İnternette Avrupa seviyesine ne zaman ulaşacağız?

İnanılmaz bir şey ama şu anki Türkiye ile çok yüksek miktarlarda üretim yapmak gibi bir ihtimal yok ki.
Birden bire çok yüksek miktarda üretim yapmak şart mı? Bi üretmeye başlayalım da gerisini sonra zaten konuşuruz. Üretim yapamıyoruz diye sömürgecilik yapalım fikri korkunç bir şey.
Dostum bu arada nasıl bir konu açtıysan internetten girdik iktidardan çıktık. Yine internetten girdik şimdide sömürgecilik konuşuyoruz 😂😂

Görüyorum ki forumda kendisini devlet büyüklerinden daha iyi ülke yöneteceğini sananlar var. Geçin başa görelim sizi de. 😏
Devlet büyüğü diye bir şey yoktur, devlet görevlisi diye bir şey vardır.

Devlet görevlilerinin görevi halka hizmet etmektir, kendi ceplerini doldurup halka hava atıp hakaret etmek değildir. Devlet görevlilerinin maaşlarını da biz veriyoruz, onlar da bize hizmet etmek zorunda.
Ben 80 TL'ye 100 Mbps alıyorum?
Birim olarak düşünün. Onlar 40 birime 100 Mbps indirme, 50 Mbps gönderme alıyor; biz 16 Mbps interneti 60-70 birime alamıyoruz. Yıl olmuş 2020, daha İstanbul'un merkezinde internet alamayanlar var.

Son düzenleme:
Devlet büyüğü diye bir şey yoktur, devlet görevlisi diye bir şey vardır.

Devlet görevlilerinin görevi halka hizmet etmektir, kendi ceplerini doldurup halka hava atıp hakaret etmek değildir. Devlet görevlilerinin maaşlarını da biz veriyoruz, onlar da bize hizmet etmek zorunda.

Birim olarak düşünün. Onlar 40 birime 100 Mbps indirme, 50 Mbps gönderme alıyor; biz 16 Mbps interneti 60-70 birime alamıyoruz. Yıl olmuş 2020, daha İstanbul'un merkezinde internet alamayanlar var.
Yabancılar 40 birime o hızı almıyor hocam. Örneğin Romanya'da Gigabit hızında internet 8 euro. Yani 8 birim, asgari ücretleri de 446,02 EURO. Almanya'da ki fiyatları tam bilmiyorum. Ancak Romanya çok ucuz bir ülke. Gerçi 40 birim bile çok çok uygun, keşke bizde de öyle bir paket 40 birime satılsa :) Merkezde yaşamama rağmen. Hipernet denilen saçma bir tarifenin gözükmesi tuhaf hissettiriyor. Neyse ki internete para vermiyorum. Şehrin göbeğinde Fiber nasıl olmaz yahu?

Almanya'daki fiyatları tam bilmiyorum.
Deutsche Telekom sitesinde 100 Mbps indirme ve 50 Mbps gönderme için 38,95€ fiyat belirlenmişti. Ek ücretleri bilmiyorum.

Ekleme: Netflix paketiyle ücret 38,95€ olnuş. Neyse, yine de birim olarak düşününce Türkiye'den daha ucuz.

Örneğin Romanya'da Gigabit hızında internet 8 avro.
Romanya'dan buraya altyapı çektirmek ne kadar olur acaba? :D

Avrupa üzerinde en yaygın sistem FTTC(bizdeki ismi VDSL) ve Kablonet'in kullandığı sistem.

Bizim ülkede bazı cahilleri VDSL'i fiberden saymadığı için VDSL'in elini kolunu bağlıyorlar. Yoksa 35B ve Vectoring ile 200-300 Mbps indirme ve yükleme hızı alabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken saha dolaplarını 100 metre aralıkla koymak. İnanın FTTH kadar kaliteli ve güvenilir.

Aynı anda hem dowland hem upload yapmak için eve 2 tel değil 4 tel geliyor. Haliyle VDSL'in yapısından kaynaklı ping sorun vs. ciddi ölçüde azalıyor.

Ne BTK VDSL'i fiberden sayıyor, ne kullanıcılar. Oysa kullanıcılar baskı yapsa VDSL'in hem fiyatı ucuzlar hem daha yüksek hız destekli profillere geçilir.

Bir VDSL hizmet veren kartın, (teknik ismi farklı) 24-35-50-75-100 Mbps hızın firmaya parasal bakımdan fiyatı aynıya geliyor. Vatandaşa satarken maliyeti aynı olmasına rağmen ciddi kar koyup satıyor. Çünkü vatandaş cahil, bunları öğrenip hakkını aramak istemiyor.

AKN konusunda olduğu gibi hem devlete hem firmalara ve BKT'ya baskı yapılsa fiyatlar düşer, hızlar artar ve fiber erişim oranı yükselir. Hatta alınan vergi oranı %5-10 olsa bile azalır.

Bunları bir kenara dursun dilekçeyi veriyorsunuz, işleme alınması yıllar sürüyor. Yıllarca ADSL kullandım, sürekli müdürlüğe gittim geldim, insanlar ile konuştum. Derdimi anlatmam ve dilekçeyi adam gibi işleme koyan birine denk gelmem 9 yılı aldı.

VDSL'in bakır kablo üzerinden hizmet verdiğini bilmeyen altyapı planlama ve erişim birimi çalışanı gördüm. Bu insanların yatırımın nereye yapılacağına karar veriyor olması çok komik. Neler var neler yazsam liste olur.

Fiber internet için 9 yıl boyunca dilekçe vermek, ilgili sorumlular ile görüşmek, ilgili kurumlara şikayet ederek uğraştım durdum. Sonunda banka başa geçince bilgisiz insanları işten çıkarmışlar. Az daha göbek atacaktım. O derece sevindim.

Planlama ve erişim biriminden 2 çalışan gayet ilgilendi, dilekçe takip numarası bile verdiler. Çay ikram ettiler. Düzgünce derdimi anlattım. Bütçe dahilinde gelip kesif yapacaklarını ve onay çıkarsa yapılacağını söylediler. Tam o sırada(sanırım 3 hafta sonra) TT'nin 2 hafta içinde isteyene fiber çekeceğiz açıklaması yapıldı.

Avrupa kalitesi için 9 yıl harcamak lazımmış...

Harbiden 2 hafta içinde fiberi çektiler.

Öncelikle yanlış bildiğiniz birkaç şey var. Evet Avrupa'da hala FTTC kabinler ve kablo bağlantı kullanılıyor ama onları bizdeki ADSL kullanan haneler gibi düşünün. Kaldı ki Avrupa'da evler genellikle müstakil denilen kıvam olduğu için İsviçre alplerinden 5 değişik hanenin her biri için yüzlerce kilometre fiber hat çekilmiyor. Bunu da bizdeki mezra gibi düşünün. Yani adamlar 20 Euro'ya 50/20 internet alınca üzülüyorlar. VDSL'i fiber saymayan cahillerden biride benim. (6 sene bilgisayar okuduk ama Allah'a şükür hala cahiliz) Ne Avrupa komisyonun ne de BTK'nın kararlarında VDSL fiber hat sayılmaz. Zaten sizin bahsettiğiniz VDSL FTTC saha dolaplarından verilen sanırım. Aynı mantıkla Türkiye'de santrallere de fiber geliyor ve oradan da VDSL hizmet verilebiliyor onu da mı fiber sayalım?

Vectoring ve 35B vs teknolojiler saha dolabının ilk 100 metresi için hız artışları sağlıyorlar, Türkiye'de bu çok az kişinin yararlanabilmesi demek. Türkiye'de 4 km ötedeki santralden hizmet almak zorunda alıp 2 mb/s ile idare edenler var. Kaldı ki sahada bu teknolojileri destekleyen cihaz sayısının çok az olduğunu biliyoruz. Vectoring ve 35B için özel DSLAM ve VSTGC (VDSL port kartı) al, üstüne her abone için iki kablo daha çek sonra 25 senelik bilmem kaç yerinden ek yapılmış kabloyu köprüle vs kimse uğraşmaz. Zaten çift kablo takılması direkt saha dolabındaki abonelerin yarısının sökülmesi demek. Bir de bu aboneler için aynı masrafları bir daha yapacaksın. Yani demem o ki aklı başındaki hiçbir operator bunla uğraşmaz direkt fiberler geçer.

Fiberin kurulum maliyeti dışında her şeyi DSL'den avantajlı, Telekom bile devlet baskısıyla da olsa bakırları söküp etrafı fiberlerken yok ben 35B istiyorum iki katı bakır döşeyin diyenlere gülerler.

Ülkenin kurtuluşu fiberdir. Fiberde artık sınır kablonun ucuna koyduğun cihazın kapasitesidir. Bende isterim FTTC'nin kurtuluş olmasını ama teknolojisi 100 metrelik bakırla internetin içinden geçiyor. Saha dolabına 30-35 metre mesafede ancak 70 MB alabiliyorum, VDSL porta geçenlerin sayısının arttığı her gün benim hızım daha da düşüyor. VDSL ile hizmet alanların hepsi 100/4 profiline geçse bence 50 mb/s bile alamayabilirim. Fiberde ne port sorunu var ne hat gürültüsü. Fiber nükleer saldırıdan bile etkilemeyen bir teknoloji. Bakır ise yandığından at çöpe gitsin.

@GozlukluSirin Hocam, işin teknik erbabı değilim. Düzeltmeler için teşekkürler.

TT'ye karşı çok öfkeliyim, o an ne hatırlarsam yarım yamalak bile olsa direkt yazdım...

Bende TT'yi sevmiyorum ama öfke yerine işimizi nasıl yaptırırıza uğraşmamız lazım. 2026'da Telekom'un altyapıdaki imtiyaz süresi doluyor. Eğer yeni sözleşme imzalanmazsa altyapı devlete geçiyor. Çoğu saha dolabında 30a desteğinin olduğunu biliyoruz ama açmıyorlar. 30a frekansı yükselterek daha fazla veri gitmesini sağalıyor. Açarlarsa o kablo demetindeki kimse ADSL ve VDSL 17A hizmeti almamalı. Alırsa 30a daha yüksek frekansla veri taşıdığından diğerlerinde bozunma yapıyor.

Tamamnı VDSL kartlardan oluşan saha dolapları var ama onda da zaten 30a'yı gerektirecek bir paket satılmıyor diye uğraşmıyorlar.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı