Çözüldü İnternetin fiber olduğu nasıl anlaşılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Lee Van Cleef

Megapat
Daha fazla  
Kablonet oturduğum yere kablo çekti. İnternetten sorduğumda internetimiz fiber dedi ama bazıları da değil dedi. Bu kabloların fiber olup olmadığını nasıl anlarım? Kablolar siyah.

Kablonet genelde kendi altyapısını kullanıyor. Saha dolabına veya apartmana kadar fiber ve daha sonra coaxial cable (koaksiyel kablo) yani bildiğimiz anten kablosu ile hizmet veriyor.

Altyapı olarak Turk Telekom ve Superonline’ın altyapısını da yer yer kullanabiliyor. Ülkedeki tüm altyapı tamamen Kablonet’e ait değil.

Bağlantı türünü kabinden anlayabilirsiniz fakat dediğim gibi Kablonet, genellikle kablolu internet hizmeti verdiğinden çoğu yerde tam olarak fiber veya ADSL/VDSL değil.

Yeni kurulumlarda tam olarak FTTH verilebiliyormuş. Yeni kurulmuşsa tam olarak fiber olabilir. Kutunun fotoğrafını atarsanız söyleyebiliriz veya müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

Kablonet, 2020'den itibaren FTTH'ye geçmeye başladı diye duydum. Bu durumda muhtemelen sizin de FTTH. Ondan önce DOCSIS vardı. Sonuç olarak ikisinde de belirli bir yere kadar fiber kullanılıyor.
Yanlış bilmiyorsam modemler hâlâ DOCSIS zira kendi sitelerinde fiber modem yok. Saha dolabı veya apartmana kadar fiber verip koaksiyel kablo ile devam ediyorlar. HFC kısaca. Sonuçta kablo operatörüler. Belki artık eve kadar da fiber veriyor olabilirler.

Düzenleme: Huawei modem eklemişler. Demek ki artık hem GPON hem DOCSIS hizmet var.

Son düzenleme:
Kablonet kendi altyapısını kullanıyor. Apartmana kadar fiber ve daha sonra coaxial cable (koaksiyel kablo) yani bildiğimiz anten kablosu ile hizmet veriyor.
Ek olarak bahsi geçen sistemin ankastre görüntüsü;
asdsadasdasd-png.523581

Ayrıca saha dolabından koaksiyel kablonun geldiği eski sistem, bu şekilde. En yaygını bu sistem kullanılıyor çünkü Turksat'ın altyapısı çok kısıtlı olmasından ötürü en fazla karşılaşılacak kurulum bu;

3. olarak FTTH kurduğu sistem de bulunuyor. Hem de tam donanımlı şekilde adam gibi ama onun fotoğrafını arşivimde bulamadım.

Ek olarak bahsi geçen sistemin ankastre görüntüsü;

Ayrıca saha dolabından koaksiyel kablonun geldiği eski sistem, bu şekilde. En yaygını bu sistem kullanılıyor çünkü Turksat'ın altyapısı çok kısıtlı olmasından ötürü en fazla karşılaşılacak kurulum bu;

3. olarak FTTH kurduğu sistem de bulunuyor. Hem de tam donanımlı şekilde adam gibi ama onun fotoğrafını arşivimde bulamadım.
Son zamanlarda saha dolabına kadar yerine apartmana veya eve kadar çekiyorlar sanırım. Çevremdeki kurulumlar hep apartmana kadar. Konum Tekirdağ.
Huawei EG8247W kullanıyorlarmış FTTH için.
Eki Görüntüle 646434
Fibere geçiş yapmaları iyi olmuş. Bunu sorgulamak için kutuya bakmak veya müşteri hizmetlerini aramak yeterli olur gibi.

Son zamanlarda saha dolabına kadar yerine apartmana veya eve kadar çekiyorlar sanırım. Çevremdeki kurulumlar hep apartmana kadar. Konum Tekirdağ.
Nispeten yeni olan kurulum anlattığınız şekilde. İstanbul'da bu yıl içinde FTTH kurdukları bina oldu ama reklam konusunda sınıfta kaldıkları için pek bilinmiyor.

FTTH/GPON sisteme ait ankastre fotoğrafı bulamadım ama verdikleri modemi sitesinde buldum. Hem ONT hem router görevi görüyor galiba.
Turksat Gpon modem.JPG

Nispeten yeni olan kurulum anlattığınız şekilde. İstanbul'da bu yıl içinde FTTH kurdukları bina oldu ama reklam konusunda sınıfta kaldıkları için pek bilinmiyor.

FTTH/GPON sisteme ait ankastre fotoğrafı bulamadım ama verdikleri modemi sitesinde buldum. Hem ONT hem router görevi görüyor galiba.
Eki Görüntüle 646437
Mevcut tarihi eser altyapı yerine ortak altyapıya geçiş hazırlıklarına da benziyor biraz.

TV hizmeti de modemden sağlanacak o zaman sanırım.

TV hizmeti de modemden sağlanacak o zaman sanırım.
Evet, Tivibu gibi çalışacak.

Mevcut tarihi eser altyapı yerine ortak altyapıya geçiş hazırlıklarına da benziyor biraz.
Ortak altyapıya geçilmekten çok kurumun network kısmı TT'ye devredilmiş durumda. Koskoca devlet kurumu peşkeş çekilmiş.

Son zamanlarda açılan Kablonet konularında ping sorunu göze çarpıyor ve yönlendirme tamamen TT ve az bile olsa Turkcell üzerinden yapılıyor.

Oysa her eve, her köye TT'den önce Kablonet'in koşması lazımdı...

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı