Intel X9650 ile GTX 1060 darboğaz yapar mı?

ümit.ümit

Hectopat
Daha fazla  
Başlıktada belirttiğim gibi elimde X9650 intel işlemci var. Eski bir işlemci. Yakında upgrade yapmak niyetindeyim. GTX 1060 uygun bir kart gibi geldi. Fakat darboğaz yapıyor mu diye biraz araştırdığımda testleri Q9650 ile yapan birkaç kişi gördüm. Bendeki işlemci X9650 diye geçiyor. Bunlar aynı işlemci midir? Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sizin elinizdeki Q9650' nin overclock yapmaya daha elverişli olanı sanırım. Aynı işlemci temelde. GTX 1060 ile kesinlikle darboğaz yapar, almayın. GTX 1050, RX 460, RX 560, GTX 1050Ti (maksimum) gibi ekran kartlarına yönelin.

Başlıktada belirttiğim gibi elimde X9650 intel işlemci var. Eski bir işlemci. Yakında upgrade yapmak niyetindeyim. GTX 1060 uygun bir kart gibi geldi. Fakat darboğaz yapıyor mu diye biraz araştırdığımda testleri Q9650 ile yapan birkaç kişi gördüm. Bendeki işlemci X9650 diye geçiyor. Bunlar aynı işlemci midir? Şimdiden teşekkürler.
Darboğaz yapar ancak eğer sisteminizi yükseltecekseniz alabilirsiniz. Daha sonra sisteminizi yükselttiğinizde 1060'ın altındaki kartların performansı biraz düşük kalabilir.

QX serisi hiçbir işlemci zayıf değildir.
En üst modeli olan QX9770 lerin, günümüzda hala bir yığın parayla satılmakta olduğu bu işlemciler, yeni model çoğu İ5 işlemcilerden ve hatta alt model İ7 (İ-yemedi) işlemcilerden bile üstün bir işlemcidir.
https://www.amazon.com/Intel-Extreme-Quad-Core-Processor-1600MHz/dp/B0013DMTAW
QX serisi işlemciler intel firmasında 2 adet olarak belirtilmiştir.
Daha sonraki yıllarda bunlara alternatif üretimler de olmuş olabilir.
Screenshot - 29-08-2017 - 15:22:54.png

Q9650 ile QX9650 prensipte aynı özelliklere sahipmiş gibi görünseler de aynı değillerdir. Ancak bir oyuncu kriterleri için aynı sınıfta değerlendirilebilir.
Kaynakça.
Intel® Ürün Teknik Özellikleri - Karşılaştırma
Intel® Core™2 Extreme Processor QX9770 (12M Cache, 3.20 GHz, 1600 MHz FSB) Ürün Teknik Özellikleri
Bunun anlamı ise bu işlemcileri tam anlamıyla kullanabilmek için anakart kaynaklarının uç seviyelerde olması gerekliliğidir.
Yani bu işlemci ile tam bir verim alabilmenin yegane koşulu anakart kalitesidir.
FSB eşliğinin geçerli olduğu 45nm teknolojisinde 1333MHz lik anakartlar bir servet değerinde idiler. Şimdilerde bu gibi anakartlar bulunabilir mi bilemiyorum.
Aynı zamanda bu işlemci için 1333MHz lik FSB DMA yapılandırılması da başlı başına bir meseledir.
Kullanılan RAM'ler 1066MHz olsa bile, eğer DDR2 ise, işlemci, sınır değerde çalışabilecektir. DDR2 teknolojisinde ise 1333MHz RAM üretildi mi bilemiyorum.
Aynı zamanda anakartın yapısı gereği PCI-EXP yongası da FSB eşliğine bağımlı olduğu için, kullanılacak ekran kartlarının seçimi bu yongaya bağlıdır.
Doğal olarak burada belirtilmiş olan GTX1060 gibi bir ekran kartı kullanımının tek şartı iyi bir anakarta bağlıdır.
Eğer eldeki mevcut anakart, gerekli şartları sağlayabiliyorsa bu işlemci ile GTX1080 bile sorunsuzca kullanılabilir.
Ama anakart ICH7 gibi kötü chipsetle üretilmiş ise, bu anakarta değil QX serisi, Q8300 bile taksan fazla verim alınamayacaktır.

QX serisi hiçbir işlemci zayıf değildir.
En üst modeli olan QX9770 lerin, günümüzda hala bir yığın parayla satılmakta olduğu bu işlemciler, yeni model çoğu İ5 işlemcilerden ve hatta alt model İ7 (İ-yemedi) işlemcilerden bile üstün bir işlemcidir.
https://www.amazon.com/Intel-Extreme-Quad-Core-Processor-1600MHz/dp/B0013DMTAW
QX serisi işlemciler intel firmasında 2 adet olarak belirtilmiştir.
Daha sonraki yıllarda bunlara alternatif üretimler de olmuş olabilir.
Eki Görüntüle 256787
Q9650 ile QX9650 prensipte aynı özelliklere sahipmiş gibi görünseler de aynı değillerdir. Ancak bir oyuncu kriterleri için aynı sınıfta değerlendirilebilir.
Kaynakça.
Intel® Ürün Teknik Özellikleri - Karşılaştırma
Intel® Core™2 Extreme Processor QX9770 (12M Cache, 3.20 GHz, 1600 MHz FSB) Ürün Teknik Özellikleri
Bunun anlamı ise bu işlemcileri tam anlamıyla kullanabilmek için anakart kaynaklarının uç seviyelerde olması gerekliliğidir.
Yani bu işlemci ile tam bir verim alabilmenin yegane koşulu anakart kalitesidir.
FSB eşliğinin geçerli olduğu 45nm teknolojisinde 1333MHz lik anakartlar bir servet değerinde idiler. Şimdilerde bu gibi anakartlar bulunabilir mi bilemiyorum.
Aynı zamanda bu işlemci için 1333MHz lik FSB DMA yapılandırılması da başlı başına bir meseledir.
Kullanılan RAM'ler 1066MHz olsa bile, eğer DDR2 ise, işlemci, sınır değerde çalışabilecektir. DDR2 teknolojisinde ise 1333MHz RAM üretildi mi bilemiyorum.
Aynı zamanda anakartın yapısı gereği PCI-EXP yongası da FSB eşliğine bağımlı olduğu için, kullanılacak ekran kartlarının seçimi bu yongaya bağlıdır.
Doğal olarak burada belirtilmiş olan GTX1060 gibi bir ekran kartı kullanımının tek şartı iyi bir anakarta bağlıdır.
Eğer eldeki mevcut anakart, gerekli şartları sağlayabiliyorsa bu işlemci ile GTX1080 bile sorunsuzca kullanılabilir.
Ama anakart ICH7 gibi kötü chipsetle üretilmiş ise, bu anakarta değil QX serisi, Q8300 bile taksan fazla verim alınamayacaktır.

Anakart Asus Rampage Formula X48
RAMPAGE FORMULA | Anakart | ASUS Türkiye
İşlemci extreme x9650 3 ghz.
Aşağıdaki videoda ASRock G41M-S3 anakart ile Cpu %70 - 90, Gpu %99 çalışarak darboğazdan kurtarıyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Benim Asus anakart ile durum ne olur, ne dersiniz?

Son düzenleme:
Verilen linkteki ürün incelenmiş ve karara bağlanmıştır.
ANAGART.png

Resimde görüldüğü üzere full band FSB eşliğine erişebilmek, bu anakartla biraz zor.
Önceki mesajımda belirtmiş olduğum üzere, full FSB eşliği için RAM'lere O.C uygulaması gerekecektir. Çünkü QX işlemciler ile 1333 veya 1600MHz FSB eşliğine erişebilmek son derece zor olmaktadır.
QX9650 ile bu anakart uyumlu çalışacaktır. Ancak Q9650 ile aralarında çok fark görülmez. Eğer anakartın full 1600MHz FSB eşliğini destekliyor olsaydı, o zaman QX işlemciyi dayan köküne kadar diyebilirdim.
Yine de bu anakarta, bu işlemci takılarak iyi sonuç alınacaktır. Çünkü piyasada cirit atan ICH7 chipsetli, kötü anakartlardan değilmiş.
RAM'lerin ise 2X1066MHz DDR2 olmalıdır.

Peki dostum. Vakit ayırıp inceleme yaptığın için çok teşekkür ederim. Tabi ben bu işlerden senin kadar anlamadığım için açıklaman biraz boyumu aştı. :) Ama anladığım kadarıyla Gtx 1060 ve X9650 ile darboğaz yaşamadan kullanabilirim. Çok teşekkür ederim.

Peki dostum. Vakit ayırıp inceleme yaptığın için çok teşekkür ederim. Tabi ben bu işlerden senin kadar anlamadığım için açıklaman biraz boyumu aştı. :) Ama anladığım kadarıyla Gtx 1060 ve X9650 ile darboğaz yaşamadan kullanabilirim. Çok teşekkür ederim.
Anakart kaynaklarının doğru yüklenilmesi ilk şarttır.
Windows tüm sürücüleri tanıyor diyerek, uygun sürücüleri yüklemezsen hiçbir netice alamazsın.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı