ölme, yonca biter de yersin.
Abicim bizim insanımız cache mache anlamaz. Kanlı canlı SSD'ye erişecek. Verilerini oraya atacak. Optane Memory yerine gider SATA SSD alır...
Bunlar bir kenara, Optane'in altında yatan 3D Xpoint teknolojisi Intel'in 10 yılda geliştirdiği, ABD dışına çıkmasına izin vermediği devrimsel bir teknoloji. 3D Xpoint, RAM'e olan gereksinimi ortadan kaldırabilecek kadar hızlı! Yani düşünün ki 1 TB bir SSD aldınız. 1 TB RAM hızında çalıştığından sistemde RAM'e gerek kalmıyor. Ve PC kapanınca da veriler kaybolmuyor...
Geçtiğimiz günlerde bir AMD mühendisi Münih'te yemek masasında 5 yıl içinde bellek teknolojisin 3D Xpoint ile kökten değişeceğini söyledi. Bakalım, göreceğiz. Kendisi DDR standartlarını JEDEC'e veren ekibin içindendi