İnternetime izinsiz kablosuz bağlananlar var

Modemi kurarken demişlerdi ilk şifre güvenilir değiştirmeyin falan pek inanmıyorum ama doğru mu dur.

Hocam kim demişse bir şey bilmiyor. Güzel şifreler koyarsanız çok daha iyi olur. MAC filtrelemeden sadece kendi cihazlarınıza izin verin ve modeme sık sık reset atmayın.
 
En basit yöntem şifreyi değiştirmek.
Modemin her yeniden başlamasında, elektrik kesintisinde vesaire durumlarda madem Mac filtresi sıfırlanıyor, o halde modemde arıza var, değiştirin mümkünse. Mümkün değil ise alternatif yöntemler sunayım.
DHCP sunucudan yalnızca evinizde kullandığınız cihazlar kadar sınırlandırma yapın. Başlangıç ve bitiş IP adresi aralığı cihaz sayınız kadar olmalı.
Evinizde 4 cihaz varsa başlangıç 192.168.1.100, bitiş ise 192.168.1.103 olacak şekilde ayarlanmalı.
Her cihazın Mac adresine özel olarak statik IP ataması gerçekleştirin. Bunu güvenlik duvarından/cihaz listesi ekranından gerçekleştirin.
Örnek;

1614981006328.png


Yabancı Mac adresi bağlantı kurduğunda herhangi bir IP alamayacak ve doğal olarak bağlantı kuramayacak, kursa dahi internet erişimi olmayacak.
Kablosuz maksimum cihaz bağlanabilir sayısını evdeki kablosuz cihazlarınızın sayısı kadar sınırlı tutun.
Mümkünse, modem destekliyor ise WPA-3 psk ağ korumasını aktifleştirin.
SSID şifresi (kablosuz şifresi) değiştirmeden ziyade, SSID adını gizleyebilir, cihazlarınızdan ise manuel kurulumla bağlantı kurup çevrenizden/tehlikeden Wi-Fi ağınızı saklayabilirsiniz.
Modeminizde bu şekilde bir ayar varsa seçeneği benim yaptığım gibi seçin. Bu, Mac adresine özel olarak atadığınız IP adresleri haricinde yani kayıt ettiğiniz cihaz haricindeki bağlantıları engelleyecektir.

1614981227199.png


Modemde bu tür bir ayar/benzer sayfa varsa yapabilirsiniz. Genellikle Güvenlik Duvarı/Firewall olarak geçmekte. Beyaz lise ve kara liste erişim kontrolü. Ben bu şekilde kullanıyorum. Beyaz liste dışındaki tüm erişim isteklerine cevap Red ediliyor.

1614981358185.png


@mstrikeout etiket için teşekkür ederim umarım konu sahibinin işine yarar. :)
Ben neden bu kadar detaylı ve öz ayarlar yapıyorum? Açıkçası uğraşmaktan zevk alıyorum ve hiçbir kimsenin benim ağımı kullanmasını istemiyorum. Ücretini ödeseler dahi 1 kbps hız vermiyorum, sağlayıcılar orada kendileri başvurup kullansınlar. Kimsenin yaptığı yasal olmayan işlemden dolayı ben kapı kapı karakolda gezemem.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı