Intel'in 3.nesil işlemcileri hala iş yapar mı?

corllaps

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RTX 3060Tİ GDDR6X i7 3930K 8+8 1600mhz ram
Meslek
Öğrenci
Merhaba dostlar, bence Intel'in en iyi dönemi 1.nesil ve 3. nesil işlemcilerini çıkardığı dönemlerdi, özellikle benim de kullanıyor olduğum i7-3930K dikkat çekici bir işlemci, bence hala daha günümüzde yüzümüzü çok güldürmese de üzmüyor da. 130W TDP değeri ve 32nm mimarisini saymazsak günümüzde sağlam bir X79 anakart ile güzel gider diye düşünüyorum, ben bu işlemciyi ASUS P9x79 Pro anakartı ve güzel bir kule tipi soğutucu ile 4.8 GHz de 3060 Ti ile kullanıyorum ve şaşılacak bir şeklide çoğu oyunda (RDR 2, Dying Light 2 vb.) 1080p Ultra ayarlarda darboğaz yapmıyor ayrıca 6C/12T olmasının verdiği avantaj sayesinde kurgu programlarını da sorunsuzca kullanabiliyorum (AE 2020, DaVinci Resolve, CapCut). Sizce Intel'in 3.nesil işlemcileri günümüzde hala iş yapar mı?

Hocam yazınızda çok güzel bahsetmişsiniz, 6 Core ve 12 Thread'lik yapısı sayesinde RTX 3060 Ti'ı besliyor demişsiniz. Mükemmel bir şey bu. Demek ki hâlâ iş yapıyor. Eski işlemcileri bu şekilde kullanabilmek için çok güzel bir örnek bence.

7-3930k 3. nesil üst kalite işlemciler, doğru bir anakart ve soğutmayla hâlâ iş görür. Fiyat/performans oranına bakıldığında, hâlâ güzel bir seçenek olabilir. Senin yaptığın kombinasyon oldukça dengeli ve bu tür bir sistemden maksimum verimi alırsın.

Hocam yazınızda çok güzel bahsetmişsiniz, 6 Core ve 12 Thread'lik yapısı sayesinde RTX 3060 Ti'ı besliyor demişsiniz. Mükemmel bir şey bu. Demek ki hâlâ iş yapıyor. Eski işlemcileri bu şekilde kullanabilmek için çok güzel bir örnek bence.

Düşünceniz için sağ olun hocam.

Hocam bence çok güç tüketmesi ve dolayısıyla ısınmasını saymazsak taş gibi işlemciler. Kendim de birkaç ay öncesine kadar i7 4770 kullanıyordum gayet de memnundum aslında. Ancak 3. nesil işlemcilerde AVX2 olmadığı için bazı oyunlarda can sıkıcı olabiliyorlar. Ancak eğer render alırken ve oyun oynarken size yetiyorsa daha ne olsun :D

Hocam bence çok güç tüketmesi ve dolayısıyla ısınmasını saymazsak taş gibi işlemciler. Kendim de birkaç ay öncesine kadar i7 4770 Kullanıyordum gayet de memnundum aslında. Ancak 3. nesil işlemcilerde AVX2 olmadığı için bazı oyunlarda can sıkıcı olabiliyorlar.

Evet hocam şayet benim işlemci AVX olduğundan bazen sorun çıkabiliyor fakat o kadar da rahatsız etmiyor beni.

Hocam bence çok güç tüketmesi ve dolayısıyla ısınmasını saymazsak taş gibi işlemciler. Kendim de birkaç ay öncesine kadar i7 4770 Kullanıyordum gayet de memnundum aslında. Ancak 3. nesil işlemcilerde AVX2 olmadığı için bazı oyunlarda can sıkıcı olabiliyorlar. Ancak eğer render alırken ve oyun oynarken size yetiyorsa daha ne olsun :D

Tek şikayetim sanırım GTA 5 tekli çekirdek performansına önem verdiği için GTA 5 de tatmin edici kare hızlarına ulaşamadım 1080p ultrada darboğaz gözle görülür oluyor 70-80FPS arası alıyorum %60 kullanım ile bende çözüm olarak Intel'in DSR teknolojisi ile çözünürlüğü 1440p yapıp denedim fakat sanırım orijinal 1440p olmadığı için kare hızındaki azalış aşırı fazla oluyor %70-80 kullanımda 60-65 FPS arası alıyorum.

Not: Bu dediklerim sadece GTA 5 de oluyor işlemci ağırlıklı diğer oyunlarda(Valorant, CS2, Fortnite, Minecraft) bu sorunla karşılaşmadım.

Son düzenleme:
Evet hocam şayet benim işlemci AVX olduğundan bazen sorun çıkabiliyor fakat o kadar da rahatsız etmiyor beni.

Tek şikayetim sanırım GTA 5 tekli çekirdek performansına önem verdiği için GTA 5 de tatmin edici kare hızlarına ulaşamadım 1080p ultrada darboğaz gözle görülür oluyor 70-80FPS arası alıyorum %60 kullanım ile bende çözüm olarak Intel'in DSR teknolojisi ile çözünürlüğü 1440p yapıp denedim fakat sanırım orijinal 1440p olmadığı için kare hızındaki azalış aşırı fazla oluyor %70-80 kullanımda 60-65 FPS arası alıyorum.

Not: Bu dediklerim sadece GTA 5 de oluyor işlemci ağırlıklı diğer oyunlarda(Valorant, CS2, Fortnite, Minecraft) bu sorunla karşılaşmadım.
Hocam böyle ufak tefek sorunlar elbette olacaktır sonuçta neredeyse 12 yıllık işlemciyle 3060 Ti kullanıyorsunuz, ancak yine de bence gayet iyi performans sergiliyor işlemciniz. Ben bile bendeki Ryzen 5 5500 ve RX 6600 XT'yi böyle güzel kullanamıyorum sürekli farklı bir sorun çıkıyor, şimdi de RAM'ler bozuldu mesela. Memnunsanız daha ne olsun, güle güle kullanın 😁

En sevdiğim anakartlar H61 çipsete sahip kartlardır. Belki M2 hızlarına çıkamıyor fakat i5 2400 işlemci ile 16 GB ram taktığınız zaman iyi bir güç kaynağı ile bildiğim kadarıyla 1060 6 GB besleyebilyor. Ben uzun süre bunu R9 270X ile kullanmıştım. Daha sonra H81 ve İ5 4590 işlemci kullanmaya başladım. Bu işlemci ilede 750 Ti ve daha sonra GTX 1050 kullandım 3 sene önceye kadar. Açıkcası pandemi zamanında yayın bile yapıyordun Nvenc kodlayıcı sayesinde. Sonrasında bütçeme göre Ryzen sisteme geçiş yaptım ve 1050 ile devam etmiştim :) Çin modeli olan h61 kartlarda sanırım m2 desteği bile vardı.

En sevdiğim anakartlar H61 çipsete sahip kartlardır. Belki M2 hızlarına çıkamıyor fakat i5 2400 işlemci ile 16 GB ram taktığınız zaman iyi bir güç kaynağı ile bildiğim kadarıyla 1060 6 GB besleyebilyor. Ben uzun süre bunu R9 270X ile kullanmıştım. Daha sonra H81 ve İ5 4590 işlemci kullanmaya başladım. Bu işlemci ilede 750 Ti ve daha sonra GTX 1050 kullandım 3 sene önceye kadar. Açıkcası pandemi zamanında yayın bile yapıyordun Nvenc kodlayıcı sayesinde. Sonrasında bütçeme göre Ryzen sisteme geçiş yaptım ve 1050 ile devam etmiştim :) Çin modeli olan h61 kartlarda sanırım m2 desteği bile vardı.
Ancak konudaki anakart H61 değil X79, biri 1155 soket diğeri 2011.
Ayrıca i5 2400 de GTX 1060 ile darboğaz yapar. GTX 1050 için bile anca yetiyor.

En sevdiğim anakartlar H61 çipsete sahip kartlardır. Belki M.2 hızlarına çıkamıyor fakat i5 2400 işlemci ile 16 GB RAM taktığınız zaman iyi bir güç kaynağı ile bildiğim kadarıyla 1060 6 GB besleyebilyor. Ben uzun süre bunu R9 270X ile kullanmıştım. Daha sonra H81 ve i5 4590 işlemci kullanmaya başladım. Bu işlemci ile de 750 Ti ve daha sonra GTX 1050 kullandım 3 sene önceye kadar. Açıkçası pandemi zamanında yayın bile yapıyordun NVENC kodlayıcı sayesinde. Sonrasında bütçeme göre Ryzen sisteme geçiş yaptım ve 1050 ile devam etmiştim :) Çin modeli olan H61 kartlarda sanırım M.2 desteği bile vardı.

Hocam konudaki anakart X79 sanırım siz i7-3770K ile karıştırdınız.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı